失敗之作---紫草膏

作者: eee3eet 发表于 2014-11-25 22:37:58
1170 10
其實我已製作過很多次了
因為都沒有事,所以今次根本不知什麼事
所以想請教各位達人
我想來想去,可能是紫草油的問題,我浸了1年半,但我嗅過是沒有問題
我塗後一樣止痕
只是多了那些雪花狀不知什麼的東東 淚奔~~~~

紫草膏

紫草膏
clychris 發表於 2014-11-25 23:47:30 |顯示全部樓層
請問係咩配方
Springonions 發表於 2014-11-26 10:53:14 |顯示全部樓層
你要給配方才可以幫到你
sausau 發表於 2014-11-26 11:06:54 |顯示全部樓層
你的配方有蠟和脂,白色一點點是它們冷卻後出現,我叫[翻生]現象.
下次製作時,見到蠟和脂溶解後,不要立即離火,讓它再煮一分鐘,這樣才能徹底溶化.
sausau 發表於 2014-11-26 11:10:27 |顯示全部樓層
想有清涼感可添加薄荷腦,1%夠了,太多會刺激皮膚.在液體離火後一會加入,它會自然受熱溶解.
eee3eet 發表於 2014-11-27 10:42:56 |顯示全部樓層
sausau 發表於 2014-11-26 11:06
你的配方有蠟和脂,白色一點點是它們冷卻後出現,我叫[翻生]現象.
下次製作時,見到蠟和脂溶解後,不要立即離火 ...

我的配方有:
1)蜂蠟:2-3g
2)乳木果脂:5g
3)紫草橄欖油10g

我以前都是同一制作方法,將所有材料溶至清透便離火
生怕坐太久令油內的維生素消失
但之前製作的,1年後都沒有此問題
Springonions 發表於 2014-11-28 09:47:32 |顯示全部樓層
配方没有問題, 是不是換了蜂蠟? 我都會好像sausau的做法, 溶多一陣才離火.
eee3eet 發表於 2014-11-28 13:27:08 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2014-11-28 09:47
配方没有問題, 是不是換了蜂蠟? 我都會好像sausau的做法, 溶多一陣才離火.

同一牌子兼同一批蠟添(因為未用完,所以再整....)
我都覺得好奇怪
其實我係整俾個婆婆急用的(佢個孫一俾蚊咬,就搽西藥都唔消腫,但就係擦我呢支野就得喎)
咁醜樣,我送俾佢,我自己都好介意
但佢又唔介意,仲用左,仲有效先抵死~~~~
做左十幾支佢全部要哂,我自己就好虧欠,想整好D再送俾佢
jellyfishy 發表於 2014-12-1 17:47:33 |顯示全部樓層
sheabutter 溶得唔切底係會出現粒粒問題的, 座槷耐D, 攪耐D, 入管時要手快, 咁就無咁易出現粒粒問題.
eee3eet 發表於 2014-12-1 18:25:54 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2014-12-1 17:47
sheabutter 溶得唔切底係會出現粒粒問題的, 座槷耐D, 攪耐D, 入管時要手快, 咁就無咁易出現粒粒問題. ...

好的,謝謝提醒.我的確是很快便上水(離火),因為很怕營養流失~~~

若是精製shea butter, 本身都唔快座熱的力度架~  發表於 2014-12-1 18:54
eee3eet 發表於 2014-12-2 18:04:12 |顯示全部樓層
eee3eet 發表於 2014-12-1 18:25
好的,謝謝提醒.我的確是很快便上水(離火),因為很怕營養流失~~~

我真的是用精制喔!
因為我聽人講唇膏要用精制的,否則易變壞~~