傳說中既鈴蘭

作者: Maychow 发表于 2015-1-12 20:29:45
6234 8
我搵唔到球根, 然後今日係花墟比我見到佢, 都唔平, 120大元! I Wish 今年年尾會有球根賣啦
heiheimama 發表於 2015-1-12 20:40:43 |顯示全部樓層
鈴蘭,好難種啊!
Maychow 發表於 2015-1-12 21:07:37 來自手機 |顯示全部樓層
我無買,因為我想由球根種起! 睇返D post 話佢過唔到夏天, 所以120好貴,唔鬼買

呢啲溫帶球根大部分係一次性消費,開完花即棄。要種可越夏的球就要做下功課。  發表於 2015-1-12 22:33
carcheung 發表於 2015-1-12 23:18:04 |顯示全部樓層
3木 有時有根球賣, 平小小, 可以留意下
但真的很難開花後可以種到下次開花

過倒夏天都偷笑
Maychow 發表於 2015-1-12 23:40:25 來自手機 |顯示全部樓層
3木 係店名? 都係花墟嗎 ? 我參考過呢度D post都話過唔到夏天, 如果而家買,又要春化, 種得黎都夏天囉! 我都係再等年尾再搵 lu

明年秋季看看淘寶和EBAY,都有得賣的。  發表於 2015-1-13 16:51
siushunlee 發表於 2015-1-17 00:02:43 |顯示全部樓層
請問樓主在那一間看到? 我對佢好有興趣阿
Maychow 發表於 2015-1-17 21:27:32 來自手機 |顯示全部樓層
係花墟賓賓呀! 你諗住買呀? 120 大元喎, 佢過唔到夏天架!! 不如同我一齊等到年尾,睇下有無球根種好啦,嘿嘿
heiheimama 發表於 2015-1-18 13:37:58 |顯示全部樓層
樓主,我剛上淘寶看,仍然有球鈴蘭球根賣,不過也不便宜呀。你可以上去看看。鈴蘭是alpine品種,在香港無論如何都不可以越年再種的。

至於在香港,我年年都有買球根,從來不見有鈴蘭球賣。
Maychow 發表於 2015-1-18 14:27:01 來自手機 |顯示全部樓層
heiheimama 發表於 2015-1-18 13:37
樓主,我剛上淘寶看,仍然有球鈴蘭球根賣,不過也不便宜呀。你可以上去看看。鈴蘭是alpine品種,在香港無論 ...

淘寶有,唔出奇
我2014 年尾,行成個花墟都搵唔到! 但有D花友話見到! 而家買一定種唔到 lu , 我地等今年年尾再睇下有無先 ! 到時邊個見到既話,記得通知大家有興趣既花友呀! 多謝先 ^^