休閒水屋2015, 歡迎入來吹水灌水笠水~~ (將於1/1/17永久關閉)

關閉 [複製鏈接]
作者: jellyfishy 發表于 2015-7-22 13:30:47
73435 3684
Melb 發表於 2016-9-6 22:32:29 |顯示全部樓層

經濟獨靠炒樓加租苦了市民

https://hk.news.yahoo.com/%E7%B6 ... 0%91-222027265.html

【東方日報專訊】【本報訊】多名本土/自決派人士殺入新一屆立法會,香港政局未來四年勢必更加動盪。有學者表示,近年香港經濟本已不景,旅遊、零售等表現不濟,只是低息環境令資金積極炒樓、炒股,支持股市及樓市上揚,憂慮未來經濟民生措施或未能順利通過。增加住宅供應政策倘受阻將刺激樓價進一步攀升,連帶租金跟隨上揚,市民搵食艱難之餘,基本住屋需求更愈來愈難解決,結果是民不聊生。
今年首七個月香港零售業總銷貨值按年下跌10.1%,當中七月份按年下跌7.7%,為連續十七個月下跌;首七個月訪港旅客人數亦按年減少6%,當中內地旅客按年減少8.8%。
科技大學經濟系教授雷鼎鳴表示,由於非建制派陣營中不少屬本土派,他們較排斥內地旅客,勢必影響內地旅客對香港本已低落的觀感,加上歐美吸走不少旅客,相信短期內不會有起色。他又說,新一屆立法會有不少新面孔,新人經驗難與舊人比較,短期內或令議會政治生態更混亂,有機會在短時間內對經濟民生構成破壞,影響可大可小。
非建制議員屢阻撓覓地起樓
他舉例說,儘管新加入議會的非建制派人士希望住宅樓價回落,但正是非建制派對擴展土地用途的議題,例如對新界東北發展計劃及發展部分郊野公園等均反對,令長遠房屋供應構成壓力,樓價根本難下跌,變成「選班年輕人入去令年輕人上唔到車」,憂慮長遠會令香港經濟百上加斤。

回復

Melb 發表於 2016-9-6 22:34:10 |顯示全部樓層

「迎月」有雨 或烏雲蔽明月

https://hk.news.yahoo.com/%E8%BF ... C%88-222027248.html

【東方日報專訊】【本報訊】一年容易又中秋,可惜明月未必有?下周便是中秋佳節,不少市民正籌備做節的團圓飯及賞月活動,根據天文台的九天天氣預報,下周三「迎月」當天將會多雲及有幾陣驟雨,屆時可能出現烏雲蔽月的情況,或影響大眾賞月的雅興,市民外出遊玩時更要謹記帶備雨具,以防變成「中秋落湯雞」。
不過,天文台補充指,現時離中秋節仍有逾一周,天氣狀況隨時有變化,意味能否觀賞到明亮的圓月仍有轉機。
下周秋意漸濃 26℃至29℃
天文台表示,一道低壓槽未來數日會在華南沿岸徘徊,繼續為該區帶來驟雨及雷暴。本港今日至本周四均大致多雲及有幾陣驟雨,氣溫徘徊在攝氏廿六至三十一度。
至下周一秋意漸濃,最高氣溫降至攝氏廿九度,仍有幾陣驟雨;而下周三「迎月」當天,氣溫將維持在攝氏廿六至廿九度,同樣是大致多雲及有幾陣驟雨。

回復

Melb 發表於 2016-9-6 22:35:08 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-9-6 22:28
唔打風或打唔成都係為香港好, 造福香港人的

香港要多謝你了
回復

powergun 發表於 2016-9-6 23:01:46 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2016-9-6 22:35
香港要多謝你了

唔關我事的, 李氏力場居功至偉
回復

viviwong 發表於 2016-9-7 00:20:17 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2016-9-6 22:22
但有根爺+689+李生...打唔成風呢

放開根叔叔,關咩事,佢無辜架。。。=_=
施展你嘅風力殺手鐧-龍捲風,大風吹吹走果兩位人兄。。。。
回復

powergun 發表於 2016-9-7 09:02:49 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日短暫時間有陽光, 有幾陣驟雨, 稍後局部地區有雷暴, 氣溫26至30度, 現時27度

今日係白露, 據維基百科解釋:
白露,是二十四節氣之一,每年在9月7-9日之間。太陽位於黃經165°。

白露是二十四節氣中的第十五個節氣。每年八月中(西曆9月7日或8日)太陽到達黃經165度時為白露。《月令七十二候集解》中說:「八月節……陰氣漸重,露凝而白也。」 天氣漸轉涼,會在清晨時分發現地面和葉子上有許多露珠,這是因夜晚水氣凝結在上面,故名。古人以四時配五行,秋屬金,金色白,故以白形容秋露。進入「白露」之後,在晚上會感到一絲絲的涼意。俗語云:「處暑十八盆,白露勿露身。」這兩句話的意思是說,處暑仍熱,每天須用一盆水洗澡,過了十八天,到了白露,就不要赤膊裸體了,以免著涼。還有句俗話:「白露白迷迷,秋分稻秀齊。」意思是說,白露前後若有露,則晚稻將有好收成。
回復

jellyfishy 發表於 2016-9-7 09:09:39 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2016-9-6 22:30
議員月薪逾九萬享高額津貼

唔知你嬲乜, 全個世界都有人在工作時做其他野, 或唔上班有糧出. 你唔用你個票去OUT個D唔做野既議員, 有乜好嬲.

版主所言甚是  發表於 2016-9-7 09:28
回復

jellyfishy 發表於 2016-9-7 09:12:23 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2016-9-6 22:32

你唔係唔知東方親中架....
不如唔好提政治了. 我呢個版唔係咁適合論政.

一個李國章都有幾十個地又唔發展, 又唔東方提...
回復

powergun 發表於 2016-9-7 09:13:10 |顯示全部樓層
viviwong 發表於 2016-9-7 00:20
放開根叔叔,關咩事,佢無辜架。。。=_=
施展你嘅風力殺手鐧-龍捲風,大風吹吹走果兩位人兄。。。。 ...

多謝vivi 花友仗義留言, 李氏係香港重要人物, 唔吹走得的, 佢有乜事我地都幾大鑊的, 689 係呀爺派黎既人, 解鈴還需繫鈴人, 我諗超版大都無能力咁做, 唯一可做的, 就係以宇宙首富財力, 收購李氏的生意, 等佢就會知道打一日風, 放半日假佢賺少幾多$, 相信佢會加強力場防風擋雨的能力的

^u^  發表於 2016-9-7 14:20
哈哈哈~~~ 笑左~  發表於 2016-9-7 09:57
回復

powergun 發表於 2016-9-7 09:31:53 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2016-9-7 09:12
你唔係唔知東方親中架....
不如唔好提政治了. 我呢個版唔係咁適合論政.

無錯, 呢份報紙同左報無乜分別, 不睇也吧

以前我有朋友在裡面做編輯, 東方轉左親阿爺後, 我朋友拿拿聲轉左工了~  發表於 2016-9-7 09:58
回復

corina 發表於 2016-9-7 12:01:32 |顯示全部樓層
我有同學畢業後去咗毒果日報財經版,聚會時有同學問佢,去毒果做,覺唔覺得埋没良心?

我朋友就係轉左去生果, 佢話任UP唔嬲, 好開心. 唔似在西方時, 日日要跟阿爺指示做.  發表於 2016-9-8 09:07
回復

powergun 發表於 2016-9-7 14:35:50 |顯示全部樓層
corina 發表於 2016-9-7 12:01
我有同學畢業後去咗毒果日報財經版,聚會時有同學問佢,去毒果做,覺唔覺得埋没良心? ...

即係話問既都係做大陸或左派機構的, 佢地應唔知良心為何物
回復

corina 發表於 2016-9-7 15:42:31 |顯示全部樓層
香港人真係唔睇下世界發生乜事,所以特别多漢奸走狗

自己人打自己人, 一樣咁衰.  發表於 2016-9-8 09:08
朝廷鷹犬更多  發表於 2016-9-7 16:05
回復

powergun 發表於 2016-9-8 09:06:24 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日大致多雲, 有驟雨及幾陣雷暴, 初時部分地區雨勢頗大, 氣溫26至29度, 現時26度

今日仍是落雨天, 農曆八月初八, 下星期今日就係中秋節了, 大家點慶祝呢, 睇返天文台預測, 中秋夜同今日差不多, 都係多雲有雨的, 睇來今年都係賞唔到月多了
回復

jellyfishy 發表於 2016-9-8 09:09:12 |顯示全部樓層
早晨早晨~~~~
見快下雨, 行路都快D~~~ 哈~~~~
回復

powergun 發表於 2016-9-9 08:59:11 |顯示全部樓層

各位早晨, 今日大致多雲, 有幾陣驟雨, 短暫時間有陽光, 氣溫26至30度, 現時28度

今早已停雨, 還有少許陽光, 所以應又熱返d 的, 今日係九月九日星期五了, 做埋今日又可放假休息下啦
回復

Chin 發表於 2016-9-9 09:38:43 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2016-9-6 22:32

撇開地供應問題,內地每日定額移民,亦做成人多,住屋自然需求量多。(小市民對此無能為力,)此外政府的補地價收得高,間接影響樓價成本.但xx派不提.至於租金高,其實業主成本亦高,扣除交比政府的差餉、地稅、物業稅及年年加的管理費外,實收約四成.供樓都吾夠.

係呀, 政府根本無面對根本問題. 內地人推高本地物價, 本地人人工根本追唔上, 何來有經濟好左, 反而因內地搶高本地樓價和消費, 令港人生活壓力大...  發表於 2016-9-9 10:12
回復

jellyfishy 發表於 2016-9-9 11:36:56 |顯示全部樓層
OH~~~準備下大雨了~~~
回復

powergun 發表於 2016-9-9 12:03:57 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2016-9-9 11:36
OH~~~準備下大雨了~~~

係囉, 又無得出街行下了
回復

Melb 發表於 2016-9-9 18:59:56 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-9-6 23:01
唔關我事的, 李氏力場居功至偉

你都功不可沒
回復