小小平台水耕瓜菜

作者: siuho331 發表于 2015-6-9 15:59:47
9285 85
JMabel 發表於 2015-7-17 20:07:37 |顯示全部樓層
林師奶, 我真係好白痴呀, 原來佢地不是翠玉瓜, 因為是圓的, 我估係哈密瓜!
你話係唔係?

隻瓜食左未?甜唔甜?  發表於 2015-8-1 22:11
回復

JMabel 發表於 2015-7-17 20:15:20 |顯示全部樓層
仲有呀, 水耕的瓜果好奇怪, 好細棵 (未夠一呎高) 已開始標果, 呢隻青瓜好似長左成個禮拜, 仲長緊, 但一路都係好細隻, 點解呢?

水耕青瓜細細細

水耕青瓜細細細
回復

siuho331 發表於 2015-7-17 22:18:29 |顯示全部樓層
JMabel 發表於 2015-7-17 20:07
林師奶, 我真係好白痴呀, 原來佢地不是翠玉瓜, 因為是圓的, 我估係哈密瓜!
你話係唔係? ...

嘩!勁呀,好大個密瓜呀,你巧叻叻啊
回復

JMabel 發表於 2015-7-17 22:28:07 |顯示全部樓層
siuho331 發表於 2015-7-17 22:18
嘩!勁呀,好大個密瓜呀,你巧叻叻啊

邊夠你D節瓜大呀
回復

siuho331 發表於 2015-7-17 22:35:33 |顯示全部樓層
JMabel 發表於 2015-7-17 20:15
仲有呀, 水耕的瓜果好奇怪, 好細棵 (未夠一呎高) 已開始標果, 呢隻青瓜好似長左成個禮拜, 仲長緊, 但一路都 ...

我果兩棵青瓜抆走左了,收過一隻青瓜咋,女花超多但都打唔到瓜,我覺得有兩個可能,一係本身種子有問題,一係就營養唔夠分,我個水耕箱有6個位的,2個位種節瓜2個位種青瓜,剩返2個位我放埋士多啤梨,同時有4棵瓜可能唔夠營養去結瓜。 我見你種青瓜嘅機同我其中一部有啲似,又係5個位長條型的,你响邊度買㗎?我果部係淘的,但我覺得水箱型果款較好用,因為容量大,啲水真係索得好快。
回復

siuho331 發表於 2015-7-17 22:36:51 |顯示全部樓層
JMabel 發表於 2015-7-17 22:28
邊夠你D節瓜大呀

梗夠啦~密瓜一定重過節瓜
回復

siuho331 發表於 2015-7-17 22:47:08 |顯示全部樓層
回點評:

JMabel
成日聽你地講黃衫兄, 請問誰是黃衫兄? 在哪裡? 我附近果間都話冇貨, 我有些葉已經缺鉀, 邊緣泛黃 (睇書話係缺鉀), 唯有發住D海藻水頂住先  發表於 2 小時前
在元朗唐人新村

JMabel
我驚蟲蟲驚到死, 但屋企人唔比我殺生, D蟲蟲好似知道咁, 係咁過黎嚇我......耕田之後, 真係不停挑戰自己底線......  發表於 2 小時前
我都係超驚蟲蟲所以先揀水耕咋,另外泥種左小量其他植物,希望慢慢習慣啦,其實我而家見到啲蜂蜂呀蜘蛛呀都係會選擇走佬的,我知實比人笑,學人種野又要驚蟲蟲,唉...我都唔想的
回復

JMabel 發表於 2015-7-17 23:31:16 |顯示全部樓層
siuho331 發表於 2015-7-17 22:35
我果兩棵青瓜抆走左了,收過一隻青瓜咋,女花超多但都打唔到瓜,我覺得有兩個可能,一係本身種子有問題, ...

我果兩棵青瓜抆走左了,收過一隻青瓜咋,女花超多但都打唔到瓜,我覺得有兩個可能,一係本身種子有問題,一係就營養唔夠分,我個水耕箱有6個位的,2個位種節瓜2個位種青瓜,剩返2個位我放埋士多啤梨,同時有4棵瓜可能唔夠營養去結瓜。 我見你種青瓜嘅機同我其中一部有啲似,又係5個位長條型的,你响邊度買㗎?我果部係淘的,但我覺得水箱型果款較好用,因為容量大,啲水真係索得好快。

我好似有20個位, 3 X 苦瓜, 4 X 青瓜, 2 X 密瓜, 1 X 粟米, 4 X 蕃茄, 2 X 南瓜, 1 X 香茅, 佢地仲爭得犀利呀, D葉好缺鉀, 我要火速換新營養液至得啦.
我都覺得佢地互搶營養, 到佢地全部都長大成X後, 會唔夠位生, 所以整緊第二個SYSTEM.
SYSTEM係買料自己整的, 個水箱白色半透明 (遲D換過個), 好多青苔呀.
我係用太陽能泵, 水只運作十個鐘左右,  我要買返個勁D的氣泵回來, 等D水活D
種子在元朗XX記買的. 我發覺本地買的種子, 多數係唔知咩F1, 不可留種, 又貴.

回復

神仙鱼 發表於 2015-7-19 07:41:19 來自手機 |顯示全部樓層
種子没有问t,如果種子有问t就5會出芽,你+陣遇到的是種植的必经之路,比多小小肥试吓
回復

crabcrab 發表於 2015-7-19 15:52:25 |顯示全部樓層
siuho331 發表於 2015-7-1 12:54
菜菜响網網入面長得幾好

個水耕好正哦
回復

siuho331 發表於 2015-7-19 21:55:05 |顯示全部樓層
神仙鱼 發表於 2015-7-19 07:41
種子没有问t,如果種子有问t就5會出芽,你+陣遇到的是種植的必经之路,比多小小肥试吓 ...

神仙魚所以我想應該是養份唔夠分了,我的瓜瓜是水耕的,都唔知點樣只加某種肥,可能解決辦法是,一盤營養水唔可以種太多棵,想種多幾棵就多幾部機了。

回復

siuho331 發表於 2015-7-19 21:57:54 |顯示全部樓層
神仙鱼 發表於 2015-7-19 07:41
種子没有问t,如果種子有问t就5會出芽,你+陣遇到的是種植的必经之路,比多小小肥试吓 ...

其實如果我唔怕蟲的話,我都會選擇泥種,不過水耕確實係乾淨好多。
回復

JMabel 發表於 2015-7-21 18:08:49 |顯示全部樓層
之前好像釘仔咁大的水耕青瓜, 終於大左D啦. 雖然冇平時用泥種咁大, 但都叫做有進步.
其實人地話水耕YIELD高收成快, 我諗我的水耕養份一定有問題, 慢到......

之前那棵

之前那棵

第二棵

第二棵
回復

siuho331 發表於 2015-7-21 20:21:16 |顯示全部樓層
JMabel 發表於 2015-7-21 18:08
之前好像釘仔咁大的水耕青瓜, 終於大左D啦. 雖然冇平時用泥種咁大, 但都叫做有進步.
其實人地話水耕YIELD ...

其實水耕唔知有冇得只額外添加某樣肥㗎呢?例如我地呢類明顯係缺鉀肥,都唔知點加,冇理由頻頻換營養液㗎
回復

JMabel 發表於 2015-7-21 21:00:22 |顯示全部樓層
siuho331 發表於 2015-7-21 20:21
其實水耕唔知有冇得只額外添加某樣肥㗎呢?例如我地呢類明顯係缺鉀肥,都唔知點加,冇理由頻頻換營養液㗎 ...

我問過, 在有限度範圍內可自由添加的. 我訂左D鉀肥, 諗住一比十溶於水, 再每日加少少
有氮磷鉀機可分析養份的, 但好像幾貴, 我唔會買啦.
我而家暫時每日噴海藻水在葉上, 睇下幫得幾多啦
回復

siuho331 發表於 2015-7-21 21:19:40 |顯示全部樓層
JMabel 發表於 2015-7-21 21:00
我問過, 在有限度範圍內可自由添加的. 我訂左D鉀肥, 諗住一比十溶於水, 再每日加少少
有氮磷鉀機可分析養 ...

原來有水耕鉀肥㗎?透唔透露得邊度可以訂㗎?我而家只用緊日本果隻Hyponica,效果都還可以,棵節瓜收左3個,而家結緊第4個,不過另外2棵青瓜唔夠搶,我抆走左了。
回復

JMabel 發表於 2015-7-21 22:24:27 |顯示全部樓層
siuho331 發表於 2015-7-21 21:19
原來有水耕鉀肥㗎?透唔透露得邊度可以訂㗎?我而家只用緊日本果隻Hyponica,效果都還可以,棵節瓜收左3 ...

Sorry 我係用紅牛
我已有AB水, 但鉀都唔夠,  我諗加D紅牛得卦?!
回復

siuho331 發表於 2015-7-21 22:41:01 |顯示全部樓層
JMabel 發表於 2015-7-21 22:24
Sorry 我係用紅牛 咋
我已有AB水, 但鉀都唔夠,  我諗加D紅牛得卦?!

原來如此,希望有成效等我可以效法,不過土耕同水耕嘅肥應該唔同,因為土耕肥料落泥後經泥土消化後再比植物吸收,如果用响水耕唔知效果會點呢?等你好消息
回復

JMabel 發表於 2015-7-23 20:32:49 |顯示全部樓層
siuho331 發表於 2015-7-21 22:41
原來如此,希望有成效等我可以效法,不過土耕同水耕嘅肥應該唔同,因為土耕肥料落泥後經泥土消化後再比植 ...

呢個我都聽講係, 不過......我冇其他辦法呀! D果好似按了 '時間靜止制' 咁, 唔曉大呀
回復

siuho331 發表於 2015-7-23 20:45:24 |顯示全部樓層
JMabel 發表於 2015-7-23 20:32
呢個我都聽講係, 不過......我冇其他辦法呀! D果好似按了 '時間靜止制' 咁, 唔曉大呀 ...

我買唔到紅牛鉀肥呀,請問你响邊度買到呀?
回復