茄の多肉日記 (新手)

作者: tomatozone 發表于 2015-9-10 18:45:42
2060 18
茄の第一盆多肉

2015年7月27日, 與想買仙人掌的朋友放工後逛花墟,. 當時我只是懷著陪朋友的心態出發. 還記得有一盆茂密黃綠色的花花植物令我駐足左好耐, 真的太可愛了!店員見此也親切地講解名字, 特性及澆水方法給我聽, 原來它是多肉植物(第一次聽)哦. 對於一個沒有種植經驗的人來說, 又真的好像不太難. 最後. 我也有把那盆植物帶回家. 它的名字就是黃金萬年草!

黃金萬年草(剛買回來的樣子)

黃金萬年草(剛買回來的樣子)

買回來後一直原封不動放在室內. 該星期機不離手, 無時無刻在互聯網上尋找黃金萬年草的資料 (看到其他多肉植物也實在令的大開眼界, 開始中毒!). 終於等到星期六有時間搬新屋, 它們好像長高了很多哦(之後才發現那叫徒長, 因水份太多/光線不足而形成).

換盆後...

換盆後...

第一次換盆, 新手, 當初的美感不見了... 再加上一直放在室內的關係, 葉葉都向窗的方向彎…從此早上把它放在室外, 下午搬回室內. 久而久之全部萬年草都直腰了! 但徒長的問題還在, 是要剪掉它們嗎 (不捨)?

開始見陽光

開始見陽光

現時的澆水方法是見萬年草開始軟的時候從盆底給它喝水. 因知它盛陽下會開的很好,只能容忍少許的陰暗…信錯了! 有次曬太陽曬久了, 把它帶回來時全部萬年草軟了! 顏色也暗了! 幸好第二天又回復精神.

今日拍的相片

今日拍的相片

評分

查看全部評分

BenLau 發表於 2015-9-10 20:56:23 |顯示全部樓層
歡迎新花友,有D徒左GE可以剪出来再另外插
回復

tonylhk 發表於 2015-9-11 14:23:19 |顯示全部樓層
你好~~~ 歡迎你, 種得不錯, 多肉真的很可愛/特別的植物, 盡情享受種植的樂趣吧!
回復

chau_lyc 發表於 2015-9-11 16:32:04 |顯示全部樓層
有時一D看上好普通的植披要種得好都不是易事
之前種黃金萬年草非死即弱, 最近算有點進步

依理解...太陽不足會徒長, 太陽過盛會軟, 大水亦會長
所以我安排黃金萬年草在早上通風陽光位置, 有太陽不過盛, 清晨會輕輕灑水保濕

雖然天氣不穏陽光不足仍然有點徒, 但都已算合格

回復

tomatozone 發表於 2015-9-12 12:06:44 |顯示全部樓層
PercyMKLau 發表於 2015-9-10 20:56
歡迎新花友,有D徒左GE可以剪出来再另外插

唔只有D咁簡單..差唔多全部都徒長了
正在計劃全部進行修剪再放在同一個花盆上, 唔知得唔得?
回復

tomatozone 發表於 2015-9-12 12:09:31 |顯示全部樓層
tonylhk 發表於 2015-9-11 14:23
你好~~~ 歡迎你, 種得不錯, 多肉真的很可愛/特別的植物, 盡情享受種植的樂趣吧! ...

對!對!對!真的很有樂趣.我把大部份的多肉都搬到公司(因有充足陽光), 做做下野望住佢地真係好開心.
同事話我就快連星期六日都自動返工架啦
回復

tomatozone 發表於 2015-9-12 12:13:50 |顯示全部樓層
chau_lyc 發表於 2015-9-11 16:32
有時一D看上好普通的植披要種得好都不是易事
之前種黃金萬年草非死即弱, 最近算有點進步

我現在也不敢給它太多水.用牙籤TEST左乾哂後, 再多一日先俾水佢.
見到有人種列曝盆真係好靚! 大家繼續努力!
回復

chau_lyc 發表於 2015-9-12 12:23:14 |顯示全部樓層
tomatozone 發表於 2015-9-12 12:13
我現在也不敢給它太多水.用牙籤TEST左乾哂後, 再多一日先俾水佢.
見到有人種列曝盆真係好靚!{:emoji_006: ...

今早我都研究過我棵
比買返黎時大了1.5倍
徒長位雖然無得救
近來生的好有彈性及非常濃密

回復

BenLau 發表於 2015-9-12 15:53:03 |顯示全部樓層
chau_lyc 發表於 2015-9-12 12:23
今早我都研究過我棵
比買返黎時大了1.5倍
徒長位雖然無得救

勁啊!

有冇睇過呀~睇咗先勁啦╮(╯▽╰)╭  發表於 2015-9-12 16:57
回復

tonylhk 發表於 2015-9-14 09:56:17 |顯示全部樓層
tomatozone 發表於 2015-9-12 12:09
對!對!對!真的很有樂趣.我把大部份的多肉都搬到公司(因有充足陽光), 做做下野望住佢地真係好開心.
同事話 ...

不過有一樣野要注意, 肉質植物本身會儲水, 所以不用常常去淋水, 對於保存形態亦然, 好好掌握如何給水, 就是成功種多肉的一大步~
回復

tomatozone 發表於 2015-9-16 22:06:07 |顯示全部樓層

黃金萬年草20150915

黃金萬年草20150915

昨天拍的, 感到黃金萬年草的生命力很強
回復

BenLau 發表於 2015-9-16 23:26:14 |顯示全部樓層
tomatozone 發表於 2015-9-16 22:06
昨天拍的, 感到黃金萬年草的生命力很強

是的,我覺得大部分多肉都係你越關心佢地,佢地越生得唔好。
回復

tomatozone 發表於 2015-9-19 22:03:44 |顯示全部樓層
花友 CHAN4216 贈送的 雪重之松

見到它超興奮, 有些像十二の卷, 唔知它是十二の卷的斑葉種還是蘆薈科硬葉系的種類...總之很可愛!

今日把它放進一吋盆, 太太太萌了

評分

查看全部評分

回復

BenLau 發表於 2015-9-20 02:07:42 |顯示全部樓層
tomatozone 發表於 2015-9-19 22:03
花友 CHAN4216 贈送的 雪重之松

努力,加油
睇個樣似12卷
回復

tomatozone 發表於 2015-9-21 22:07:01 |顯示全部樓層

不知是子寶還是虎之卷,摸上去係凹凹凸凸,敗它回家時都肥肥白白

之後見它中間生左2片新葉, 超開心!!

但近日見原本的葉開始愈來愈扁....凹哂咁濟.. 是我放得唔夠多水嗎? 師兄師姐們, 我應怎辦?

上面是現在的樣子...

是卧牛  發表於 2015-9-23 07:22

評分

查看全部評分

回復

tomatozone 發表於 2015-9-23 18:44:36 |顯示全部樓層
tomatozone 發表於 2015-9-21 22:07
不知是子寶還是虎之卷,摸上去係凹凹凸凸,敗它回家時都肥肥白白

竟然係卧牛?!我一直都錯左...
回復

tomatozone 發表於 2015-9-25 22:01:02 |顯示全部樓層
相信好多人進入多肉世界是因為熊童子, 而本小茄也不另外.
我每日必須看它一眼才安心
當我有更多的經驗時, 會挑戰白種同黃種

回復

tomatozone 發表於 2015-10-5 21:34:41 |顯示全部樓層
朋友仔搬新家都好幾個月, 一直都唔覺上手業主留低任何植物, 今日SEND左張相過我!哇~露天+咁既生長環境都可以健康成長, 好強! 我要帶它回家

應該是不死鳥吧
回復

BenLau 發表於 2015-10-5 21:42:40 |顯示全部樓層
tomatozone 發表於 2015-10-5 21:34
朋友仔搬新家都好幾個月, 一直都唔覺上手業主留低任何植物, 今日SEND左張相過我!哇~露天+咁既生長環境都可 ...

勁,得確係不死鳥
回復