***〔有新圖〕***〔求救〕換盆後爛肉有黑點

作者: efrenlch 發表于 2015-2-22 15:05:55
3037 67
orik 發表於 2015-2-27 00:30:21 |顯示全部樓層
efrenlch 發表於 2015-2-26 23:34
買左d 細蘭石,本身有d 赤玉土同仙人掌土。
個人覺得d 仙人掌土太細粒唔得疏水透氣。
但單用赤玉土又好似太 ...

我個環境夠通風,會用翠X靚土溝D蘭石、石春之類,淋水間隔會好耐先一次。
主要要考慮番你種野個環境同植株需要,好似蘭科植物咁,有人可以當菜咁用泥種,但去到自己屋企,可能要連種法都改埋先至冇事。
回復

efrenlch 發表於 2015-2-27 00:46:52 |顯示全部樓層
orik 發表於 2015-2-27 00:18
有好多環境因素。例如通風同光照。俾植株生得夠強壯,就算真係有菌都冇咁易病。 ...

其實一路佢都生得好好仲生左新ge 枝幹出黎,但換完盆就病…9成9係個度出左事…
回復

jpmchase 發表於 2015-2-27 04:59:44 |顯示全部樓層

-- 我唔建議用任何牌子的合成仙人掌土。事實上,我從來唔會用。如要合成,你可以買正宗日本赤玉,正宗歐洲或加拿大泥炭土.......回來自己按心目中的比例去溝。我相信花墟所賣的任何牌子 (包括XX靚土) 的合成仙人掌土,如是印上中文字, 十居其九都是同大陸呢邊賣的貨唔會有太大差異  ---- 裡面如有赤玉,就是20-30%真貨,溝70-80%低成本泥料加工燒製出來的冒牌貨;如有泥炭土,就是20-30%是歐洲或加拿大貨,溝70-80%產自大陸東北的較容易板結的cheap 貨 (來自不同地理環境的天然泥炭土,其性能可以差距好大)。十幾、二十蚊,幫你溝埋,又幫你包裝埋,響大陸製造的,成本盡壓,會係mug野貨色,心照不宣了。 我太清楚大陸的製造業,莫說呢D簡單的盆栽用品,就算大陸醫院用的"內窺鏡"......等醫療設備,原則上是必須符合好多醫療標準的,但事實上.....都係....得啖笑。產自大陸的仙人掌植料,其實只有火山岩,珍珠岩及煤碳渣是相對較少有花假,因為大陸北方有唔少火山岩礦、珍珠岩礦及煤礦。
-- 其實盆底鋪陶粒(呢個即使是大陸貨也沒所謂),上面放正宗日本赤玉,你如嫌赤玉太硬太菱角太乾,o甘就溝少少正宗的歐洲或加拿大泥炭土 (唔溝其實都無所謂),就OKAY了。
-- 晾乾之後,粘在切口的殺菌粉,可以輕輕掃甩。有少少殘餘粘住,唔會影響出根的。再植,如要俾水略略濕下,最初的一、兩次,可以用稀釋左的殺菌水,以防萬一。
-- 土和盆,最好也殺殺菌,譬如用大滾水蒸透 (像蒸魚),或用殺菌水浸透 (浸後要晾或晒乾)。
回復

efrenlch 發表於 2015-2-27 13:29:55 來自手機 |顯示全部樓層
jpmchase 發表於 2015-2-27 04:59
-- 我唔建議用任何牌子的合成仙人掌土。事實上,我從來唔會用。如要合成,你可以買正宗日本赤玉,正宗歐洲 ...

唔怪得成日覺得啲赤玉土好似好劣質咁啦
咁香港邊度可以買到正版?花墟有冇嫁?
同埋插左入土之後應該幾時比水?
回復

orik 發表於 2015-2-27 17:49:39 |顯示全部樓層
jpmchase 發表於 2015-2-27 04:59
-- 我唔建議用任何牌子的合成仙人掌土。事實上,我從來唔會用。如要合成,你可以買正宗日本赤玉,正宗歐洲 ...

預拌土不嬲有問題係人都知,我不過講番我嘅實際情況,只係分享,並唔係建議。
留意番自己嘅環境同植株,選用適合嘅配土,尼樣先係重點。
赤玉土我唔鍾意用,總覺得佢太容易流失,好快陸沉。寧願用陶粒、發泡煉石用石春等
回復

jpmchase 發表於 2015-2-27 18:22:04 |顯示全部樓層
efrenlch 發表於 2015-2-27 13:29
同埋插左入土之後應該幾時 ...

如你買原包的,假的可能性好微。就算拆散原包,再分成細包賣,假的可能性都唔高。香港的店家無論如何,點都會比大陸的同業重視商譽。問題是合成或調配出來的所謂"靚土" 或 "多肉植物專用土"。廠家無可能唔知赤玉、鹿昭.....等日本進口火山土極適合多肉植物使用,既然如此,點解呢D"靚土" 或 "多肉植物專用土",裡面總係泥炭土及植物纖維佔最大比例?連廉價的珍珠岩都只係濕濕星星俾少量在裡面,就更唔好講成本昂貴的赤玉、鹿昭了 。可能用顯微鏡去睇,都搵唔到裡面有幾多粒日本火山土粒。理由係............如俾好材料,就賣唔到o甘平,會變得好難去貨。想距生根,唔好植o甘深。俾距感覺到有D濕氣,有土氣.....就夠了。
回復

mwt128 發表於 2015-2-27 21:07:34 |顯示全部樓層
efrenlch 發表於 2015-2-27 13:29
同埋插左入土之後應該幾時 ...

花墟有間專賣盆景運動場道會有赤玉土和鹿沼土賣,我都係每次一大袋買回家自己溝泥,價錢算合理。
回復

jpmchase 發表於 2015-2-28 17:13:23 |顯示全部樓層

再植番入土,淺淺地就得了。keep住D土粒或泥沙大部份時間有濕氣就ok了。有濕氣...大概是...你將D乾的泥沙放入個飯碗,倒少少水落去,用手指撈勻距,然後將呢堆泥倒在A4影印紙上,鋪勻距,張紙會現到個水印出黎,但D泥沙從張紙再倒番入碗,"sa"一聲,又會倒得好暢順,唔會粘住張紙 (如水多,就一定有些泥辦或況團會粘住張紙,而且個水印仲會好透)。有o甘樣的濕度 (有時又俾距乾番少少),基本上就ok。距現在連根都未有,所以仲未駛去斟酌水量足唔足夠支撐距成長。總之有適量濕氣吊住距就ok了。
回復