沙漠玫瑰<<新手求指教>>

作者: mingyu1995 發表于 2015-9-11 19:32:24
1722 8

種左一年多D, 一開始見佢係咁長高好開心, 但係最近發現越來越唔對路, 差20-30cm就會頂到窗台個頂

上網揾過資料係要不定期修剪先會生得靚同多花, 我想問如果跟圖中紅線一次過剪曬兩支幹好定係分開剪一條等出芽先剪另一條?
ps 我好怕一次過剪曬一塊葉都無會唔會直接歸西

有無師兄有其他經驗或者建議可以分享下, 感激!

June 18, 2014 at 0944AM.jpeg

評分

查看全部評分

hkttsd 發表於 2015-9-11 19:43:30 |顯示全部樓層
本黎想買黎種,原來咁易快高長大
回復

mingyu1995 發表於 2015-9-11 19:52:55 |顯示全部樓層
hkttsd 發表於 2015-9-11 19:43

其實幾靚同幾易種, 之前種咩都係蟲患收場死Q曬

除左依家太大唔識處理...
回復

BenLau 發表於 2015-9-11 21:36:08 |顯示全部樓層
纯個人非專業意見,要cut就趁宜家熱快D cut,再涼d就明年先cut。
Cut出来的部分可以再攞来試插。
回復

BenLau 發表於 2015-9-11 21:37:16 |顯示全部樓層
hkttsd 發表於 2015-9-11 19:43

呢棵高得快是唔係好够光,算係有d徒長
回復

mingyu1995 發表於 2015-9-11 22:06:00 |顯示全部樓層
PercyMKLau 發表於 2015-9-11 21:37
呢棵高得快是唔係好够光,算係有d徒長

無辦法呀屋企無露臺淨係下晝三四個鍾曬到太陽

如果兩支幹一齊cut到無葉會唔會死架
回復

BenLau 發表於 2015-9-11 23:31:14 |顯示全部樓層
mingyu1995 發表於 2015-9-11 22:06

如果兩支幹一齊cut到無葉會唔會死架  ...

你咁GE環境,建議Cut左一邊再一邊,但係可能好快又長返。
回復

BenLau 發表於 2015-9-11 23:33:00 |顯示全部樓層
mingyu1995 發表於 2015-9-11 22:06

如果兩支幹一齊cut到無葉會唔會死架  ...

同埋覺得cut左要減水,直到出返新芽。
回復

mingyu1995 發表於 2015-9-12 00:23:34 |顯示全部樓層
PercyMKLau 發表於 2015-9-11 23:33
同埋覺得cut左要減水,直到出返新芽。

唔該版主指教, 岩岩淋完水, 聽日cut一邊睇下先
回復