奇妙的豬籠草

作者: 藍光俠 发表于 2015-2-11 03:05:30
3072 50
上年11月購入的奇妙豬籠草 Nepenthes mirabilis {red}
從網上資料看應該屬大種豬一類

但栽種3個月後還未見顯著成長起來
豬籠最大亦祇有3cm高
看起來有點似侏儒一族呢

購入時根/莖已很長
DSCN141112050738 copy.jpg

照光管3個月長相仍沒大變化
DSCN3139 copy.jpg

最長的豬籠祇有3cm高
DSCN3141 copy.jpg

12月中將其中一棵剪去長根留2吋, 用水苔悶養
之後所有沒籠子的葉都相繼枯死 , 但祇留下有籠的葉
DSCN141216174245 copy.jpg

上月中經穩定生長後轉照LED紅藍燈, 大鑊!!! 有一片葉籠瓜咗
其他葉片都轉紅色, 但豬籠好似沒反應
DSCN3185 copy.jpg

最大的一隻籠.......
DSCN3197 copy.jpg

亦不足3cm高
DSCN3187 copy.jpg

以後一於當佢侏儒看待
DSCN3189 copy.jpg
jerrymay 發表於 2015-2-11 03:30:40 |顯示全部樓層
我唔知你有冇高/低地豬的概念. 大佬啊!低地豬冬天更係生得慢啦!! 仲有Nepenthes mirabilis點講都唔會係侏儒啦, 生到成棵樹咁大都仲得啊. 睇你地D post 真係睇到我頭痛
dtyhbv 發表於 2015-2-11 03:41:54 |顯示全部樓層
jerrymay 發表於 2015-2-11 03:30
我唔知你有冇高/低地豬的概念. 大佬啊!低地豬冬天更係生得慢啦!! 仲有Nepenthes mirabilis點講都唔會係侏儒 ...

好應同~~ 依隻豬香港都有,生到成個人咁高
依隻野係香港好易種,最大問題係佢要曬太陽,但係唔知點解D人好鍾意用燈種
藍光俠 發表於 2015-2-11 03:44:39 |顯示全部樓層
jerrymay 發表於 2015-2-11 03:30
我唔知你有冇高/低地豬的概念. 大佬啊!低地豬冬天更係生得慢啦!! 仲有Nepenthes mirabilis點講都唔會係侏儒 ...

對唔住! 我令到你頭痛...我先修一件先...啪啪
請教大師, 冬天要幾凍先會令到Nepenthes mirabilis生得慢呢?
藍光俠 發表於 2015-2-11 03:47:42 |顯示全部樓層
dtyhbv 發表於 2015-2-11 03:41
好應同~~ 依隻豬香港都有,生到成個人咁高
依隻野係香港好易種,最大問題係佢要曬太陽,但係唔知點解D人 ...

大師, 我一早知講養豬籠呢度唔易企
我冇空間咪用燈種......玩下囉, 死左把就

死左把就~~~不如吾好種La  發表於 2015-2-13 00:22
jerrymay 發表於 2015-2-11 03:49:24 |顯示全部樓層
藍光俠 發表於 2015-2-11 03:44
對唔住! 我令到你頭痛...我先修一件先...啪啪  
請教大師, 冬天要幾凍先會令到Nepenthes mirab ...

冬天要幾凍先會令到Nepenthes mirabilis生得慢...
嘩!!!我個頭要爆喇!!
jerrymay 發表於 2015-2-11 03:52:04 |顯示全部樓層
藍光俠 發表於 2015-2-11 03:47
大師, 我一早知講養豬籠呢度唔易企
我冇空間咪用燈種......玩下囉, 死左把就   ...

用燈唔係問題,不過佢生得極之咁快(當然係指係合適的環境下啦),個問題係你好快就唔可以用燈種
藍光俠 發表於 2015-2-11 03:52:08 |顯示全部樓層
jerrymay 發表於 2015-2-11 03:49
冬天要幾凍先會令到Nepenthes mirabilis生得慢...
嘩!!!我個頭要爆喇!!

大師又唔過料喎....你個頭又要爆?....我又講聲sorry囉
dtyhbv 發表於 2015-2-11 03:53:26 |顯示全部樓層
種佢不如種蘋果......
藍光俠 發表於 2015-2-11 03:56:34 |顯示全部樓層
jerrymay 發表於 2015-2-11 03:52
用燈唔係問題,不過佢生得極之咁快(當然係指係合適的環境下啦),好快你就唔可以用燈種 ...

多謝解答, 我會試下將佢種到露天泥地上
不過我發覺佢唔乾燥得, 半日就可以枯萎
如果種到露天, 初期是否一定要套袋等適應環境
jerrymay 發表於 2015-2-11 03:59:13 |顯示全部樓層
掉轉頭我叫聲你大師喇,你真係贏曬.

我認真想問,你知唔知咩叫高地豬咩叫低地豬?
dtyhbv 發表於 2015-2-11 04:01:12 |顯示全部樓層
等佢買盆高地黎種就知
jerrymay 發表於 2015-2-11 04:01:12 |顯示全部樓層
藍光俠 發表於 2015-2-11 03:56
多謝解答, 我會試下將佢種到露天泥地上
不過我發覺佢唔乾燥得, 半日就可以枯萎
如果種到露天, 初期是否一 ...

係我答你問題之前,我想知你對Nepenthes mirabilis有咩認識
jerrymay 發表於 2015-2-11 04:02:29 |顯示全部樓層
dtyhbv 發表於 2015-2-11 04:01
等佢買盆高地黎種就知

妖你,幫下手教下人地啦
dtyhbv 發表於 2015-2-11 04:05:06 |顯示全部樓層
jerrymay 發表於 2015-2-11 04:02
妖你,幫下手教下人地啦

我之前見有人有錯誤ge觀念,講左幾句,就俾人ban account la~

嘩, 呢度咁嚴? 等我都小心下先 ......唔好喊啦大師  發表於 2015-2-11 04:11
藍光俠 發表於 2015-2-11 04:07:25 |顯示全部樓層
jerrymay 發表於 2015-2-11 03:59
掉轉頭我叫聲你大師喇,你真係贏曬.

我認真想問,你知唔知咩叫高地豬咩叫低地豬? ...

我初哥一名乜都唔識, 煩請大師指教一下
jerrymay 發表於 2015-2-11 04:08:20 |顯示全部樓層
dtyhbv 發表於 2015-2-11 04:05
我之前見有人有錯誤ge觀念,講左幾句,就俾人ban account la~

嘩! 咁我仲講唔講好啊?
dtyhbv 發表於 2015-2-11 04:09:12 |顯示全部樓層
其實依隻品種google下,大把資料,有興趣種野真係認認真真爬文先係皇道
有時真係覺得同D人對牛彈琴,可能依家好多人都淨係人種佢種,種死種生都唔理
jerrymay 發表於 2015-2-11 04:10:47 |顯示全部樓層
藍光俠 發表於 2015-2-11 04:07
我初哥一名乜都唔識, 煩請大師指教一下

你答我問題啦,你知道D咩就講咩啦,我想知你的種豬籠草觀念. 4點鐘喇,快手D啦!
dtyhbv 發表於 2015-2-11 04:12:47 |顯示全部樓層
我又乘機學下野先,橫掂有排未放工
123下一頁