白酒忌廉煮澳洲藍青口

作者: 虛宿寶瓶 發表于 2008-8-24 14:36:20
24894 33
尋晚大食會,其中一味!

材料:
青口 0.5kg (約15-20 隻,我冇數到)
雞湯約一杯 (我大約用左半盒 500ml)
白酒約少半杯 (我買左細白酒一支 187ml,用左唔夠半支) (可用日本清酒代替,但份量我會落少 d,怕酒味大重!)
淡忌廉 約 100ml (200ml 一盒我大約用左一半)
乾蔥頭一粒 (鐘意可以落多 d) 切片
蒜頭 1-2 瓣切片
芫茜少許
(**可加蔥粒,我唔記得買)
**西芹 / 唐芹少許 (用黎吊味同埋整色整水)

方法:
青口沖一沖水,備用
用煲加小許欖油 (可加牛油) ,中/小火爆香乾蔥片、蒜片、蔥粒
爆香後加入白酒,煮滾後落忌廉及雞湯 (一定要等酒煮滾至落,如果唔係會酸)
試一試味,覺得淡可加少許鹽,夠咸o既就可以係汁料滾左之後落青口
青口唔可以太熟,我個煲唔夠闊大,所以我係一邊煮一邊將開左口o既即刻夾上碟
待所有青口煮熟上碟後
放芫茜、西芹於汁料中,熄火,將汁料淋上青口!

如果有蒜蓉包,可以點汁食,極品!尋晚 d 麵包全部沽清,食完一大件扒班人仲唔捨得個汁,話不如試下撈丁麵好唔好食!結果又係掃哂!真係多謝各位比面!多謝多謝!

抱歉我掛住煮同食,影唔切相!除左碟製成品係食之前影之外,其他材料係今日補影!

評分

查看全部評分

candyafr 發表於 2008-8-24 14:40:41 |顯示全部樓層
好味啊,都易煮,謝謝寶瓶介紹
回復

ayclui 發表於 2008-8-24 15:58:45 |顯示全部樓層
寶瓶, 澳洲藍青口邊度買啊?
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-8-24 19:01:06 |顯示全部樓層
回復

小白 發表於 2008-8-24 20:55:37 |顯示全部樓層
我好想吃呀 !!
回復

maggielawkm 發表於 2008-8-24 21:41:14 |顯示全部樓層
我想買非脆螺呀~ 下星期plan 下先
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-8-24 21:54:27 |顯示全部樓層
1kg 佢地話有差不多 30 隻,抵食!
我 d 青口都係 $79 1kg,正!最衰我冇影個 packing!Pack 得好好架,所以可以保鮮!
回復

小白 發表於 2008-8-24 22:01:59 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-8-24 21:54 發表
我 d 青口都係 $79 1kg,正!最衰我冇影個 packing!Pack 得好好架,所以可以保鮮!

你再訂時可否預我呀....  因我訂唔到 $1,000 咁多...  最重要我係 "冇飯主婦"  
回復

candyafr 發表於 2008-8-24 22:05:11 |顯示全部樓層
我都想啊..................
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-8-24 22:08:50 |顯示全部樓層
你地想訂乜先?
candy 係咪 north point?  小白呢?
回復

小白 發表於 2008-8-24 22:11:16 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-8-24 22:08 發表
你地想訂乜先?
candy 係咪 north point?  小白呢?

青口 & 牛牛...   yes  North Point
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-8-24 22:13:04 |顯示全部樓層
你都係?
牛柳差不多 6-7 kg, 我尋日o個舊係半條都開 10 塊,你有冇問題?
回復

jfung 發表於 2008-8-24 22:24:15 |顯示全部樓層
嘩, 藍青口都係79元1KG好平呀。 我平時買唔到藍青口所以用街市20元3斤本地細青口整都好好味呀?
http://hk.myblog.yahoo.com/josiefung/article?mid=1425
回復

小白 發表於 2008-8-24 22:26:48 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-8-24 22:13 發表
你都係?
牛柳差不多 6-7 kg, 我尋日o個舊係半條都開 10 塊,你有冇問題?

可以放多久 ???  如不能存放太久....  你到時分 2 片給我也可...  如不方便...   我可只 order 青口 (會否太麻煩?)
回復

maggielawkm 發表於 2008-8-24 22:29:04 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-8-24 21:54 發表

我平時買既係即食~ 36 蚊10隻左右啦~ 我本身唔食青口~但哩個真係好好味~ 所以開始食囉
你果d係生既就好抵~ 應該都係好甜好有鮮味~ 所以我都想試下~
你地下次入貨叫埋我啦~ 我買青口同非翠螺呀~ 扒都食呀
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-8-24 22:54:30 |顯示全部樓層
最後我地都有剩低三塊,我將佢獨立用保鮮紙包好放入冰格,但你得兩個人我諗就唔好啦!公司下次有同事訂開,我搭單時再通知你啦!到時分 2 or 4 件比你,番到屋企可以唔放雪格擺多兩日都冇問題!另外兩塊咪入冰格囉!
瑪姬你邊區呀?我港島東喎!貨會送去公司,都係港島東!你有冇問題?
回復

maggielawkm 發表於 2008-8-24 22:59:52 |顯示全部樓層
地鐵站就ok架勒
你買半條扒幾錢呀~ 同埋佢source 係邊度 (black angus?)
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-8-24 23:02:55 |顯示全部樓層
原帖由 maggielawkm 於 2008-8-24 22:59 發表
地鐵站就ok架勒
你買半條扒幾錢呀~ 同埋佢source 係邊度 (black angus?)

我只知係美國 Angus rib eye 咋,半條 $580 左右,下邊條 link 有埋個 price list attached,你可以研究下!
日本和牛都有,我都想搵人同我分!

http://www.hkplants.com/viewthre ... p;extra=&page=4
回復

maggielawkm 發表於 2008-8-24 23:13:15 |顯示全部樓層
嗯~ thanks
回復

小白 發表於 2008-8-25 00:40:04 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-8-24 23:02 發表

我只知係美國 Angus rib eye 咋,半條 $580 左右,下邊條 link 有埋個 price list attached,你可以研究下!
日本和牛都有,我都想搵人同我分!

http://www.hkplants.com/viewthre ... p;extra=&page=4 ...

因煎牛排... 我係段固冇痛苦...  所以不能要太多....   請見諒....  如你購日本和牛可預我 (都係 2 片... 哈哈)
回復

12下一頁