獻醜之作---紫草橄欖母乳皂

作者: eee3eet 發表于 2014-11-27 11:48:51
1365 8

為了快點加分睇到新手扎記
唯有不斷獻醜 (sorry ,要大家睇D失敗野....)
這是我製作給朋友賀她寶寶出生的禮物
因為寶寶是濕疹BB(半歲以後嚴重濕疹)
所以特別用紫草根,當歸頭片浸橄欖油及椰子油(想紫色一點,所以連椰子油都浸埋)
其實都唔係太成功,4日後脫模右上角的BABY字都出唔到(太軟)
有D皂都有洞,明顯有空氣在模內,但我已經"登"左十幾下才填滿皂液的
油品                重量(g)  百分比
椰子油        200              24%
橄欖油        200              24%
蓖麻油        100              12%
甜杏仁油        180               21%
山茶花油        160             19%
氫氧化鈉123.6
全母乳       320

不過,它們雖然醜,但洗感應該不錯
朋友及她的丈夫,媽媽都驚訝原來"番梘"係咁好用,易沖洗及潤
連工人姐姐都特意自費買了一個番梘盒裝手工皂
這位朋友都跟我這位"半桶水"學整了一次母乳皂(之後當然無心機再整啦,哈哈,知道辛苦....=P)

紫草橄欖母乳皂

紫草橄欖母乳皂

評分

查看全部評分

jack872184 發表於 2014-11-27 13:43:28 |顯示全部樓層
脫模脫得幾好bo~
回復

eee3eet 發表於 2014-11-27 15:11:52 |顯示全部樓層
謝謝jack872184,claudiatang2位花友,多了2分真係超開心~~~
回復

Springonions 發表於 2014-11-28 09:44:59 |顯示全部樓層
hehe, 多d好嘢, 多d分
回復

eee3eet 發表於 2014-11-28 13:16:07 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2014-11-28 09:44
hehe, 多d好嘢, 多d分

好吖,等我無野搵野黎攪先,謝謝你~~~
回復

sausau 發表於 2014-11-30 20:48:05 |顯示全部樓層

繼續努力,好快夠分看新手扎記
回復

eee3eet 發表於 2014-11-30 23:20:18 |顯示全部樓層
sausau 發表於 2014-11-30 20:48
繼續努力,好快夠分看新手扎記

多謝哂呀!我會加油努力
回復

eee3eet 發表於 2014-12-4 23:39:15 |顯示全部樓層
感激八王爺給我那獻醜之作3分,我離20分不遠了,謝謝
回復

dl0408 發表於 2014-12-5 07:42:37 |顯示全部樓層
eee3eet 發表於 2014-12-4 23:39
感激八王爺給我那獻醜之作3分,我離20分不遠了,謝謝

eee3eet, 我地一齊加油

係呀~~~加油!這裡好多野學.夠分後都要黎多D支持  發表於 2014-12-29 16:11
回復