新手剛入組,請各師兄指教

作者: Ajarucaca 發表于 2015-10-3 15:30:25
1254 15
上個月我上淘寶買花草種子時, 見到肉肉好靚, 就買左幾包, 上網查一查, 原來大有學問, 網上資料零星不完整, 而家唔知點落手。請各師兄指教, 或者有邊本書好, 可以介紹一下。最近天氣開始轉涼, 打算去買培植土/基本用品, 有咩必需品?
紅寶石公主 發表於 2015-10-3 16:29:25 |顯示全部樓層
種子?
多數是春播的
回復

BenLau 發表於 2015-10-3 21:26:40 |顯示全部樓層

12卷同景天應該可以試下秋播GE
最好講下買左乜?
回復

Melb 發表於 2015-10-4 07:46:51 |顯示全部樓層
請問有冇相睇下?
回復

Ajarucaca 發表於 2015-10-4 11:48:07 來自手機 |顯示全部樓層
我上網睇,見氣溫30度以下較為適宜,又無特別講要春天,如果唔種得住,咁我買盆肉肉養下先,温書先,到春天至落土。
回復

紅寶石公主 發表於 2015-10-4 13:29:20 |顯示全部樓層

多肉植物播種交流
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 7764&highlight=
希望幫到你
回復

Hyttt 發表於 2015-10-4 15:18:22 |顯示全部樓層
Ajarucaca 發表於 2015-10-4 11:48
我上網睇,見氣溫30度以下較為適宜,又無特別講要春天,如果唔種得住,咁我買盆肉肉養下先,温書先,到春天 ...

生石花可以秋播
回復

kings5 發表於 2015-10-5 11:05:17 |顯示全部樓層
多肉喜干爽陽光天氣, 但種子發芽就需要低溫潮土散光。溫度20-28度C最適合。家裡有空調可發揮全年全天候作用了。
今年夏天拿到喜歡的生石花種子,急不及待的在7月23號那天差不多有35度熱浪環境播下了。到八月底還是見出得寥寥幾顆幼苗。
後來把苗盆晚上放冷氣房,日間置於通風窗台處沐浴散光。從此每天見面都有驚喜。出芽率已經80%有多了。

香港盛夏悶熱是多肉殺手。秋播比春播能提供更長時間給幼苗強壯生長迎夏日。肉肉報銷機會一定會減少。所以秋播多肉比春播適宜一些。   

提醒在播種前要切底消毒土壤,不然待已出小苗后才發現害蟲便麻煩多了!
回復

Ajarucaca 發表於 2015-10-5 13:45:06 |顯示全部樓層

謝謝各位指導 ^^
可能呢個星期六日去花墟睇睇, 買植土, 工具
你地有興趣要種子嗎?

回復

Ajarucaca 發表於 2015-10-5 13:46:16 |顯示全部樓層
紅寶石公主 發表於 2015-10-4 13:29
多肉植物播種交流
http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=167764&highlight=
希望幫到你{:emoj ...

好詳細的資料, 謝謝 ^^
回復

Ajarucaca 發表於 2015-10-5 13:57:02 |顯示全部樓層
kings5 發表於 2015-10-5 11:05
多肉喜干爽陽光天氣, 但種子發芽就需要低溫潮土散光。溫度20-28度C最適合。家裡有空調可發揮全年全天候作用 ...

好詳細的資料, 謝謝 ^^
你有興趣要D種子嗎?
回復

BenLau 發表於 2015-10-5 22:55:00 |顯示全部樓層
Ajarucaca 發表於 2015-10-5 13:45
謝謝各位指導 ^^
可能呢個星期六日去花墟睇睇, 買植土, 工具
你地有興趣要種子嗎?

其實想問下你d種子係邊間店淘的?我見你淘咁多,估计唔會太貴,担心你d種子係流的,最後白费心機。
唔好意思,我唔係相潑你冷水。
回復

Ajarucaca 發表於 2015-10-5 23:39:45 |顯示全部樓層
PercyMKLau 發表於 2015-10-5 22:55
其實想問下你d種子係邊間店淘的?我見你淘咁多,估计唔會太貴,担心你d種子係流的,最後白费心機。
唔好 ...

多謝師兄膽心, 其實我都有考慮過呢個問題, 又唔知D圖真定假, 不過街又唔見呢D靚品種, 我貪靚貪得意, 諗住幾蚊嘢, 試下囉.
我第一次淘咋, 我本來係搵花,草種子, 肉肉係搭單既, 我D花,草暫時都成功發芽, 我諗肉肉應該都可以卦,
只怕係自已唔識種啫, 所以而家積極爬文, 又睇下有冇朋友有興趣一齊種
回復

BenLau 發表於 2015-10-5 23:53:16 |顯示全部樓層
Ajarucaca 發表於 2015-10-5 23:39
多謝師兄膽心, 其實我都有考慮過呢個問題, 又唔知D圖真定假, 不過街又唔見呢D靚品種, 我貪靚貪得意, 諗住 ...

當攞個種植經驗啦!不過要有心理凖備咯。
有時間上来分享下種植經驗,成功GE等其他花友参考下,失败亦可另其他花友借鉴下。
不過,你淘間野如果賣d野太雜,流GE機會就比较大。最好搵d比较專果d店會穏陣d。(例如專賣番杏及其種子)
回復

Ajarucaca 發表於 2015-10-6 00:00:24 |顯示全部樓層
PercyMKLau 發表於 2015-10-5 23:53
當攞個種植經驗啦!不過要有心理凖備咯。
有時間上来分享下種植經驗,成功GE等其他花友参考下,失败亦可 ...

多謝提醒, 我淘呢間係專賣種子,
有機會再淘的話, 我或者上黎呢到問下各位意見先, 睇下有無其他好店介紹
回復

BenLau 發表於 2015-10-6 00:14:16 |顯示全部樓層
Ajarucaca 發表於 2015-10-6 00:00
多謝提醒, 我淘呢間係專賣種子,
有機會再淘的話, 我或者上黎呢到問下各位意見先, 睇下有無其他好店介紹 ...

努力,加油
回復