(新手)今日起BUN BUN買左盆苗,有錯請糾正,有疑問~~

作者: 875218969 發表于 2015-6-6 02:33:55
1206 6

今日買左盆columnea purpureovittata ,以為佢係喜蔭,買錯左

columnea purpureovittata

columnea purpureovittata

見佢好似有兩棵,比起其他得一棵,覺得抵買

好似有兩棵咁

好似有兩棵咁

去完泥之後沖身,去泥過程見到有蟲,好恐怖

沖完身

沖完身

浸加左酒精既水20分鐘

浸浴

浸浴

出浴風乾
右邊果棵有片葉斷左,我應唔應該CUT左果對葉??? <-------------------------------問題1

出浴

出浴

風乾之後,決定插起水中生根

浸水

浸水

可以見到左邊有片葉折斷左,好唔好CUT左對葉???? <-------------------------------問題1

完成

完成

完成
第一次玩非洲紫羅蘭以外既品種,如果有錯請糾正我

後記﹕
本身玩開非洲紫羅蘭,最近開始接觸喜蔭同花貓,今日去BUN BUN 想睇下佢地個樣
睇下睇下,將網草同洋紫蘇當做喜蔭  
覺得喜蔭同網草、洋紫蘇好似,唔識分

泥兩盆(A,B)係咪喜蔭??<----------------------------------------------------------------問題2
A 旁邊係三葉草定係佢既苗
photo 1.jpg
B
photo 2.jpg

小天鵝好靚
photo 4.jpg
photo 3.jpg
photo 5.jpg

希望有大大可以解問我既疑問,感謝~~
雍正 發表於 2015-6-6 14:56:33 |顯示全部樓層
A.岩桐(超迷岩),旁邊係三葉草
B.係喜蔭
回復

aciddity 發表於 2015-6-7 00:26:25 |顯示全部樓層
呢排Bun Bun 好少有喜蔭賣, 我想加入新成員都無行.
回復

875218969 發表於 2015-6-7 02:26:37 |顯示全部樓層
開始對喜蔭有興趣,係因為就算佢唔開花都可以觀葉,同AV唔同
回復

Melb 發表於 2015-6-7 15:30:01 |顯示全部樓層
aciddity 發表於 2015-6-7 00:26
呢排Bun Bun 好少有喜蔭賣, 我想加入新成員都無行.

分享版...有時有得分享架.....

又或是如果擔心....影定相上來問下各位師兄姐

咁一定無錯啦~!!

試下種喜蔭啦...幾好玩的
回復

aciddity 發表於 2015-6-7 16:13:22 |顯示全部樓層
我有係交換版度post, 有花友願意分享, 感謝!
回復

mc170202 發表於 2015-6-8 09:05:58 |顯示全部樓層
有虫!!!!!
我看到的重點只有這個!!! 我恨虫子!
回復