[綠色生命延續活動] 愛心酢醬成長記錄 - Melb篇

作者: Melb 發表于 2015-7-14 13:21:05
15880 503

分享者的一番愛心, 與及   授分享者的榮幸,善心, 努力

希望為依批本是比遺棄的酢醬球延續生命。。。。

雖然我都唔知種唔種到, 但都是抱嘗試的心態。。。

看看在依大半年內會否有成果。。。。平常心 VS 努力~!!

有興趣的花友可到以下帖子瀏覽:

[綠色活動] 愛心酢醬分享 (申請處) [綠色生命延續的故事]
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 2&fromuid=83822
(出處: 香港園藝館)

Melb 發表於 2015-7-14 13:22:18 |顯示全部樓層

嘗試的球根  

20150713_211021.jpg 20150713_211029.jpg 20150713_211041.jpg 20150713_211052.jpg
回復

Melb 發表於 2015-7-14 13:23:48 |顯示全部樓層

入泥等出葉再搬回室外種: 2015年7月13日  

20150714_131136.jpg 20150714_131141.jpg 20150714_131145.jpg 20150714_131149.jpg 20150714_131157.jpg 20150714_131202.jpg 20150714_131215.jpg 20150714_131309.jpg
回復

iluvuboyz 發表於 2015-7-14 13:24:16 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2015-7-14 13:22
嘗試的球根  

落泥好快出苗仔啦~~~
回復

Melb 發表於 2015-7-14 13:24:39 |顯示全部樓層

2015年7月  

20150715_171237.jpg 20150715_171249.jpg 20150715_171254.jpg 20150720_133432.jpg 20150722_081143.jpg 20150722_132139.jpg 20150722_132146.jpg 20150727_095326.jpg 20150727_095330.jpg 20150727_095334.jpg 20150727_144130.jpg 20150727_144136.jpg 20150727_144145.jpg 20150727_144150.jpg 20150727_144200.jpg 20150728_113756.jpg 20150728_113801.jpg 20150728_113806.jpg
回復

Melb 發表於 2015-7-14 13:24:49 |顯示全部樓層

2015年8月  

20150802_073117.jpg 20150802_073149.jpg 20150802_073153.jpg 20150802_074053.jpg 20150802_074059.jpg 20150808_071830.jpg 20150808_071838.jpg 20150808_071854.jpg 20150808_071904.jpg 20150808_071910.jpg 20150808_071917.jpg 20150810_142236.jpg 20150829_140445.jpg 20150829_140451.jpg 20150829_140457.jpg 20150829_140502.jpg 20150829_140521.jpg 20150830_132137.jpg 20150830_132141.jpg
回復

Melb 發表於 2015-7-14 13:24:57 |顯示全部樓層

2015年9月  

20150901_170833.jpg 20150901_170846.jpg 20150901_170853.jpg 20150903_170434.jpg 20150911_092034.jpg 20150911_092038.jpg 20150911_092041.jpg 20150913_111551.jpg 20150913_111558.jpg 20150916_105316.jpg 20150919_180857.jpg 20150919_181001.jpg 20150919_181006.jpg
回復

Melb 發表於 2015-7-14 13:26:13 |顯示全部樓層

2015年10月  

20151001_130635.jpg 20151001_130641.jpg 20151005_103200.jpg 20151005_103328.jpg 20151008_100437.jpg 20151008_100443.jpg 20151008_100502.jpg 20151008_100530.jpg
回復

Melb 發表於 2015-7-14 13:26:17 |顯示全部樓層

2015年11月  

20151019_095724.jpg 20151019_095732.jpg 20151019_095743.jpg 20151019_095752.jpg
20151113_103145.jpg 20151113_103208.jpg
20151113_103140.jpg 20151113_103242.jpg
回復

Melb 發表於 2015-7-14 13:26:20 |顯示全部樓層

2015年12月  

20151202_135128.jpg 20151202_135139.jpg
20151202_135143.jpg 20151202_135153.jpg
20151202_135131.jpg 20151202_135135.jpg
回復

Melb 發表於 2015-7-14 13:26:27 |顯示全部樓層

2016年1月  

20000201_222241.jpg 20000201_222253.jpg 20000201_222312.jpg 20000201_222315.jpg 20000201_222319.jpg 20160128_114018.jpg 20160128_114024.jpg 20160128_114013.jpg
回復

Melb 發表於 2015-7-14 13:26:38 |顯示全部樓層

2016年2月  

回復

Melb 發表於 2015-7-14 13:26:42 |顯示全部樓層

2016年3月  

回復

Melb 發表於 2015-7-14 13:29:31 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2015-7-14 13:24
落泥好快出苗仔啦~~~

咁快就入來睇啦

忠粉嘛~!!!  發表於 2015-7-14 13:31
回復

sherimavis 發表於 2015-7-14 13:31:12 |顯示全部樓層

大大做示範

我呢啲未種過有辦睇囉

我系盲中中既中~~~XD  發表於 2015-7-14 13:51
回復

Melb 發表於 2015-7-14 13:32:34 |顯示全部樓層
sherimavis 發表於 2015-7-14 13:31
大大做示範

我呢啲未種過有版睇囉

整1個反面教材比大家睇下
回復

sherimavis 發表於 2015-7-14 13:33:34 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2015-7-14 13:32
整1個反面教材比大家睇下

點會~!!

唔好咁謙喇
回復

Melb 發表於 2015-7-14 13:36:42 |顯示全部樓層
sherimavis 發表於 2015-7-14 13:33
點會~!!

唔好咁謙喇

我好大機會種唔到的
回復

sherimavis 發表於 2015-7-14 13:39:23 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2015-7-14 13:36
我好大機會種唔到的

你之前都有種到開花
回復

iluvuboyz 發表於 2015-7-14 13:49:00 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2015-7-14 13:29
咁快就入來睇啦

OH....吾小心佔左您個位添~~~~

sherimavis
真係急不及待....... XDDD

我無婆婆跟帖跟得甘貼架~~~

sherimavis
係呀.......次次都中係M大大嗰度 , 真係有緣~!!! ^^

邊度有次次....?!~您吾好甘留意人啦~~

sherimavis
艾粒BB係園藝館亮點 , 好難唔留意喎~!! ^^

您眼花花先會見到我都以為系"亮點"架渣~~

sherimavis
婆婆眼又朦耳又聾......M大大個帖一出 , 你同步已經出現 , 你跟得好貼喎 XDDDD

剛剛遇著岩岩丫麻~~

sherimavis
就係眼花花都望到 , 證明艾粒BB嘅光芒幾耀眼~!!!!

婆婆心地好, 成日都周圍讚人~~~

sherimavis  我由心出發 , 實話實說~! ^^

婆婆對未見過既生物(我)都甘大方讚美, 有顆善良的心啊~~

sherimavis
成日剛剛遇著岩岩 , 證明好有緣 , 恭喜晒~!!!! ^^

哈哈!!~計百分比應該您同M大大更加有緣喎~~~
我呢D閒人來的~~

sherimavis
艾粒BB點會係閒人,你好重要㗎~!! 而且有緣就係有緣,係BB你嘅就係你,邊有得比較嫁…… ^^

我同婆婆都冇得比, 而家M大大失落中, 佢好需要婆婆既扶持架!!~

sherimavis
你唔好咁多心喇……你要相信M大大呀~ XDDD

哈哈!!!~我冇多心呀!!!~我相信M大大會好好珍惜婆婆架~~

sherimavis
咪講笑喇~!!有名比你叫~婆婆,你咪玩M大大喇~!!

M大大成日話自己系老人家黎襯返婆婆架, 一番苦心呢~~~

sherimavis
婆婆見你地後生仔女咁甜蜜,不知幾戥你地高興~!!

應該系BB見您地老左都仲甘甜蜜, 戥你地高興啊!!!~小確幸呢~~~

sherimavis
艾粒BB咁清楚M大大嘅事,要關懷佢多啲喇~! 你嘅關懷對佢好重要……

sherimavis
我地仲講咁多……M大大會怕醜㗎,你地自己慢慢傾喇~!! ^^

婆婆吾洗甘怕羞架, 我地明白架喇!!!~
您就專心好好守護M大大啦~~ 小人告退~~

我地仲講咁多……M大大會怕醜㗎,你地自己慢慢傾喇~!! ^^  發表於 2015-7-14 16:51
艾粒BB咁清楚M大大嘅事,要關懷佢多啲喇~! 你嘅關懷對佢好重要……  發表於 2015-7-14 16:49
祝福你地~!!  發表於 2015-7-14 16:32
婆婆見你地後生仔女咁甜蜜,不知幾戥你地高興~!!  發表於 2015-7-14 16:32
咪講笑喇~!!有名比你叫~婆婆,你咪玩M大大喇~!!  發表於 2015-7-14 16:30
回復