請教百合球根種植深度!

作者: jyunkiu 發表于 2015-10-20 10:02:20
2707 17
上星期在花墟買咗幾個百合球根,因已出芽當時請教檔主要種幾深她話泥到球根頂就可。現在見到莖位有好多白色的芽請問是否種得太淺要重種?
麻煩師兄姐指教。謝謝!
nomisgnuey 發表於 2015-10-22 13:44:02 來自手機 |顯示全部樓層
應該無問題呀,莖部近泥面附近會出啲根,再生入泥度,同深淺無關係。我都種過百合球根,開花好靚。
回復

jyunkiu 發表於 2015-10-22 16:13:23 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝指點!
回復

KUNO 發表於 2015-10-22 21:17:03 |顯示全部樓層
種得淺了一點,覆土比鱗莖高於一倍比較好.
回復

jyunkiu 發表於 2015-10-23 09:54:47 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝KUNO指點。
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-1-19 20:25:13 |顯示全部樓層

you got the plastic mat from jusco 12$?
And the bulb 10$ ? in mk flower market?
回復

jyunkiu 發表於 2016-1-19 22:57:57 來自手機 |顯示全部樓層
Yes, totally correct.
回復

kodasha94 發表於 2016-1-20 12:02:31 |顯示全部樓層
記得比多D光佢.流通空氣,適量水份, 佢鐘意向光生, 唔好好似我個棵咁變蛇腰, 百合算係易種既球根植物, 大約1個月就會有花蕾喇, 當然天氣越暖就會快D.
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-1-20 13:21:20 |顯示全部樓層
jyunkiu 發表於 2016-1-19 22:57
Yes, totally correct.

in  city garden?
I bought those in Wart centre shoppig
回復

jyunkiu 發表於 2016-1-20 16:35:34 來自手機 |顯示全部樓層
kodasha94 發表於 2016-1-20 12:02
記得比多D光佢.流通空氣,適量水份, 佢鐘意向光生, 唔好好似我個棵咁變蛇腰, 百合算係易種既球根植物, 大約1 ...

這批原希望佢新年時才開,点知現只剩一株未開咋
回復

jyunkiu 發表於 2016-1-20 16:40:42 來自手機 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2016-1-20 13:21
in  city garden?
I bought those in Wart centre shoppig

唔記得鋪名字那,買咗2次但不同鋪頭。每次都話要2黃2粉,現差不多所有都開但只有2株黄色,公厠斜對面那間結果全粉色。
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-1-20 20:16:51 |顯示全部樓層
jyunkiu 發表於 2016-1-20 16:40
唔記得鋪名字那,買咗2次但不同鋪頭。每次都話要2黃2粉,現差不多所有都開但只有2株黄色,公厠斜對面那間 ...

i mean the mat
回復

kodasha94 發表於 2016-1-20 22:20:07 |顯示全部樓層
jyunkiu 發表於 2016-1-20 16:40
唔記得鋪名字那,買咗2次但不同鋪頭。每次都話要2黃2粉,現差不多所有都開但只有2株黄色,公厠斜對面那間 ...

行咁多次,係零零捨捨得公厠斜對面先有架,我個棵10蚊粒都係果頭買,但唔知咩色,球根而家冇得買喇,水仙頭成街都係,要買要等過年,一係就有現成一盆盆果隻百合
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-1-23 10:58:20 |顯示全部樓層
kodasha94 發表於 2016-1-20 22:20
行咁多次,係零零捨捨得公厠斜對面先有架,我個棵10蚊粒都係果頭買,但唔知咩色,球根而家冇得買喇,水仙 ...

i mean the mat but he reply about the lily
回復

pekklewin 發表於 2016-1-29 16:49:20 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2016-1-23 10:58
i mean the mat but he reply about the lily

這些墊子有見過在 '依 ON' Living Plaza (即$12店) 有賣, 但要留意是有園藝物品賣的分店
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-1-29 20:28:34 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2016-1-29 16:49
這些墊子有見過在 '依 ON' Living Plaza (即$12店) 有賣, 但要留意是有園藝物品賣的分店 ...

我知.我都成日去,只係邊间想失口
回復

jyunkiu 發表於 2016-1-29 20:41:28 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2016-1-29 20:28
我知.我都成日去,只係邊间想失口

創興廣場,灣仔英皇地庫和粉嶺花都這3間$12店是我多去的但唔記得是那間啦!
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-1-29 20:59:14 |顯示全部樓層
jyunkiu 發表於 2016-1-29 20:41
創興廣場,灣仔英皇地庫和粉嶺花都這3間$12店是我多去的但唔記得是那間啦! ...

xie xie ..
回復