中筋粉係咪一定要醒麵呢

作者: 金盞花 发表于 2014-12-1 16:20:51
1737 6
想請教用中筋粉係咪一定要用熱水開, 然後再俾佢醒麵呢?  如果喺呢個時候(天氣涼咗)要幾耐時間呢?
siuho331 發表於 2014-12-2 10:50:36 |顯示全部樓層
咁要睇你整乜,通常用熱水開粉都係想生熟麵團,而醒麵係麵團放15-20分鐘休息鬆弛,通常我整包點類先做的,
總括來講,中筋粉不一定要熱水開,又不一定要醒麵,要睇你食譜。
金盞花 發表於 2014-12-2 11:25:48 |顯示全部樓層
siuho331 發表於 2014-12-2 10:50
咁要睇你整乜,通常用熱水開粉都係想生熟麵團,而醒麵係麵團放15-20分鐘休息鬆弛,通常我整包點類先做的,
...

今次我整餃皮, 昨日我整麵團時用咗凍水, 以為可以醒麵但又唔見發大喎  不過我照用嚟造皮包餃又得噃  多謝指教
andyman 發表於 2014-12-16 21:36:20 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2014-12-2 11:25
今次我整餃皮, 昨日我整麵團時用咗凍水, 以為可以醒麵但又唔見發大喎  不過我照用嚟造皮包餃又得噃:lov ...

冇任何發大的 AGENT ,唔會大架..........除非你比左酵母或者泡打粉
金盞花 發表於 2014-12-19 12:22:56 |顯示全部樓層
多謝指教~  之前向造糕點用具店人請教, 佢個講法都係同你所講一樣, 不過佢都話可以等約15分鐘可令麵糰咽韌d
金盞花 發表於 2014-12-19 12:24:20 |顯示全部樓層
andyman 發表於 2014-12-16 21:36
冇任何發大的 AGENT ,唔會大架..........除非你比左酵母或者泡打粉

多謝指教~  之前向造糕點用具店人請教, 佢個講法都係同你所講一樣, 不過佢都話可以等約15分鐘可令麵糰咽韌d.
andyman 發表於 2014-12-20 11:50:10 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2014-12-19 12:24
多謝指教~  之前向造糕點用具店人請教, 佢個講法都係同你所講一樣, 不過佢都話可以等約15分 ...

可能你記錯,等 15 分鐘係醒麵, 可以令麵團鬆軟啲,容易做型