今日去太子買左381,128,137 baby

作者: nickyhk 發表于 2007-9-5 01:43:38
3100 8
買左3盆. 最貴係 137真係 "妖"呀. 哈哈.  

有個問題, 葉肥同埋花肥用既方法. 我只係識係用水稀式花肥, 再裝滿盆底.

但佢地話唔係咁用. 講完又唔記得左. 有無人教我呀.
David 發表於 2007-9-5 09:02:26 |顯示全部樓層
I think you can use the 葉肥同埋花肥 the same way you water your AV, just make sure that you have diluted it enough  
回復

noel 發表於 2007-9-5 10:13:29 |顯示全部樓層
葉肥同花肥都係用水稀釋,每次淋花只可落一種,挑少少與清水混合,再淋在植料面,半小時時後將盆底多餘的積水倒去。

熱天不宜下肥,以免燒根,如要落亦只可以施薄肥(開淡啲)。
施肥方法要看種植環境、天氣...等  
可以一次葉肥、一次花肥、一次清水....隔着使用。
回復

jolin 發表於 2007-9-5 21:35:55 |顯示全部樓層
原帖由 nickyhk 於 2007-9-5 01:43 發表

有個問題, 葉肥同埋花肥用既方法. 我只係識係用水稀式花肥, 再裝滿盆底.

但佢地話唔係咁用. 講完又唔記得左. 有無人教我呀. ...

我都有381同128呀,381就係上前排我post上來話生咗啲古怪長毛嗰棵,你棵C55現況如何,你要唔要呀?我第一棵av係C55及C10,我比較鍾意斑類
回復

nickyhk 發表於 2007-9-6 18:27:13 |顯示全部樓層
原帖由 jolin 於 2007-9-5 21:35 發表

我都有381同128呀,381就係上前排我post上來話生咗啲古怪長毛嗰棵,你棵C55現況如何,你要唔要呀?我第一棵av係C55及C10,我比較鍾意斑類

要C55呀. THANKS
回復

charles604498 發表於 2007-9-6 18:43:23 |顯示全部樓層
最貴係 137,而家137都吊高離賣,以前全部價一樣!
回復

nickyhk 發表於 2007-9-30 20:38:57 |顯示全部樓層
原帖由 nickyhk 於 2007-9-5 01:43 發表

但佢地話唔係咁用. 講完又唔記得左. 有無人教我呀. ...

仲係唔明, 即係用水稀式花肥由頭淋, 連葉都淋埋?? 咁d葉會濕晒, 要唔要索水呀?? 如果葉面淋左一次, d泥仲好濕, 幾時先係盆底再落肥呀 ?? sorry我太蠢啦.
回復

ErineBB 發表於 2007-10-1 10:25:22 |顯示全部樓層
唔放黎睇睇既~~
回復

jess 發表於 2007-10-1 11:45:58 |顯示全部樓層
原帖由 nickyhk 於 2007-9-30 20:38 發表

仲係唔明, 即係用水稀式花肥由頭淋, 連葉都淋埋?? 咁d葉會濕晒, 要唔要索水呀?? 如果葉面淋左一次, d泥仲好濕, 幾時先係盆底再落肥呀 ?? sorry我太蠢啦. ...

nickyhk ,
Noel話 :淋在植料面,半小時時後將盆底多餘的積水倒去。
1 . 唔係由頭淋, 連葉都淋埋 (植料面)
2 . 盆底唔洗落肥呀 (半小時時後將盆底多餘的積水倒去)

回復