月兔耳葉

作者: yydreamy 發表于 2015-10-21 20:25:52
1151 12
偶然得到一片月兔耳葉。放左10日左右就見有根.... 跟住我就心急地塞左係D泥度.... 唔知得唔得呢? 但網上見兔耳類好似好易咁....

評分

查看全部評分

tomatozone 發表於 2015-10-21 22:21:57 |顯示全部樓層
佢好似會出兔BB
回復

Wasp 發表於 2015-10-22 01:17:21 來自手機 |顯示全部樓層
無知一問,放咗十日係浸水?定真係就咁放喺度就會出根?新手乜都唔識,多多包涵!
回復

shin_angyo 發表於 2015-10-22 09:01:43 |顯示全部樓層
出了根後,間唔中澆下水
回復

Wasp 發表於 2015-10-22 11:00:38 來自手機 |顯示全部樓層
原來真係就咁放喺度唔浸水就會長根,好神奇
回復

Wasp 發表於 2015-10-22 11:01:59 來自手機 |顯示全部樓層
不好意思,忘了放link http://pattychang70.pixnet.net/blog/post/39135445-20131110多肉植物記錄%2B葉孵月兔耳
回復

yydreamy 發表於 2015-10-22 21:43:59 |顯示全部樓層
多肉係唔可以浸水架~~~

就咁放喺度 --> 因為我都係第一次整呢D野, 所以我都唔係好敢, 結果好無聊地放左泥面, 但D泥好乾... 同就咁放係度分別不大...

但今日我拎佢返公司... 坐車結果搖動左... 希望無整傷佢啦!!! 但好似兔耳係好易生咁, 希望係真啦....
回復

BenLau 發表於 2015-10-23 03:00:15 |顯示全部樓層
yydreamy 發表於 2015-10-22 21:43
多肉係唔可以浸水架~~~

就咁放喺度 --> 因為我都係第一次整呢D野, 所以我都唔係好敢, 結果好無聊地放左泥 ...

加油,预祝成功!
得閑更新下
回復

BenLau 發表於 2015-10-23 03:01:34 |顯示全部樓層
Wasp 發表於 2015-10-22 01:17
無知一問,放咗十日係浸水?定真係就咁放喺度就會出根?新手乜都唔識,多多包涵! ...

就咁放係亁的泥面就會出根
回復

shan1027 發表於 2015-10-23 11:12:29 來自手機 |顯示全部樓層
橫切開半葉插啦 佢係多個生長點 ga 多 d 機會
好似下面張相咁
回復

yydreamy 發表於 2015-10-24 02:32:17 |顯示全部樓層
shan1027 發表於 2015-10-23 11:12
橫切開半葉插啦 佢係多個生長點 ga 多 d 機會
好似下面張相咁

我都睇到話兔耳類可以切開又生, 但係唔多捨得切...
回復

yydreamy 發表於 2015-10-28 23:30:50 |顯示全部樓層
yydreamy 發表於 2015-10-24 02:32
我都睇到話兔耳類可以切開又生, 但係唔多捨得切...

今日好無聊地將塊葉放左係個蛋殼度種.... 放之前睇過條根係長左一D~~~ 之後俾左較之前多水, 仲唔小心淋到葉.... 希望無問題啦

回復

shan1027 發表於 2015-10-29 16:44:45 |顯示全部樓層
yydreamy 發表於 2015-10-28 23:30
今日好無聊地將塊葉放左係個蛋殼度種.... 放之前睇過條根係長左一D~~~ 之後俾左較之前多水, 仲唔小心淋到 ...

HAHAH~~~最初我都唔捨得~~~不過一落手就一開4喇~~~

而家4塊都爆晒仔~~~好搞笑GA~~~好得意~~~
回復