買家自行承擔郵寄失誤及郵件破損的風險

作者: dincat 发表于 2015-10-27 04:57:24
2863 7

如賣家無做好保護措施而寄出, 也無需負任何責任呢?

本人在出售版購買2份種子, 準時付妥有關種子及郵寄包裝費用
收到信時, 2包種子只有一薄雜誌紙夾住放入信封內寄出, 信封面也沒有註明"易碎勿壓"字句
沒有氣泡紙或任何加厚保護
其中一份種子有部份粉碎, 有裂開.
本人即時向該會員作出通知, 得到的回覆就是: 種種看, 看你能種出多少
後來我得知其他人的種子是有氣泡紙保護才寄出, 而我這份卻沒有汽泡紙保護, 我再通知賣家, 要求重寄/退款(有問題的一份種子)
等待多日,對方有登入有在帖內回覆其他會員, 卻對我不聞不理不作回覆, 置諸不理
粉碎的種子已沒有用 12140570_10153760247947268_8996844165976270893_n.jpg , 破裂的種子發芽2日已發霉 12144902_10153768239377268_4103962844823864115_n.jpg

曾私訊關出售版管理員及超級版主反映這件事, 也得不到任何回應

現公開要求有關人士及管理層回應:

免責條款中 : 買家自行承擔郵寄失誤及郵件破損的風險

賣家無做好適當保護措施而寄出, 是否無需負任何責任??!!

我對賣家的種子及郵寄方法已沒信心, 如果本人要求正確, 請賣家從速退回問題種子K01的款項, 退款銀行戶口資料早已在10月16日私訊通知閣下
powergun 發表於 2015-10-27 15:56:57 |顯示全部樓層
以往我所收到的種子, 好多都係一個拉練袋載住就寄出的, 無乜問題的, 可能你收的種子較大粒又唔夠硬, 所以至出事的, 相信並非分享者所預料到的
dincat 發表於 2015-10-27 16:33:10 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-10-27 15:56
以往我所收到的種子, 好多都係一個拉練袋載住就寄出的, 無乜問題的, 可能你收的種子較大粒又唔夠硬, 所以至 ...

這賣家唔係全部人無包氣泡紙寄出, 點解只寄比我呢份不包,

出左事賣家又迴避答問, 當我透明?

雖然區區幾蚊, 我不是無事生非, 只是據理力爭
powergun 發表於 2015-10-27 16:35:45 |顯示全部樓層
dincat 發表於 2015-10-27 16:33
這賣家唔係全部人無包氣泡紙寄出, 點解只寄比我呢份不包,

出左事賣家又迴避答問, 當我透明?

會唔會人地唔得閒呀, 比多d 耐性
dincat 發表於 2015-10-27 16:51:29 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-10-27 16:35
會唔會人地唔得閒呀, 比多d 耐性

我相信10月16到現在, 10日時間, 賣家有LOGIN, 有在自己帖回覆其他園友

夠晒時間比佢諗回答解決, 等左10日,我都夠耐性卦

最初我向賣家PM提出問題,得不到回覆先公開出帖問
powergun 發表於 2015-10-27 16:55:18 |顯示全部樓層
dincat 發表於 2015-10-27 16:51
我相信10月16到現在, 10日時間, 賣家有LOGIN, 有在自己帖回覆其他園友

夠晒時間比佢諗回答解決, 等左10 ...

希望佢盡快出來代表啦, 唔好咁勞氣了
B17 發表於 2015-10-27 23:40:28 |顯示全部樓層

個賣家咁架,十蚊嗟,又唔會發達,退款算啦

我只要求有問題一份, $5  發表於 2015-10-27 23:53
wongcc 發表於 2015-12-5 15:18:45 來自手機 |顯示全部樓層
我支持雙方都要為對方想得週詳一點,多d同理心,大家都會開心d.,