返回列表 發新帖

都系忍不住買咗...

作者: apip 发表于 2015-1-14 23:43:45
4699 33
Victor9394 發表於 2015-1-16 00:58:45 |顯示全部樓層

我先睇台灣果本,佢教可以全水苔+活水苔鋪面,呢個方法會對植物好涼下,但難度在於你要識得種活水苔,活水苔種得靚,D瓶子草都會種得靚,唔夠光、水質差、太悶熱都會出麻煩。
外國果本天書就教兩款配土:
1) 3份水苔 + 1份蘭石(紅色) + 1份珍珠岩
2) 一半泥炭土 + 同等份量既 蘭石(紅)+疏水石+松樹皮
另外佢認為活水苔鋪面會更靚,不過好容易遮住D幼瓶,要小心用

用瓦盆透氣最好、用高身盆、腰水底盆越大越可以KEEP得D水較涼,當然要注意腰水既高度,可以擺D野墊高個盆
腰水一般都係淺腰 1-4cm,可以用凍水淋向泥面,如果每日淋水就唔需要腰水
apip 發表於 2015-1-16 14:23:56 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2015-1-16 00:58
我先睇台灣果本,佢教可以全水苔+活水苔鋪面,呢個方法會對植物好涼下,但難度在於你要識得種活水苔,活水 ...

谢谢版主 佩服佩服 我就 1) 3份水苔 + 1份蘭石(紅色) + 1份珍珠岩   +   全水苔+活水苔鋪面 两个都试一试  

同埋我活水苔一直有係浸水养... 如果佢又發臭 可以点样解决  我係室內用新行華架养
Maychow 發表於 2015-1-16 15:40:16 來自手機 |顯示全部樓層
Hey 我同你一樣買咗盆太陽瓶子草,不過我買盆細既, 聽完 victor 同 yoda 解釋點種之後,就有少少後悔買,因為對我黎講,價錢貴, 然後擔心養唔到! 既然買咗,我要對我既行為負責,"搓 米 best " 養好佢啦! 我已經諗定,部署點樣幫佢過夏天! 大家努力啦!
P.s. Share D 資料比你參考下! 不過 victor 哥都已經 cover 曬! 嘿嘿
hobart 發表於 2015-1-16 17:18:10 來自手機 |顯示全部樓層
我成曰得閒就睇外國d post
hobart 發表於 2015-1-16 17:18:51 來自手機 |顯示全部樓層
hobart 發表於 2015-1-16 17:18
我成曰得閒就睇外國d post

http://world-of-carnivores.net/cephalotuscare.html
依到都有教
Rukozz 發表於 2015-1-16 18:02:05 來自手機 |顯示全部樓層
繽紛得返好少 要買快手
Rukozz 發表於 2015-1-16 18:02:09 來自手機 |顯示全部樓層
繽紛得返好少 要買快手
apip 發表於 2015-1-16 18:12:40 |顯示全部樓層
Maychow 發表於 2015-1-16 15:40
Hey 我同你一樣買咗盆太陽瓶子草,不過我買盆細既, 聽完 victor 同 yoda 解釋點種之後,就有少少後悔買,因 ...

其实我都好驚..............如果养死了我会吐血  不过好彩有師兄陪伴 一起加油啦
apip 發表於 2015-1-16 18:18:30 |顯示全部樓層
想问下殺菌劑 預防菌感染 有咩牌子好 叫咩名 ? 同食虫植物用咩肥液
Victor9394 發表於 2015-1-16 21:58:29 |顯示全部樓層
apip 發表於 2015-1-16 14:23
谢谢版主 佩服佩服 我就 1) 3份水苔 + 1份蘭石(紅色) + 1份珍珠岩   +   全水苔+活水苔鋪面 两个都试一试 ...

活水苔唔好浸水呀~~~~
佢地都要抖氣呀~~~~~

咩係新行華架?
Victor9394 發表於 2015-1-16 21:59:31 |顯示全部樓層
apip 發表於 2015-1-16 18:18
想问下殺菌劑 預防菌感染 有咩牌子好 叫咩名 ? 同食虫植物用咩肥液

我冇特定既殺菌劑
apip 發表於 2015-1-16 22:26:59 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2015-1-16 21:58
活水苔唔好浸水呀~~~~
佢地都要抖氣呀~~~~~

好依加去整活水苔,新行華架系重型果隻架,可以放魚缸果D,

甘有咩殺菌劑同肥液 介绍  ?  听日去买
Victor9394 發表於 2015-1-17 00:25:58 |顯示全部樓層
apip 發表於 2015-1-16 22:26
好依加去整活水苔,新行華架系重型果隻架,可以放魚缸果D,

甘有咩殺菌劑同肥液 介绍  ?  听日去买 ...

殺蟲/菌 我都好隨便

我唔教你用肥料住,免得失手即死
apip 發表於 2015-1-18 01:52:30 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2015-1-17 00:25
殺蟲/菌 我都好隨便

我唔教你用肥料住,免得失手即死

明白了 希望可以快d恢复状态