小小平台水耕瓜菜

作者: siuho331 發表于 2015-6-9 15:59:47
9289 85
siuho331 發表於 2015-7-3 10:48:39 |顯示全部樓層

青瓜花小姐C和D昨天相約一起開花,所以我都馬上幫手授粉,唔知點解我見親蜂蜂飛過都係望下啲花就走

已經唔敢咁大希望,水耕應該唔怕唔夠肥問題令到結唔成果,咁還是我授粉唔成功? 但已4朵花小姐了,4朵都失敗嗎?

青瓜花小姐C,昨天授粉,今早才包

青瓜花小姐D,昨天授粉,今早才包

節瓜花小姐A今早開了,之前十幾朵花仔枯剩1朵,馬上人工授粉,本想打算明天才包,但轉頭見到疑似果蠅响瓜仔度嬲下嬲下,即刻去趕走佢然後包返先,唉...都唔知係咪果蠅又唔知有冇吉到,對新手來講要分辨害蟲定益蟲實在好困難

節瓜花小姐B應該明天會開了

青瓜花小姐E都就開了
回復

siuho331 發表於 2015-7-3 16:12:51 |顯示全部樓層
為了保護瓜瓜仔真是咩辦法都要試下,大熱天時要你戴頸巾辛苦你了,冇計忍下啦,唔好開花住呀,等埋格離花仔一齊開呀
回復

siuho331 發表於 2015-7-5 15:28:29 |顯示全部樓層

節瓜有BB了,仲有兩個昨天及今天分別人工授粉,希望全部都成功! 有兩朵女花就快開了
回復

siuho331 發表於 2015-7-5 15:45:41 |顯示全部樓層
兩棵青瓜情況都不太好,同樣是不斷開花但結不到果,已經6、7朵花女都有相同情況,就是人工授粉後就停止生長,既不變瓜亦不變黃掉下,很奇怪,初時懷疑是授粉不成功,但過了一個多星期都仍然大都唔大下又冇黃冇掉,都唔知佢想點  我決定比多一個星期時間佢,如果都打唔到瓜就要同佢再見了  而家有幾朵花女,我決定完全唔包!

兩棵青瓜

兩棵節瓜
回復

siuho331 發表於 2015-7-7 17:21:38 |顯示全部樓層
收左小小比較大的莧菜,再唔收就老了

節瓜繼續爸爸聲咁大
回復

JMabel 發表於 2015-7-8 23:45:17 |顯示全部樓層
你係咪一授完粉就包?
回復

siuho331 發表於 2015-7-9 10:04:48 |顯示全部樓層
JMabel 發表於 2015-7-8 23:45
你係咪一授完粉就包?

無錯,授粉後即包。
回復

siuho331 發表於 2015-7-9 13:06:09 |顯示全部樓層

兩棵青瓜共廿,三十朵女花,打得成瓜比較大小小只得呢條,想請教係咪已經針左? 刨帖話條瓜有粗有幼就係針左,咁樣應該算是吧?但我母親大人話唔怕喎
回復

Bulub 發表於 2015-7-9 22:48:53 來自手機 |顯示全部樓層
5月嘅時候田種,好多果蠅, 呢3隻都有被釘,不過都食得喎,切咗部份咋

我見你好似都有包瓜喎,都叮都咁......  發表於 2015-7-17 11:02
回復

siuho331 發表於 2015-7-11 10:08:19 |顯示全部樓層
Bulub 發表於 2015-7-9 22:48
5月嘅時候田種,好多果蠅, 呢3隻都有被釘,不過都食得喎,切咗部份咋

你好!我檢查過條瓜唔見有針過,長大左我都會切開睇睇。
回復

siuho331 發表於 2015-7-11 10:15:53 |顯示全部樓層
早晨,今朝收左我第一條節瓜,見其他瓜仔大得慢,就早啲收囉,費事爭營養嘛

右老大左老二,今朝收老大明天收老二

右老大左老二,今朝收老大明天收老二

都唔錯,滿足,鼓勵我要努力種好佢

都唔錯,滿足,鼓勵我要努力種好佢

回復

Bulub 發表於 2015-7-12 01:02:55 來自手機 |顯示全部樓層
種得好好呀! 我啲節瓜咁大棵都結唔到仔 T_T
回復

siuho331 發表於 2015-7-12 12:11:35 |顯示全部樓層
早晨! 今早又收了小小,已經好滿足了  話說我今早出去望望啲瓜瓜菜菜時,見到隻果蠅拮住我隻青瓜女花隻瓜瓜仔,我梗係即刻趕佢走啦!哈!隻衰野點趕都唔走喎,拮住隻瓜瓜仔實一實,嬲c我,我即刻去拎個蚊拍來拍c佢,一野拍落去,一於成全佢c在瓜瓜仔上

今早收的
回復

siuho331 發表於 2015-7-12 12:14:50 |顯示全部樓層
Bulub 發表於 2015-7-12 01:02

加油呀!呢幾日咁好太陽,好快有㗎嘞
回復

JMabel 發表於 2015-7-12 21:42:48 |顯示全部樓層
我棵瓜突然生左好多囡囡, 有超過十個, 但最後活著的我諗得一半
呢個囡已經係最大咖啦 . 好似林師奶果D大個好多.
不過我諗我果位係翠玉瓜小姐, 因為我記得冇買節瓜種子
回復

JMabel 發表於 2015-7-12 21:46:29 |顯示全部樓層
Bulub 發表於 2015-7-12 01:02

想問下你塊田夠不夠自給自足? 我冇田, 得天台. 但人人話我心頭高, 話一個天台的面積不可能自給自足.
回復

siuho331 發表於 2015-7-12 22:30:01 |顯示全部樓層
JMabel 發表於 2015-7-12 21:42
我棵瓜突然生左好多囡囡, 有超過十個, 但最後活著的我諗得一半
呢個囡已經係最大咖啦 . 好似林師奶果D大個 ...

其實我棵青瓜同節瓜都係,如果已經打到兩三隻瓜瓜,其他花女就算授到粉就一係大得好慢,一係變黃然後就甩,我母親大人話正常的,搶哂營養嘛。我都想種翠玉瓜,但好似要秋天先啱時候。
回復

siuho331 發表於 2015-7-17 11:01:29 |顯示全部樓層
大家早晨!今日天氣真係麻麻,好彩一早收左個靚節瓜,即刻開心返哂

仲有部貴夾唔飽嘅小溫室,迷你羅馬生菜都食得了,諗住今晚用來包豬腩肉食

前日諗住專程去黃衫兄度買紅牛鉀,點知都係冇貨,有排都返唔到貨咁話,早知打個電話去問下先啦,咁簡單都醒唔起,真係豬兜,哈哈  好彩都有收穫,買左3個靚盆同肉骨粉,個盆諗住用來幫我兩棵無花果搬大屋

尋日呢隻野响平台唔肯走,我又唔肯定佢係咪臭屁蟲,安全起見,唯有拎支藍威寶吱一吱,唔洗一陣就  對唔住啊,安息吧⋯⋯

成日聽你地講黃衫兄, 請問誰是黃衫兄? 在哪裡? 我附近果間都話冇貨, 我有些葉已經缺鉀, 邊緣泛黃 (睇書話係缺鉀), 唯有發住D海藻水頂住先  發表於 2015-7-17 20:05
成日聽你地講黃衫兄, 請問誰是黃衫兄? 在哪裡? 我附近果間都話冇貨, 我有些葉已經缺鉀, 邊緣泛黃 (睇書話係缺鉀), 唯有發住D海藻水頂住先  發表於 2015-7-17 20:05
我驚蟲蟲驚到死, 但屋企人唔比我殺生, D蟲蟲好似知道咁, 係咁過黎嚇我......耕田之後, 真係不停挑戰自己底線......  發表於 2015-7-17 20:02
回復

thomasfg 發表於 2015-7-17 11:34:06 |顯示全部樓層
黃衫兄在那裏?
回復

siuho331 發表於 2015-7-17 15:15:34 |顯示全部樓層
回復