兩格沙律菜

作者: heiheimama 發表于 2015-2-3 18:21:03
5598 8
去年種沙律菜,多到食唔切,今年醒左,種少啲,同分兩批種。食完一格,兩個星期後,又有得食;之後又再食原本個格。成個冬天都有沙律食。

非常推崇呢隻Mr. Fothergill's的Mixed Lettace Leaves,好細,好嫩,比繽繽賣的幾隻(我都種過)都要好吃。其實自己種菜種沙律菜最抵,因為超市賣好貴。

先食右格,剛好一盆。

先食右格,剛好一盆。

再食左格,好嫩,好味。

再食左格,好嫩,好味。
大貓肉 發表於 2015-2-12 09:39:19 來自手機 |顯示全部樓層
自己種的比進口貨好味得多
回復

daijackmilk 發表於 2015-2-22 17:49:37 |顯示全部樓層
你好,我是新手,想這毎個春天開始在天台試試種菜,
全無經驗,很喜歡吃沙律菜,新手種適合嗎?
請教一下有甚建議及須注意的地方?
謝謝!
回復

heiheimama 發表於 2015-3-2 15:40:39 |顯示全部樓層
daijackmilk 發表於 2015-2-22 17:49
你好,我是新手,想這毎個春天開始在天台試試種菜,
全無經驗,很喜歡吃沙律菜,新手種適合嗎?
請教一下有 ...

香港天氣炎熱,一般只在秋冬兩季可種沙律菜。現在已經三月,下種太遲,恐怕會生長不良。建議你到今年初秋即十月初左右再種。
回復

金盞花 發表於 2015-3-6 15:40:23 來自手機 |顯示全部樓層
我都有種幾盆沙律菜,真係不停採收不停食, 就算收多咗洗好放入雪櫃再過2日食都仲好脆。  加上呢隻沙律菜唔嘢蟲害,真係一流。
回復

zaba 發表於 2015-3-6 15:43:43 |顯示全部樓層
請問可以係邊度買種子呢?

一般菜種行都有得賣。我呢隻baby leaves,係我種過最好食的,在花墟森記買。  發表於 2015-3-6 17:16
回復

catnmay 發表於 2015-3-6 18:36:12 |顯示全部樓層
Heiheimama   你好, 我是新手學種植的,
想請教一些問題, 未知有空回答我一下呢?

盤種 /  發泡盒種 ~~ 用什麼泥好.

肥料 ~~ 用骨粉 雞屎 好嗎

施肥 ~~ 要多久一次.

施肥 ~~ 什麼是底肥

施肥 ~~ 在泥面好定要蓋上泥才對.

回復

heiheimama 發表於 2015-3-6 19:08:14 |顯示全部樓層
catnmay 發表於 2015-3-6 18:36
Heiheimama   你好, 我是新手學種植的,
想請教一些問題, 未知有空回答我一下呢?

盤種 /  發泡盒種 ~~ 用什麼泥好.  --> 種菜當然要用田泥,不可用科學泥。我自己用黃花沙+黑泥。黃花沙在林村花圃買。

肥料 ~~ 用骨粉 雞屎 好嗎 --> 你意思是雞屎肥?只要是有機肥就好,始終是吃下肚子。

施肥 ~~ 要多久一次. --> 其實冇一定,一般兩星期一次可以。

施肥 ~~ 什麼是底肥 -->即基肥,即在下種前的施肥。

施肥 ~~ 在泥面好定要蓋上泥才對. --> 要在下種下輕輕蓋一層砂土,再多澆水。

最後再提一下,沙律菜不可夏天種。現在種的話,種普通唐生菜較合適。
回復

zaba 發表於 2015-3-9 09:06:06 |顯示全部樓層
多謝你. 過左暑假去買來種下先. 我老公好鍾意食沙律架~
回復