***〔有新圖〕***〔求救〕換盆後爛肉有黑點

作者: efrenlch 發表于 2015-2-22 15:05:55
3035 68
orik 發表於 2015-2-22 21:09:44 |顯示全部樓層
efrenlch 發表於 2015-2-22 17:30
但佢爛位係主幹位(如下圖)…實際應該點做?點切法同搽咩藥?Thanks so much!

圖一我會剪另外兩條落黎插,有事果枝丟左佢
圖二我會落D消毒藥水搽幾次,睇吓會唔會停止擴散,冇擴散就由得佢
但如果係有經驗嘅話,會將D黑色野挖走哂再塗藥…我自問冇咁嘅本事
回復

efrenlch 發表於 2015-2-23 01:58:37 |顯示全部樓層
orik 發表於 2015-2-22 21:09
圖一我會剪另外兩條落黎插,有事果枝丟左佢
圖二我會落D消毒藥水搽幾次,睇吓會唔會停止擴散,冇擴散就由 ...

我係新手黎…唔係好識整…我諗我要搵下其他post 睇下有冇講點插種佢…
消毒藥水係一般個d定有分植物用嫁?同搽藥係咩藥?
不過如果可以我都唔想剪…想保留返佢原本個樣
thank you~
回復

jpmchase 發表於 2015-2-23 05:41:24 |顯示全部樓層

--如果唔嫌麻煩,可以成paul起出來,睇睇D根有無事。見爛根,就剪除爛根,然後用專俾植物用的殺菌粉開水浸根;如肉眼見不到爛根,亦可以用殺菌粉開水浸根。浸完之後,根的切口或傷口可以鋪D殺菌粉,然後在空氣中充份晾乾,先至再種番入泥土。
--如唔嫌做多一層手續,也不妨用殺菌粉開水浸透泥土,然後晾或晒乾至再用。
--黑色患處,無論切除與否,都要鋪上殺菌粉。不過,切就安全D,雖然可能會永久破相。
--成paul起左出來,唔駛心急要盡快將距種番入泥的。Paul植物在空氣中擺3-5日,等根 (尤其係切口或傷口)晾到乾爽番,亦等泥土完全晾或晒乾,先至再種,其實都未遲。
--種番入泥,泥土微濕就可以了。Paul植物o岩o岩病過,元氣傷左,水稍稍偏多,對距黎講,會變成一種負擔,而唔係一種享受。
回復

efrenlch 發表於 2015-2-23 15:14:50 來自手機 |顯示全部樓層
jpmchase 發表於 2015-2-23 05:41
--如果唔嫌麻煩,可以成paul起出來,睇睇D根有無事。見爛根,就剪除爛根,然後用專俾植物用的殺菌粉開水浸 ...

好詳盡!唔該晒
另外我想問因咩事會導致佢有菌?
同埋殺菌粉有冇話用邊隻?切除爛嘅部分係咪有專用嘅工具?係花墟可以買到?
回復

jpmchase 發表於 2015-2-23 19:19:52 |顯示全部樓層

我人在上海,唔係o甘清楚香港花墟有mug殺菌藥粉賣。不過,我相信你只要講 "多菌靈", "百菌清" 呢兩個大陸很普遍使用的藥粉,距地都會知你想要mug, 同埋找到非常相近的貨俾你。泥有菌唔奇;根有你察覺不出的傷口,未收乾就入泥,跟著碰水,然後受感染,亦唔奇。
回復

efrenlch 發表於 2015-2-23 22:11:31 |顯示全部樓層
jpmchase 發表於 2015-2-23 19:19
我人在上海,唔係o甘清楚香港花墟有mug殺菌藥粉賣。不過,我相信你只要講 "多菌靈", "百菌清" 呢兩個大陸很 ...

原來係咁!
咁要浸幾耐嫁d 根?
回復

BenLau 發表於 2015-2-23 22:41:50 |顯示全部樓層
efrenlch 發表於 2015-2-23 22:11
原來係咁!
咁要浸幾耐嫁d 根?

浸幾分鐘啦!之後放d落泥都OK架
回復

efrenlch 發表於 2015-2-24 00:09:01 來自手機 |顯示全部樓層
PercyMKLau 發表於 2015-2-23 22:41
浸幾分鐘啦!之後放d落泥都OK架

Ok thank you all of you!
Will do it later
回復

efrenlch 發表於 2015-2-24 23:35:52 |顯示全部樓層
由於收工ge 時間花墟大概都收晒檔…所以到今日都未買到野去救佢;(
不過影左幾張清d ge 相,睇下各位有冇咩新睇法。
其實佢個位真係有d 難切…
回復

sasock 發表於 2015-2-25 00:14:24 |顯示全部樓層
我贊成Orik 做法,將2枝比較大的側芽切出來分開種,再處理發黑部份。
回復

efrenlch 發表於 2015-2-25 00:29:52 |顯示全部樓層
sasock 發表於 2015-2-25 00:14
我贊成Orik 做法,將2枝比較大的側芽切出來分開種,再處理發黑部份。

具體要點做嫁?
或者有冇將側芽切出來分開種ge 相關post /教學可以參考?
Thanks a lot!
回復

orik 發表於 2015-2-25 00:47:56 |顯示全部樓層
efrenlch 發表於 2015-2-25 00:29
具體要點做嫁?
或者有冇將側芽切出來分開種ge 相關post /教學可以參考?
Thanks a lot! ...

主幹同分支中間有個圓圓地嘅接位,果部分比較脆弱。捉住分支輕手扭動幾下,就可以將分支扭出黎,風乾傷口後就可以種。
如果蔓延得唔算快,可以放多d泥上去,埋到分支嘅底部都掂到泥,等分支出左生根後,先至將分支連新根拔出黎,一樣風乾傷口後再種,但分別係多左d根,更容易成活。
但始終主幹有菌,用尼個方法要做好消毒殺菌工作,以防萬一。

但都有例外情況,母株徹底受感染枯萎,但側芽繼續健康生長…
回復

efrenlch 發表於 2015-2-25 00:54:38 |顯示全部樓層
orik 發表於 2015-2-25 00:47
主幹同分支中間有個圓圓地嘅接位,果部分比較脆弱。捉住分支輕手扭動幾下,就可以將分支扭出黎,風乾傷口 ...

原來係扭出黎!仲以為係剪出黎,真係唔問唔知
傷口就咁風乾就得?唔駛搽殺菌粉?
乾左就咁插入泥?

如果蔓延得唔算快,可以放多d泥上去,埋到分支嘅底部都掂到泥,等分支出左生根後,先至將分支連新根拔出黎
e 句唔係好明,
你意思係d 爛位蔓延去分枝?
回復

powergun 發表於 2015-2-25 01:10:33 |顯示全部樓層
簡單d 的方法
我會咁切開去
爛的主幹連根都掉左去, 切出黎的部份待風乾左後就可再插
回復

efrenlch 發表於 2015-2-25 01:31:02 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-2-25 01:10
簡單d 的方法
我會咁切開去
爛的主幹連根都掉左去, 切出黎的部份待風乾左後就可再插 ...

乾左就咁插入泥定係放係面等出根?
扭出黎定剪出黎比較好?
傷口駛唔駛搽殺菌粉再風乾?
Thanks!
回復

orik 發表於 2015-2-25 02:01:38 |顯示全部樓層
efrenlch 發表於 2015-2-25 01:31
扭出黎定剪出黎比較好?

我會風乾後插入泥。
我會扭出黎,少d麻煩。
如果用工具剪出黎,要做好消毒工作,傷口會齊整d,但我覺得影響不大。
建議用殺菌粉,但我冇用。

如果蔓延得唔算快,可以放多d泥上去,埋到分支嘅底部都掂到泥,等分支出左生根後,先至將分支連新根拔出黎
e 句唔係好明,
你意思係d 爛位蔓延去分枝?

蔓延就係蔓延,冇話向邊度。但睇佢蔓延得快唔快之嘛
其實都係同佢分株好過,母株遲早都會爛哂,留低佢盞眼冤。
回復

jpmchase 發表於 2015-2-25 05:02:12 |顯示全部樓層

多肉植物唔同一般木質植物。距如果根或幹有切口或傷口,會收乾得好慢,甚至慢過我地人類的肌膚有損傷,傷口從濕變乾整個過程。用殺菌粉鋪在多肉的傷口,其實同用雲南白藥鋪上我地人類的傷口道理差唔多 ---- 減低濕度,同阻隔細菌入侵 (所以點解老一輩的人甚至搵香爐灰來鋪自己的傷口)。

傷口或切口唔收乾,就入泥,泥可能有菌,加上泥裡面空氣一定無o甘流通,個傷口仲濕,up住up住,自然較容易受感染。情況如同我地肌膚有損傷,求其在地上找塊濕左水的爛布鋪上去,一直keep住塊布濕,up住距,發炎風險自然大增N倍。

無論用唔用殺菌粉鋪在多肉的切口或傷口,都要俾距充份晾乾,至好再入泥。

最新的圖顯示患處已爛到入晒肉。如我遇到這情況,會選擇狠手將無問題的幹及側芽切落黎,稍為晾乾一下,然後植入輕微潮濕的淺泥裡,博距生根。
回復

powergun 發表於 2015-2-25 08:56:12 |顯示全部樓層
efrenlch 發表於 2015-2-25 01:31
扭出黎定剪出黎比較好?

乾左就咁插入泥就得了
可以扭就扭出黎, 唔得至切
有殺菌粉當然好d, 無就咁風乾就可以了
回復

efrenlch 發表於 2015-2-25 09:12:37 |顯示全部樓層
jpmchase 發表於 2015-2-25 05:02
多肉植物唔同一般木質植物。距如果根或幹有切口或傷口,會收乾得好慢,甚至慢過我地人類的肌膚有損傷,傷口 ...

OK 明白! thank you
回復

efrenlch 發表於 2015-2-25 09:14:39 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-2-25 08:56
乾左就咁插入泥就得了
可以扭就扭出黎, 唔得至切
有殺菌粉當然好d, 無就咁風乾就可以了 ...

明白, 我搵過其他post 呢, 見好多人分種ge 話呢, 都會就咁放係泥面等生根先入泥.
其實兩種方法有咩分別嫁?
回復