新手cm打皂#1-24

作者: cmchang 發表于 2015-7-24 15:38:04
7655 139
cmchang 發表於 2015-8-25 22:53:23 |顯示全部樓層
#13 [1.7馬賽奶粉皂]
我的奶粉實驗就此結束!

幸好切皂順利, 雖然龜T一案仍未解決, 希望好好照顧這批皂B, 不要出油斑.

好明顯下方的奶粉粒未完全溶解, 皂身出現點點

可能要買過批NaOH才可以繼續打皂了, 嗚~嗚~
回復

Woodstock 發表於 2015-8-26 11:10:30 |顯示全部樓層
我見好多花友會買到價格相宜嘅NaOH, 但係我都係選擇左X興, 因為自己未掌握到技巧, 如果用料有問題, 我怕諗唔到邊到出事,所以貴D都要買

X興嘅純度有幾多?  發表於 2015-8-26 11:35
回復

Woodstock 發表於 2015-8-26 12:04:15 來自手機 |顯示全部樓層
我問過純度達99%

唔該你:)  發表於 2015-8-26 12:58
回復

cmchang 發表於 2015-9-7 11:44:33 |顯示全部樓層

#14 水晶晶皂 (小蓖皂), 同場加映 "紫雲膏"

放置42小時後仍軟身, 用手指輕壓會下埳
再多放24小時, 面已硬化且開始霧化
急放雪櫃半小時, 出模切皂
真的非常Q, 感覺很黏且硬, 不久更軟化
估計是蓖麻油含量高+放過雪櫃出水
所以很難切(最難切的一次),後期要再次雪硬才可以完成

強烈建議大家用獨立矽模

還有,不要放雪櫃太耐, 會加速霧化, 咁就影唔到靚相
我其中有2件入咗硬膠模, 到宜家都未出到模, 其中一個仲實咗色, 哈哈!

謝謝水母評分^^

我昨天都打左小蓖皂,但份量打好少試下,等出模  發表於 2015-9-7 13:48

評分

查看全部評分

回復

Woodstock 發表於 2015-9-7 12:15:32 |顯示全部樓層
好靚丫~~我都好想試做小蓖麻, 但係好多人都係太軟唔敢脫模, 強脫又怕難。我無獨立矽模, 唔敢整住~

實咗色唔緊要, 一洗就通透啦~你都應該有好多皂頭皂尾, 下次可以加入小蓖麻, 效果應該唔錯, 做可以增加做皂嘅趣味~

做啦做啦,我昨天都做左,遲啲出模  發表於 2015-9-7 13:50
回復

cmchang 發表於 2015-9-7 13:23:21 |顯示全部樓層
Woodstock 發表於 2015-9-7 12:15
好靚丫~~我都好想試做小蓖麻, 但係好多人都係太軟唔敢脫模, 強脫又怕難。我無獨立矽模, 唔敢整住~

實咗色 ...

係喎, 加d碎皂半透明時又幾有趣, 咁就真係要配獨立模喇~

水晶晶皂會否再變回半透明我真係唔肯定,
因Claudia做過話唔會, 但網上有d人又話會,
可能跟油品有關?

我試咗再話俾大家知
回復

Woodstock 發表於 2015-9-7 14:01:17 |顯示全部樓層
dogo

做啦做啦,我昨天都做左,遲啲出模

咁要等你報告下點脫模! 我好怕整爛D皂=="
回復

cmchang 發表於 2015-9-7 14:10:46 來自手機 |顯示全部樓層
dogo 我昨天都打左小蓖皂,但份量打好少試下,等出模

你打咗幾多? 同埋用咩模?

你見我初頭件皂脫得幾靚, 切過後變曬圓角
回復

Woodstock 發表於 2015-9-7 14:34:15 |顯示全部樓層
cmchang 發表於 2015-9-7 13:23
係喎, 加d碎皂半透明時又幾有趣, 咁就真係要配獨立模喇~

水晶晶皂會否再變回半透明我真係唔肯定,

我見娜娜媽有教用椰子同篦麻都可以做出半透明皂, 秘訣係水量。你呢款小篦麻用左幾多倍水呢?
回復

cmchang 發表於 2015-9-7 14:53:16 |顯示全部樓層
Woodstock 發表於 2015-9-7 14:34
我見娜娜媽有教用椰子同篦麻都可以做出半透明皂, 秘訣係水量。你呢款小篦麻用左幾多倍水呢? ...

3.4倍, 台灣網嗰邊刻油量嘅一半,
2者計出來都係差1個g

娜娜媽的皂係點用架?
可以寫個配方出來參考吓嗎?
回復

Woodstock 發表於 2015-9-7 15:29:29 |顯示全部樓層
cmchang 發表於 2015-9-7 14:53
3.4倍, 台灣網嗰邊刻油量嘅一半,
2者計出來都係差1個g

椰子 – 50%
篦麻 – 50%
水量係總油量一半

呢款皂係用作洗頭皂, 特別對頭皮濕疹嘅人好有效。不過佢個清潔力好強, 唔知係咪一般膚質都接受到呢?
回復

cmchang 發表於 2015-9-7 16:24:53 來自手機 |顯示全部樓層
唔該Woodstock.

好有趣! 我至中意d油品簡單嘅皂

上網睇吓有冇人用過嘅評價先
回復

cmchang 發表於 2015-9-7 16:42:54 |顯示全部樓層
#14 (補相)

幾經辛苦, 雪完又按…按完又攝…攝完再雪…重覆多次…

終於出來了, 明顯霧化了
一早計劃打橫切半…現在算了

都仲幾好樣丫~不過都係長條形個款搶眼球~  發表於 2015-9-7 19:13
回復

Purpur 發表於 2015-9-7 17:06:33 |顯示全部樓層
哇~~~~水晶晶皂好靚呀~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

原來雪過會霧化架?!

同埋紫雲膏你用邊隻配方架? 其實我好成日用, 又唔想下下買出面既, 諗住自己整
回復

cmchang 發表於 2015-9-7 17:36:01 |顯示全部樓層
Purpur 發表於 2015-9-7 17:06
哇~~~~水晶晶皂好靚呀~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

原來雪過會霧化架?!

Purpur, 其實佢雪唔雪都遲早變實色
不過雪咗會更快

紫雲膏我以前未用過架
不過見咁多人話好咪試吓

我都係跟[新手扎記]內CK和水母前輩佢哋個軟膏配方
所以早排見有CP芝麻油咪即刻入貨囉, 我今次尼批不是CP,
所以好大陣出錢丁丁麻油味

你用過出面嗰d, 咁其實多數點用架?
回復

Purpur 發表於 2015-9-7 21:08:27 |顯示全部樓層
cmchang 發表於 2015-9-7 17:36
不過雪咗會更快

不過雪咗會更快

紫雲膏我以前未用過架
不過見咁多人話好咪試吓

我都係跟[新手扎記]內CK和水母前輩佢哋個軟膏配方
所以早排見有CP芝麻油咪即刻入貨囉, 我今次尼批不是CP,
所以好大陣出錢丁丁麻油味

你用過出面嗰d, 咁其實多數點用架?

我入個支芝麻油就來用哂lu...但仍又無左特價lu...我有買過紫雲膏好大陣麻油味,我係公司搽都驚同事聞到~hahahaaa

我買過幾個seller既紫雲膏...因為我同我男友間唔時皮膚都會出汗疹呀, 紅粒粒呀, 甩皮癢呀, 咁就要搽啦~搽左舒服好多架, 多數都有薄油精油嘛, 有一間佢聲稱可以搽埋飛滋TIM

但一支好快搽完架咋~~我好想自己整呀~但我未有當歸材料, 我紫草油又浸緊咋喎
回復

cmchang 發表於 2015-9-7 21:27:15 |顯示全部樓層
Purpur 發表於 2015-9-7 21:08
我入個支芝麻油就來用哂lu...但仍又無左特價lu...我有買過紫雲膏好大陣麻油味,我係公司搽都驚同事聞到~ ...

我尼個冇加EO和冰片, 超簡單版

可入口嘅冰片超貴, 你嗰支咪最貴囉?

你支芝麻油咁快用曬? 打皂定按摩?

我都係試塗皮膚d疹, 媽咪有時鼻頭和咀角生瘡,

又即管俾佢試吓.希望有用啦!

回復

cmchang 發表於 2015-9-8 12:23:38 |顯示全部樓層
Purpur 發表於 2015-9-7 17:06

原來雪過會霧化架?!

Purpur, 你有冇睇過尼篇?

http://hkplants.com/thread-58990-7-4.html
回復

Purpur 發表於 2015-9-8 12:43:52 |顯示全部樓層
cmchang 發表於 2015-9-8 12:23
Purpur, 你有冇睇過尼篇?

http://hkplants.com/thread-58990-7-4.html

好似睇過但唔記得, 等我詳細睇多次先~

話說冰片呢家野我都知唔可以亂來, 因為曾經上過公司搞興趣班整紫雲膏, 老師已提冰片會唔落, 講左少少資料啦

咁我買個位賣家既紫雲膏個陣都同佢傾過,佢話佢都source 過好多來源, 先搵到佢講個間可食用冰片,佢都有提醒我出面市面既紫雲膏/冰片唔一定放得落口~~確實佢支膏係比較貴

我男朋友生飛滋個陣有搽過下, 效果唔太顯著

你整膏個陣當歸都係浸左油來用, 或用當歸粉呀?

另外青黛粉我都訂緊喎, 想整皂, 有人話佢對乾癬好呀

芝麻油我用來入皂架~~按摩我暫時都係比較喜愛Grapeseed, 爽d 嘛

回復

cmchang 發表於 2015-9-8 13:03:48 |顯示全部樓層
Purpur 發表於 2015-9-8 12:43
好似睇過但唔記得, 等我詳細睇多次先~

話說冰片呢家野我都知唔可以亂來, 因為曾經上過公司搞興趣班整紫 ...

我買當歸頭, 買時叫店員切埋片, 攞回家再剪碎同紫草一齊浸油

最後嗰個步驟(自己剪碎)可以唔做, 因我想藥效好d, 不過搞到手都損

食用冰片超超超貴, 我只係問過屋企樓下嗰間

所以唔落住, 可能下次加eo

青黛粉我有買, 諗住皂入色, 原來都有藥效架?

按摩... 我諗起Thai式按摩, 真係好舒服~
回復