小小平台水耕瓜菜

作者: siuho331 发表于 2015-6-9 15:59:47
9267 85
siuho331 發表於 2015-8-17 10:04:04 |顯示全部樓層
JMabel 發表於 2015-8-15 23:13
係咪 RADISH? 其實唔知RADISH/ CARROT的分別?
我都種緊泥, 但泥不夠深, 我諗都係養唔大咖啦  ...

無錯係Radish  Radish有名你叫櫻桃蘿蔔嘛,種極都係車厘子咁上下大,我今次用長盆種,上次用個膠兜仔約3、4吋泥都種到,最近要留位覆泥,因為越長越高長賴賴的,好易種,加油!
siuho331 發表於 2015-8-17 10:12:08 |顯示全部樓層
JMabel 發表於 2015-8-15 23:20
暴雨, 南瓜BB冇左, 好多BB都冇左

唔緊要啦,好快又有,呢排的大風又大雨,吹跌我部菜機兩次,好彩入面未有菜得3棵九層塔咋,但係我泥種的辣椒同秋葵苗苗就殘哂,我平台都咁大風,我諗天台一定仲大風  真係要做足防風措施。
JMabel 發表於 2015-8-17 21:36:33 |顯示全部樓層
siuho331 發表於 2015-8-17 10:12
唔緊要啦,好快又有,呢排的大風又大雨,吹跌我部菜機兩次,好彩入面未有菜得3棵九層塔咋,但係我泥種的 ...

嘩, 你部機咁貴, 吹跌2次
我發覺個水耕D植物死死地, 可能係因為三棵巨無霸絲瓜呀, 佢的根系非常強大, 搶晒其他的營養, 最後要將佢地移埋一邊同剪根. 我係天台做水耕, 成日有雨水, 有太陽又好快蒸發晒D水, 所以發覺水耕都係室內玩好D
siuho331 發表於 2015-8-18 10:18:17 |顯示全部樓層
JMabel 發表於 2015-8-17 21:36
嘩, 你部機咁貴, 吹跌2次  
我發覺個水耕D植物死死地, 可能係因為三棵巨無霸絲瓜呀, 佢的根系非常 ...

無,吹跌果部係cheap野,貴果部放室内的

吹跌兩次都冇事嘅菜機

我上次啲青瓜節瓜啲根成個地拖咁大,大太陽時每日吸成8~10升水,所以我下次種就決定每部機最多種2、3棵,上次種4棵就唔夠營養打瓜,我覺得種呢兩類瓜類都食肥都好吸水,下次再種就有經驗了,至於雨水問題我比較好,因為我平台有蓬,落雨可以打開,但我覺得始終你係天台比較好,雨水可以加個網或者之後加返啲營養液,我平台得半日照咋,天台可以全日照,啲植物實會開心啲健康啲,收成實會好啲的,初期種一定要磨合下當累積經驗,下次再種就有經驗再改善,我自己覺得會繼續水耕,因為真係冇乜害蟲發生過,只係出現過螞蟻同果蠅,其他泥種的就真係乜都有,暫時泥種的我只種啲長種嘅類型,如無花果,辣椒同花花等,幾個月貨仔或種菜果啲我就水種了,起碼唔洗種完一樣野要處理左啲泥先可以再種,比較好控制。呢期我種番茄同翠玉瓜,兩款都早左小小偷步種,等之後有經驗就再分享下。

後來諗諗下,我三部菜機都係獨立水泵的,所以係獨立分開三箱營養水的,但你好似係diy,咁係唔係駁埋一齊share一箱水?如果係咁樣就有缺點,萬一植物唔夠營養要換水,獨立水箱就唔洗換咁多水,同埋可以睇到邊款植物比較食肥吸水,反正你用太陽能電泵,分開返都唔會多左電費。
JMabel 發表於 2015-8-25 22:15:56 |顯示全部樓層
siuho331 發表於 2015-8-18 10:18
無,吹跌果部係cheap野,貴果部放室内的

吹跌兩次都冇事嘅菜機

報告報告, 水耕用了紅牛鉀肥, 再加少少EPSOM SALT, 真係生多D BB咖!!
有好多好多哈蜜瓜BB, 青瓜BB, 連種了不久的絲瓜也生BB! 仲好大個BB添!
種唔種得大一回事, 但真的快左!
但我D水耕青瓜包了仲係比人叮, 叮到怪樣 (爬文話上窄下闊/ 上闊下窄等等), 反而哈蜜瓜從來都冇事

hydroluffa25082015 2.jpg
siuho331 發表於 2015-8-26 20:25:25 |顯示全部樓層
JMabel 發表於 2015-8-25 22:15
報告報告, 水耕用了紅牛鉀肥, 再加少少EPSOM SALT, 真係生多D BB咖!!
有好多好多哈蜜瓜BB, 青瓜BB, 連種 ...

嘩~祝大豐收~~