艾粒酢酢の【゚+。10/05/16 已收部份酢球。+゚ 】233#

作者: iluvuboyz 发表于 2015-9-4 11:58:04
11646 264

今年真系吾知咩原因, 好多酢酢都好早發芽, 俾上年早左兩個幾月...
感覺好似岩岩休眠收完球, 話甘快又出芽要種了...
人地仲諗住收球之後休息下架麻~~~

今年見到多左花友都一齊種酢酢, 好開心呢~~
多謝B17大, Melb大同神秘花友既無私分享, 可以俾多d花友一齊種酢酢~~

Oxalis Stellata
【04.09.2015】已經開左花花喇!!~不過吾post花照住....
因為佢生左隻菇菇出來, 好可愛呢~~
加左個微型人仔同佢影返張合照先~~(影完就將菇菇送走左了...)
2015-09-04 112119a.jpg

暫時以下酢酢已經落左泥~
Oxalis Purpurea系列~~
Oxalis Purpurea Alba
Oxalis Purpurea Ruffle (from biyun)
Oxalis Purpurea Salmon
Oxalis Purpurea Yellow
Oxalis Purpurea Ulifoura

Oxalis obtusa系列~~
Oxalis Obtusa Blush
Oxalis Obtusa Cream Puff
Oxalis Obtusa Damask Rose (from biyun)
Oxalis Obtusa Deep Salmon (from biyun)
Oxalis Obtusa Primrose
Oxalis Obtusa Raspberry

其他Oxalis系列~
Oxalis First Love (初恋) 78#
Oxalis Stellata (星之酢) 63#
雞毛菜酢 (thx洋蔥頭分享花照於 227#)
Oxalis Pulchella var. tomentosa
Oxalis Fergusoniae
Oxalis Nidulans (from B17)
Oxalis Livida
Oxalis Cathara White
Oxalis Fragrans (夜香酢)
sluChiNg 發表於 2015-9-4 16:05:39 |顯示全部樓層
好搞笑丫!!!
生菇菇~
其實今年D酢酢咁早發芽會唔會係受天氣影響(厄爾尼諾現象)
前2日睇新聞話今年的厄…(略)特別利害

艾粒❤真的好多不同的酢酢丫~真好=)
B17 發表於 2015-9-4 19:16:36 |顯示全部樓層
種出菇來,提早有收成
iluvuboyz 發表於 2015-9-7 11:15:35 |顯示全部樓層
sluChiNg 發表於 2015-9-4 16:05
好搞笑丫!!!
生菇菇~
其實今年D酢酢咁早發芽會唔會係受天氣影響(厄爾尼諾現象)

正常系天氣涼左先發芽架~~~
吾知點解甘鬼熱都出芽呢...
酢酢系我最愛之一, 所以種下種下就種多了~~
iluvuboyz 發表於 2015-9-7 11:16:01 |顯示全部樓層
B17 發表於 2015-9-4 19:16
種出菇來,提早有收成

佢又吾食得既~~~吾洗甘客氣lu~~~~
sluChiNg 發表於 2015-9-8 10:18:53 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2015-9-7 11:15
正常系天氣涼左先發芽架~~~
吾知點解甘鬼熱都出芽呢...
酢酢系我最愛之一, 所以種下種下就種多了~~:lo ...

可以種個酢酢花園出黎
定係依+已經係
iluvuboyz 發表於 2015-9-8 10:47:30 |顯示全部樓層
sluChiNg 發表於 2015-9-8 10:18
可以種個酢酢花園出黎
定係依+已經係

酢酢長期住劏房無得發展架~~~
幾時先得黎花園丫~~~
Dream Dream Dream!!~
B17 發表於 2015-9-8 11:41:01 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2015-9-8 10:47
酢酢長期住劏房無得發展架~~~
幾時先得黎花園丫~~~
Dream Dream Dream!!~  ...

咁都叫劏房
iluvuboyz 發表於 2015-9-8 12:10:20 |顯示全部樓層

因為空間有限, 多數只用2.5~3吋盆種....仲吾系劏房?!~

而家呢個架仔, 已俾肉肉霸佔左了!!!~
B17 發表於 2015-9-8 12:22:25 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2015-9-8 12:10
因為空間有限, 多數只用2.5~3吋盆種....仲吾系劏房?!~

而家呢個架仔, 已俾肉肉霸佔左了!!!~  ...

個架仔好似劏房變籠屋

隻窗咁高,攪多層發展啦
iluvuboyz 發表於 2015-9-8 15:40:26 |顯示全部樓層
B17 發表於 2015-9-8 12:22
個架仔好似劏房變籠屋

隻窗咁高,攪多層發展啦

甘樣發展落去....我開/關吾到窗架喇喎~~~
仲要俾屋企人日哦夜哦都似~~~
B17 發表於 2015-9-8 17:06:57 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2015-9-8 15:40
甘樣發展落去....我開/關吾到窗架喇喎~~~
仲要俾屋企人日哦夜哦都似~~~  ...

有得必有失嘛
iluvuboyz 發表於 2015-9-9 10:56:18 |顯示全部樓層
B17 發表於 2015-9-8 17:06
有得必有失嘛

"得"系家人日哦夜哦....
"失"系窗失去功能...

吾岩數喎~~~~
B17 發表於 2015-9-9 11:36:31 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2015-9-9 10:56

"得"係繁殖左可以攞出黎分比花友
"失"係有天然窗簾遮光,又有花賞,到時要失去更多時間打理d花
powergun 發表於 2015-9-9 12:20:26 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2015-9-9 10:56

呢兩個都係失來的, 得應係酢酢可燦爛地開花
iluvuboyz 發表於 2015-9-9 14:34:07 |顯示全部樓層
B17 發表於 2015-9-9 11:36
"得"係繁殖左可以攞出黎分比花友
"失"係有天然窗簾遮光,又有花賞,到時要失去更多時間打理d花  ...

繁殖左可以攞出黎分比花友 <--呢個"得"系俾花友架喎, 吾系我黎既???
今年睇下佢地生吾生性, 希望吾好又送d蚜蟲俾我啦~~~
我吾想要"三蟲死得".....
iluvuboyz 發表於 2015-9-9 14:35:18 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-9-9 12:20
呢兩個都係失來的, 得應係酢酢可燦爛地開花

俾肥同淋水+陽光, 應該都可以開到花花既~~~
powergun 發表於 2015-9-9 17:54:42 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2015-9-9 14:35
俾肥同淋水+陽光, 應該都可以開到花花既~~~

去年我個d都開唔到花
iluvuboyz 發表於 2015-9-10 10:38:55 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-9-9 17:54
去年我個d都開唔到花

我上年都有幾款開吾到花架...
我估我個d系球球未成熟!!!~
powergun 發表於 2015-9-10 10:45:18 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2015-9-10 10:38
我上年都有幾款開吾到花架...
我估我個d系球球未成熟!!!~

我個d 應該係唔夠光的, 今年應該會有改善的