[教學] 粗略了解光照是否充足的方法

作者: Victor9394 發表于 2014-12-2 02:55:28
3687 15

其實我地每人都有一部測光儀, 無需另外添置, 只有你有智能電話, 一般佢喺喇叭既附近, 用心啲就會睇到.

1) 上app store搵『Lux meter』,
起碼有兩個岩用既免費app, 我用其中一個做例子.

2) 打開就見到 0 lux (lux是單位, 又稱流明), 0 代表冇光, 你可以試下將電話移近、離開光源, 你會見到度數不停轉變, 當然因為閣下唔多唔少會有點手震

3) 第三張圖係我擺近T5光管 大約5cm 距離既光度, 有大約 2500 lux. 我建議係喺盡量唔令溫度上升既情況下, 盡量擺近支燈.

4) 將你既智能電話擺近你棵植物,Double Tap 屏幕就會記低當刻既光度響 SAVED _________

一般食蟲植物都歡喜日照, 我唔能夠一概而論講出每種需要有幾光, 但我會建議食蟲植物最好每日起碼有 40,000 lux 既光.

你會發現陽光直射會有 30,000 lux, 部電話既測光儀只能測到咁多.

咁咪每日照兩個鐘就夠?
原則上係架, 對於狸藻黎講。

香港家庭一般都只有窗台, 隔塊玻璃係會大幅減少lux架. 得個窗台仔點算呢?
可以加支燈,  作補光用途。

好似我咁擺到咁近都係得 2500 lux, 咪要開 16個鐘先得?
是真的。

發覺依然唔夠光的話點算?
放近啲支燈囉、買多支囉、用反光紙包圍四周 等等

需要日照排名(由多至少)
瓶子草、捕繩草 > 毛氈苔 > 豬籠草 > 捕蟲堇 > 狸藻

點樣知道佢地夠光未?
一般黎講,瓶子草、捕繩草、毛氈苔、捕蟲堇 等都會因日照充足而變成紅色,變紅色減低吸收日照既份量。太強日照亦會令某D品種葉尖焦燶,需要適量遮光。
相反,唔夠光就多數都會變黃,越種越細棵等等。
Maychow 發表於 2014-12-2 16:50:10 來自手機 |顯示全部樓層
好有用既資料呀! 辛苦你呀!
我今曰就化身 "測光師" 係屋企周圍玩! 但我係 App Store 揾唔到同你一樣既 app , 想比你睇下點

第二個問題係, 睇我盆瓶子草D紅色線, 算健康嗎? 係咪重可以紅D?

第三個問題係 :  其實最多照光幾耐時間? For example 如果24 小時不停照盆野, 會有影響嗎?
回復

Victor9394 發表於 2014-12-2 17:07:08 |顯示全部樓層
1) 測到就得

2) 健康,當然可以更紅

3) 植物都係生物,當佢紅到發紫發黑就代表佢真係唔可以再吸光,不過我都未見過瓶子草曬燶
  我建議 每日 16,18,20 個鐘已經好盡
回復

Maychow 發表於 2014-12-2 17:19:20 來自手機 |顯示全部樓層
其實我盆草需要幾耐時間先可長大到呢個 size?
回復

Victor9394 發表於 2014-12-2 17:32:26 |顯示全部樓層
假設夠光、生長季、又餵下野,一兩個月已經得
回復

kashing0618 發表於 2014-12-2 19:51:51 |顯示全部樓層
max 10000
min       10

請問適合嗎
回復

Victor9394 發表於 2014-12-2 20:33:34 |顯示全部樓層
kashing0618 發表於 2014-12-2 19:51
max 10000
min       10

可能我講得唔夠清潔,我剛剛加左第四步

4) 將你既智能電話擺近你棵植物,Double Tap 屏幕就會記低當刻既光度響 SAVED _________

回復

sfish 發表於 2014-12-3 10:37:42 |顯示全部樓層
無意中見到, 好好用, thank you~
回復

notyourbabydoll 發表於 2014-12-3 17:42:30 |顯示全部樓層
thanks for the tip
屋企嘅 Ping.葉尖好似燶咗, 正體不明嘅毛有變紅但同盆嘅Drosera filiformis var.tracyi 我覺得好似弱弱地, 夾就依舊係夾樣
星期日試吓測光先
回復

Melb 發表於 2014-12-3 21:31:49 |顯示全部樓層
但手機準唔準架?

大概準架喇~ 又冇話一定要搭正一個度數  發表於 2014-12-4 00:39
回復

Alstoncheung 發表於 2014-12-7 18:35:23 |顯示全部樓層
感謝 Victor 大大神post,屋企個書台燈貼到近一近都有30000 lux
但由於我要保濕加左保鮮紙,隔一隔已經降到5000-10000 lux
點算好,我想合用d透光度高d ge物料包住,定係應該換強d ge燈
回復

Victor9394 發表於 2014-12-7 23:24:40 來自手機 |顯示全部樓層
Alstoncheung 發表於 2014-12-7 18:35
感謝 Victor 大大神post,屋企個書台燈貼到近一近都有30000 lux
但由於我要保濕加左保鮮紙,隔一隔已經降到 ...

隔左咁多
回復

Alstoncheung 發表於 2014-12-9 12:22:48 |顯示全部樓層

可能度得唔好
但物料反光/ 隔光一直令我好頭痛
回復

Victor9394 發表於 2014-12-9 13:38:09 |顯示全部樓層
Alstoncheung 發表於 2014-12-9 12:22
可能度得唔好
但物料反光/ 隔光一直令我好頭痛

一般用 30cm 距離去度,但當然實用就由植物距離度
回復

.com 發表於 2014-12-9 17:39:46 |顯示全部樓層
唔準的,可以相差幾十倍,因電話那粒光敏管只是用作感光,不是線性的測光零件,所以不準。以前已比較過!
如果係用人造燈,要準,一定要買測光錶才可用數字作比較!一個測光錶都是幾佰,死一盆食蟲分分鐘都喺番到!
如果係露天,仲要加遮光網添!
我用這個的。
圖片 7.jpg
回復

Victor9394 發表於 2014-12-9 17:49:42 來自手機 |顯示全部樓層
.com 發表於 2014-12-9 17:39
唔準的,可以相差幾十倍,因電話那粒光敏管只是用作感光,不是線性的測光零件,所以不準。以前已比較過!
如 ...

差幾遠?
我用呢個方法既心態係好過無

同埋 好多人都唔會捨得花幾百蚊測一測光
回復