修樂園

作者: 馬修 發表于 2015-4-8 15:22:54
7421 48

春天一到又係瓶子草甦醒既時候  出瓶又出花

S. leucophylla 全相
由母株買返黎種到依家生左唔知N 棵側芽都差唔多10年   唔好問我有幾高喇  每個品種同個體都有佢既上限 唔會因為係S. flava 就一定有1m 咁高  無論你種幾多年都係一樣

瓶口特寫   瓶蓋上有好多倒毛~  好多昆蟲都係到失手

另一瓶 已經努力向上升   花都跟隨其後

比住另一朶花你睇住先

眼見好多怪論 都唔忍心誤導新手  
1.    瓶子草需要長日照的~ 即係由日出曬到日落  曬半日  麻煩補燈  佢係唔怕熱唔怕曬既食蟲 天台夏天可以有成38-40度都無事 唔好話曬燶喇!
2.    唔使特登挖出黎放入雪櫃冬眠咁無陰公~  瓶子草係香港唔使入雪櫃  唔使入冷氣房~ 唔好做多餘既野~

評分

查看全部評分

Rukozz 發表於 2015-4-8 15:40:40 來自手機 |顯示全部樓層
你icon果張係咪s.flava"red tube"?
回復

dtyhbv 發表於 2015-4-8 16:02:48 |顯示全部樓層
大師終於出手
你果兩點D人聽完都係會照樣全日用燈照同放雪櫃
回復

simoms 發表於 2015-4-8 18:47:17 來自手機 |顯示全部樓層
多謝馬修兄教導,你d瓶子好壯。

多謝欣賞。 其實瓶子草 唔難養 又易大。多啲人玩 就好。  發表於 2015-4-8 22:03
回復

Tony 發表於 2015-4-8 21:14:49 |顯示全部樓層
c兄真好野
不過有d人成日都覺得家用雪櫃好勁咪由佢地雪lo

當啲野搞到咁複雜。 就開始少人玩。其實簡單啲種 唔好搞咁多古怪野就會容易吸多啲玩家。  發表於 2015-4-8 22:11
回復

馬修 發表於 2015-4-8 21:51:48 |顯示全部樓層
Rukozz 發表於 2015-4-8 15:40
你icon果張係咪s.flava"red tube"?

這個頭像不是 S.flava red tube  而是 S.flava var. rubricorpora
回復

Rukozz 發表於 2015-4-8 22:17:51 來自手機 |顯示全部樓層
馬修 發表於 2015-4-8 21:51
這個頭像不是 S.flava red tube  而是 S.flava var. rubricorpora

多謝提供
另外想問下你啲側芽點處理 係咪上新盆種?
回復

馬修 發表於 2015-4-8 23:46:21 |顯示全部樓層
Rukozz 發表於 2015-4-8 22:17
多謝提供
另外想問下你啲側芽點處理 係咪上新盆種?

基本上所有側芽我都唔會理 由得佢生到成熟為止  側芽需要靠主根莖互相協助下 能夠快速成長。
當花盆唔能夠再有空間讓植株生長(爆盆)就需要開始考慮分株。
分株 唔係將每一個芽(生長點) 都通通都分開種。需要考慮整體生長點分佈
以盡量不影響植株恢復為主。 如幾個生長點生得好近 咁就成為一組 唔會分開。
拆好後就可以上新盆。爆盆通常已經有7-10個生長點  可能只係分到2-3盆左右
最後 勸喻大家唔好咁貪心 成日想拆芽。貪字得個貧!

評分

查看全部評分

回復

dcapensis 發表於 2015-4-9 11:46:26 來自手機 |顯示全部樓層
用水喉水種唔種到?
回復

ck1122 發表於 2015-4-9 14:11:29 |顯示全部樓層
下,原來如果此,一路吾敢種,以為要專櫃服伺,謝謝賜教
回復

馬修 發表於 2015-4-9 17:45:17 |顯示全部樓層
dcapensis 發表於 2015-4-9 11:46
用水喉水種唔種到?

瓶子草係食蟲黎講都算頂得住香港水喉水 我都有一段時間(大約年幾)曾經用水喉水淋  都唔見有特別壞徵兆
但我都會建議你用返蒸餾水或者RO水。如果你有大量瓶子草 不妨試下水喉水
回復

simoms 發表於 2015-4-9 18:58:54 來自手機 |顯示全部樓層
瓶子草係食蟲植物中真係算粗生易種,之前一直用水喉水都冇事,當然一開始時是用蒸餾水,慢慢溝水喉水
回復

dtyhbv 發表於 2015-4-9 19:33:46 |顯示全部樓層
水喉水冇問題,不過放出天台種,好多時都係淋雨水

好可惜係瓶子草用水 真係好驚人。夏天一日會用到大半盆水 雨水只係甜品  發表於 2015-4-9 20:33
回復

oceanyeung 發表於 2015-4-9 22:40:26 |顯示全部樓層
謝謝馬師兄,咁簡單我都種返盆,唔好浪費個太陽
回復

dcapensis 發表於 2015-4-9 23:24:39 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝馬兄
回復

simoms 發表於 2015-4-10 08:59:55 來自手機 |顯示全部樓層
海洋兄有太陽就唔好浪費good
回復

馬修 發表於 2015-4-10 17:59:14 |顯示全部樓層
oceanyeung 發表於 2015-4-9 22:40
謝謝馬師兄,咁簡單我都種返盆,唔好浪費個太陽

係 種得瓶子草 唔爭在種埋捕蠅草。大家都差唔多種法
回復

Rukozz 發表於 2015-4-10 18:28:19 來自手機 |顯示全部樓層
馬修 發表於 2015-4-10 17:59
係 種得瓶子草 唔爭在種埋捕蠅草。大家都差唔多種法

捕蠅草係水方面比較煩
瓶子草我由買返黎果日開始淋水喉水都冇事
回復

simoms 發表於 2015-4-10 19:02:56 來自手機 |顯示全部樓層
捕蠅草的確比較對水敏感,試過幾次慢慢用過夜水都係唔得。要用返蒸餾水先生猛返
回復

andyf 發表於 2015-6-1 21:12:20 |顯示全部樓層
請問點樣過冬,  一樣繼續腰水, 唔怕吹北風, 謝謝
回復

123下一頁