[空鳳新手]shin_angyo空鳳種植紀錄

作者: shin_angyo 发表于 2015-5-3 23:00:05
5816 73
剛剛沖完涼,全部都唔識分名,有些是版友五代送的(再次感謝),有些是花展買的。

買時唔識揀,揀了棵開完花的,一直都是枯乾狀態,好彩最近發現有兩個仔。

評分

查看全部評分

airainsun 發表於 2015-5-4 06:31:12 |顯示全部樓層
淋完水,很醒神,靚
shin_angyo 發表於 2015-5-4 09:27:28 |顯示全部樓層
airainsun 發表於 2015-5-4 06:31
淋完水,很醒神,靚

謝謝Airainsun

種空鳳是新嘗試,也是亂來的。
claudiatang 發表於 2015-5-4 09:44:42 |顯示全部樓層
tonylhk 發表於 2015-5-4 09:51:28 |顯示全部樓層
種空鳳要小心淋水後要放通風位置, (可倒吊)
**注意唔好比中芯積水... (一般空鳳不用太猛烈既日曬, 放光猛通風既環境為佳)
加油!!
shin_angyo 發表於 2015-5-4 09:55:11 |顯示全部樓層
tonylhk 發表於 2015-5-4 09:51
種空鳳要小心淋水後要放通風位置, (可倒吊)
**注意唔好比中芯積水... (一般空鳳不用太猛烈既日曬, 放光猛通 ...

謝Tony再提醒,現在也是每次幫多肉浸盤前,先浸浸空鳳,感覺外型健康點。

另外P1360226.jpg那棵生左兩個仔,係咪唔需要「meet」住?定有佢自己大,等母體byebye再算?謝謝
tonylhk 發表於 2015-5-4 10:02:59 |顯示全部樓層
shin_angyo 發表於 2015-5-4 09:55
謝Tony再提醒,現在也是每次幫多肉浸盤前,先浸浸空鳳,感覺外型健康點。

另外P1360226.jpg那棵生左兩個 ...

BB唔好整佢住, 最少等佢大到跟母2/3, 先諗點啦~
... 其實睇佢要唔要水, 睇D葉既卷曲度就知道, 平時可以放著, 不用太緊張...
shin_angyo 發表於 2015-5-4 12:06:14 |顯示全部樓層
tonylhk 發表於 2015-5-4 10:02
BB唔好整佢住, 最少等佢大到跟母2/3, 先諗點啦~
... 其實睇佢要唔要水, 睇D葉既卷曲度就知道, 平時可以放 ...

明白,先跟你做法。

另外之前花展買時,老闆叫我可以落點肥,花寶3號適合嗎?
tonylhk 發表於 2015-5-4 12:09:35 |顯示全部樓層
shin_angyo 發表於 2015-5-4 12:06
明白,先跟你做法。

另外之前花展買時,老闆叫我可以落點肥,花寶3號適合嗎? ...

我覺得不太需要... 就算係落, 都係好好好淡既肥... 有時放室外, 打下霧水已經不錯~
用咩肥..?? 我最初時都係買左一支細既水濟肥(黑媽媽有D味... 1:1000-2000)
shin_angyo 發表於 2015-5-4 12:11:45 |顯示全部樓層
tonylhk 發表於 2015-5-4 12:09
我覺得不太需要... 就算係落, 都係好好好淡既肥... 有時放室外, 打下霧水已經不錯~
用咩肥..?? 我最初時 ...

明白,上星期訂了兩本空鳳書,黎緊深入認識多點空鳳。

(拜五代及你的影響。)
shin_angyo 發表於 2015-5-4 12:13:38 |顯示全部樓層
tonylhk 發表於 2015-5-4 12:09
用咩肥..?? 我最初時 ...

TONY想問多點,P1360222.jpg那棵是不夠水嗎?其他也夠水嗎?因為我買回來後基本很少理會,我見有幾棵的葉尖也有枯,才急急浸下水。
tonylhk 發表於 2015-5-4 12:14:37 |顯示全部樓層
shin_angyo 發表於 2015-5-4 12:11
明白,上星期訂了兩本空鳳書,黎緊深入認識多點空鳳。

(拜五代及你的影響。) ...

吓... 我都無睇書既.. 都係邊種邊學... (死得多, 就自然學乖~)
shin_angyo 發表於 2015-5-4 12:15:24 |顯示全部樓層
tonylhk 發表於 2015-5-4 12:14
吓... 我都無睇書既.. 都係邊種邊學... (死得多, 就自然學乖~)

我鍾意睇下書又問下人^^
tonylhk 發表於 2015-5-4 12:17:51 |顯示全部樓層
shin_angyo 發表於 2015-5-4 12:15
我鍾意睇下書又問下人^^

我鍾意問人借書睇... 又同花友吹下水, 學下人地點種~
shin_angyo 發表於 2015-5-4 12:19:01 |顯示全部樓層
tonylhk 發表於 2015-5-4 12:17
我鍾意問人借書睇... 又同花友吹下水, 學下人地點種~

先跟你方法,這個區好像人流較少,但我也會再在這裡更新。
tonylhk 發表於 2015-5-4 12:20:31 |顯示全部樓層
shin_angyo 發表於 2015-5-4 12:19
先跟你方法,這個區好像人流較少,但我也會再在這裡更新。

已經多左你一個啦.. 唔少嫁喇... 有時間多D請教八王爺大人同各位大大~!!
tonylhk 發表於 2015-5-4 12:27:27 |顯示全部樓層
shin_angyo 發表於 2015-5-4 12:13
TONY想問多點,P1360222.jpg那棵是不夠水嗎?其他也夠水嗎?因為我買回來後基本很少理會,我見有幾棵的葉 ...

這款女皇, 外型就是如此~ 沒問題的...
你搵晚全部浸一次水(完全浸晒入水)一小時, 留意下有咩唔同... 我之前試過浸過夜(+6hrs), 不過我個人不太建議其他人咁做...
記得, 之後搵把風扇吹返乾佢地 (倒吊), 就可以拎去曬~
shin_angyo 發表於 2015-5-5 14:15:53 |顯示全部樓層
tonylhk 發表於 2015-5-4 12:27
這款女皇, 外型就是如此~ 沒問題的...
你搵晚全部浸一次水(完全浸晒入水)一小時, 留意下有咩唔同...  ...

我每次只浸15 mins~~係咪太短?
tonylhk 發表於 2015-5-5 14:53:26 |顯示全部樓層
shin_angyo 發表於 2015-5-5 14:15
我每次只浸15 mins~~係咪太短?

不如你試下慢慢加長時間,不過暫時不要過一小時。
shin_angyo 發表於 2015-5-5 15:13:13 |顯示全部樓層
tonylhk 發表於 2015-5-5 14:53
不如你試下慢慢加長時間,不過暫時不要過一小時。

好的,看看實際環境能否讓植物適應和配合
1234下一頁