能否用玫瑰枝種植??

作者: yung1027 發表于 2015-5-5 21:16:22
1169 8
最近買o左一束美國玫瑰, 發現每枝都長出芽, 當花朵枯萎後, 能否種植?
如果可以,應該怎樣種? 花枝已經浸水几日, 沒有根...有高人可以指點嗎?
ht333147 發表於 2015-5-9 20:58:20 |顯示全部樓層
己出芽, 不可能出根了
回復

mikecho 發表於 2015-5-9 22:12:52 |顯示全部樓層
常温下继續插水,枝條內養份會被芽抽干不會生根了!要育苗的話理論是可以的,但較為有技術性要求,1,未發的芽可切下來芽接;2,等芽長出葉然後從基部切下作全光霧式扦插;3,組織培養
回復

puresthell 發表於 2015-6-19 14:27:40 |顯示全部樓層
mikecho 發表於 2015-5-9 22:12
常温下继續插水,枝條內養份會被芽抽干不會生根了!要育苗的話理論是可以的,但較為有技術性要求,1,未發 ...

123 睇完之後都唔係好明要點做, 可有相關資料進一步參考?
回復

sheungx2 發表於 2015-6-19 17:28:08 |顯示全部樓層
puresthell 發表於 2015-6-19 14:27
123 睇完之後都唔係好明要點做, 可有相關資料進一步參考?

呢個係要老園丁/ 識嫁接既高手 先會用既一種繁殖方法, 要有一定既技術,知識...

芽接, 簡單來說, 就係切一個健康未發既芽點, 再嫁接去另一棵木質化既枝條到種

如果係新手,都係唔好搞咁多野,呢個方法太麻煩. 加上而家既天氣, 成功率會更低

先學好養玫瑰再說吧

回復

sheungx2 發表於 2015-6-19 17:31:23 |顯示全部樓層

花友 anna 曾經有用過新鮮切花成功種植
不過發哂芽應該無辦法了

等坐anna 回應

莫意思太遲复,我以前在不識扦插的情況下用鮮切亂插的卻成活,證明鮮切花是有生命力的,我個人認為如果用2.0扦插方法會成活率很高  發表於 2015-6-27 23:13
回復

puresthell 發表於 2015-6-19 19:08:18 |顯示全部樓層
sheungx2 發表於 2015-6-19 17:28
呢個係要老園丁/ 識嫁接既高手 先會用既一種繁殖方法, 要有一定既技術,知識...

芽接, 簡單來說, 就係切 ...

thank you!
不過我唔係打算自己動手做, 但因為新手, 有好多野唔識, 睇多d資料, 可明白箇中原理, 知道左其中一樣, 有機會可以應用係其他方面
回復

yung1027 發表於 2015-10-6 23:14:55 |顯示全部樓層
好似好復雜喎...我驚handle唔倒...
可唔可能用泥種?
回復

B17 發表於 2015-10-6 23:40:47 |顯示全部樓層
試過直接插泥種,係得既,不過唔係枝枝成功
冇所謂啦,反正係廢物利用嗟
回復