五個月食蟲缸

作者: loiy1314 发表于 2015-5-15 16:06:13
6183 15
Victor9394 發表於 2015-5-18 02:30:53 |顯示全部樓層
你加把風扇仔通風好啵~ 有D一焗就拜拜
loiy1314 發表於 2015-5-19 11:57:16 來自手機 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2015-5-18 02:30
你加把風扇仔通風好啵~ 有D一焗就拜拜

頂加塊玻璃隔左燈既熱力降到2-3度,最高29度
nickyhk 發表於 2017-5-7 21:37:35 |顯示全部樓層
有無近況睇下呀?

已兩年無update, 相信樓主已唔係度了  發表於 2017-5-7 21:56
nickyhk 發表於 2017-5-8 21:30:03 來自手機 |顯示全部樓層
D水系点抽出黎架?
loiy1314 發表於 2018-2-4 23:42:04 來自手機 |顯示全部樓層

咁多年了,比番大家睇個缸之後既變化2015年
loiy1314 發表於 2018-2-4 23:52:28 來自手機 |顯示全部樓層
2016年最茂盛時期~
loiy1314 發表於 2018-2-4 23:58:28 來自手機 |顯示全部樓層
2017年苔蘚開始枯萎,泥土開始貧脊
loiy1314 發表於 2018-2-5 00:05:07 來自手機 |顯示全部樓層
2018年苔蘚植物全部枯萎,還有剩餘小量小藍兔,所有堇正常生長,感覺十分荒涼,生態已經走到盡頭了
pilcher 發表於 2018-2-5 10:32:00 來自手機 |顯示全部樓層
loiy1314 發表於 2018-2-5 00:05
2018年苔蘚植物全部枯萎,還有剩餘小量小藍兔,所有堇正常生長,感覺十分荒涼,生態已經走到盡頭了{:emoji_ ...

感覺苔蘚很難恃久養,我把水草界用作草皮的"爬地矮珍珠"改為陸生養殖,覺得比養苔蘚容易。
loiy1314 發表於 2018-2-5 12:54:37 來自手機 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2018-2-5 10:32
感覺苔蘚很難恃久養,我把水草界用作草皮的"爬地矮珍珠"改為陸生養殖,覺得比養苔蘚容易。{:emoji_003: ...

爬地矮珍珠需要有肥底材,跟食蟲好似唔夾,一開始可能生長到,時間一長泥土養份不足就會枯萎~
pilcher 發表於 2018-2-5 15:55:24 來自手機 |顯示全部樓層
loiy1314 發表於 2018-2-5 12:54
爬地矮珍珠需要有肥底材,跟食蟲好似唔夾,一開始可能生長到,時間一長泥土養份不足就會枯萎~ ...

謝謝提醒!
其實試過幾種"草皮",包括苔蘚,都只能"短暫光輝"。其中真菌和養份問題須要解決,苦惱之餘決定大胆一試,以赤玉土和無肥泥炭為主體,上舖-薄層ADA水草泥,待爬地矮長成草皮后,偶然噴一下適合食虫植物淡液肥。以底部向上渗透的方法給水,用的是RO過濾水。爬地矮從去年七月初到現在狀態還好。感覺毛氈苔能適應這種"非主流"環境,長得非常好,捕虫堇不死但也長不快,可能是酸性土問題,反正混養缸中不會理想。
Victor9394 發表於 2018-2-6 01:06:30 |顯示全部樓層
loiy1314 發表於 2018-2-5 00:05
2018年苔蘚植物全部枯萎,還有剩餘小量小藍兔,所有堇正常生長,感覺十分荒涼,生態已經走到盡頭了{:emoji_ ...

真係可惜
loiy1314 發表於 2018-2-6 22:13:35 來自手機 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2018-2-6 01:06
真係可惜

冇話可唔可惜既~4年睇住個缸不停演變已經獲得好多經驗,另我知道下一缸選用甚麼植物組合
loiy1314 發表於 2018-2-6 22:27:06 來自手機 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2018-2-5 15:55
謝謝提醒!
其實試過幾種"草皮",包括苔蘚,都只能"短暫光輝"。其中真菌和養份問題須要解決,苦惱之 ...

多謝你既意見,不過我做既缸盡量以持久穩定為主,所以選擇植物我會考慮好多野,我都知道有養份滋生既問題好多,養份用盡缸裏面能生存下來的就只有捕蟲堇,下缸我會想用水苔做草皮和一些小型的蘭花植物
bells16 發表於 2019-11-28 22:38:10 來自手機 |顯示全部樓層
我都想整個蝕缸 類似樓主你呢個水陸咁 可以講解下點整嗎?  另外點keep到水乾淨? 有無用濾水器處理d 水? Thanks