Joey的鬱金香成長記(一) 種咗兩個幾月,狗牙花邊開啦!

作者: joeychan 发表于 2014-11-23 22:25:50
8191 101
joeychan 發表於 2014-12-13 00:11:14 |顯示全部樓層
kinkinwai 發表於 2014-12-12 23:15
好靚丫 我果d葉都味有 我想問一日要曬幾耐太陽

我睇番記錄原來我係28/11 第13日先比佢哋哂太陽( 嗰陣7cm ),day 7-12 就放係露台邊照散光,第13日開始佢哋哂足一日架,不過我個露台向西只係大約2 點先哂到太陽,咁可能每日有4個鐘哂啦! 我今次都種得唔係太好啦,此終第一次會差小小。你棵花有冇大到( 第幾日? ),你可以比小小肥佢試下啦,有冇相update 吓?
kinkinwai 發表於 2014-12-13 11:44:30 來自手機 |顯示全部樓層
無落肥 我煩緊要係邊到曬太陽
joeychan 發表於 2014-12-13 14:55:09 |顯示全部樓層
kinkinwai 發表於 2014-12-13 11:44
無落肥 我煩緊要係邊到曬太陽

佢地睇落都好健康,啲芽都好青綠,不過泥好似太乾,不利生根,淋多啲水先可以長根,佢哋係先生根後出芽架,曬太陽可唔可以好似我屋苑啲人曬水仙咁,假期搬落樓下公園曬一兩日架?
Tommy1314 發表於 2014-12-13 23:36:36 |顯示全部樓層
恭喜你!你即係入泥計29日就有花
亦係呢個網第一個開花的成功人仕
joeychan 發表於 2014-12-13 23:57:41 |顯示全部樓層
Tommy1314 發表於 2014-12-13 23:36
恭喜你!你即係入泥計29日就有花
亦係呢個網第一個開花的成功人仕

多謝! 咁種佢哋真係花咗我好多心機,日日好勤力上網睇資料架,好彩佢都聽話開花比我睇囉! 你都要比心機,下個種到成功開花就係你啦! 一齊等睇花啦!
kinkinwai 發表於 2014-12-14 12:35:03 來自手機 |顯示全部樓層
咁樣係咪比真菌整到 係咪要搽百菌清
joeychan 發表於 2014-12-14 15:01:49 |顯示全部樓層
kinkinwai 發表於 2014-12-14 12:35
咁樣係咪比真菌整到 係咪要搽百菌清

我覺得鬱金香最麻煩就係球根有傷口,我上次用百菌清開一小杯水後,用棉花棒搽發霉位,我用幾枝好似洗傷口咁用架,用到第三枝就好似乾淨啦! 有剩咪順便搽埋其他幾個,之後最重要攞去通風地方吹乾! 你試下得唔得囉! 我都用咗兩次先冇菌,努力!

kinkinwai 發表於 2014-12-14 18:50:33 來自手機 |顯示全部樓層
要搽到點先得
joeychan 發表於 2014-12-14 19:34:27 |顯示全部樓層

最重要洗走發霉嗰個白色位,之後全個球薄搽一次係防止其他地方再發霉,所以濕啲都可以,之後風乾就可以!
kinkinwai 發表於 2014-12-15 13:58:21 來自手機 |顯示全部樓層
joeychan 發表於 2014-12-14 19:34
最重要洗走發霉嗰個白色位,之後全個球薄搽一次係防止其他地方再發霉,所以濕啲都可以,之後風乾就可以! ...

Thx ar i try try sin
joeychan 發表於 2014-12-15 22:54:46 |顯示全部樓層

話說我之前分享咗一個鬱金香球根比公司同事回家種,好好笑,佢今日whatsapp 張進度相比我睇,嘩! 點解咁長架,最神奇係明明幫佢落盆時得一個頭,而家竟然生出兩隻側芽! 重好靚,佢話都冇點打理佢,所以都唔知點解?
ememhk 發表於 2014-12-16 01:10:28 來自手機 |顯示全部樓層
原來露半球下泥嗎? 我無雪,而且全個放左入泥啊。
Tommy1314 發表於 2014-12-16 08:00:46 來自手機 |顯示全部樓層
我又來偷師一下了
Melb 發表於 2014-12-19 20:10:44 |顯示全部樓層
勁呀

第28天就有快了....

我個棵28天都唔知有咩睇
Melb 發表於 2014-12-23 21:53:43 |顯示全部樓層
joeychan 發表於 2014-11-23 23:16
(Part 2) 由第三十八天(22/12) 至 ........  第二朵花就開啦!

咁快就有花...真係勁呀~!!!

一棵有幾多朵花??

開到幾耐呀?
joeychan 發表於 2014-12-24 23:45:36 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2014-12-23 21:53
咁快就有花...真係勁呀~!!!

一棵有幾多朵花??

Melb,唔快啦! 今日已經第四十日,第二同第三已經有花菖,我一盆種咗六棵花呀,中間紫色嗰棵而家開咗12日,可能天氣凍會襟開啲,而家重好靚呀! 我覺得可能品種問題,花形有狗牙嗰三棵始終生得好慢,到第60日都唔知開花未,你嗰棵可能係呢啲品種所以生得咁慢都唔定,你都要努力呀! 可能特別品種難種啲,到開花時都好有成功感呀! 加油!
liptim 發表於 2014-12-26 17:12:47 來自手機 |顯示全部樓層

想請教下,個球根雪完之後,就咁放係泥面? 咁上下日子要轉盤?
因見樓主d相, 開頭好幾棵一盤,之後又好似一盤一棵
新仔一名,先謝過
joeychan 發表於 2014-12-26 19:51:51 |顯示全部樓層
liptim 發表於 2014-12-26 17:12
想請教下,個球根雪完之後,就咁放係泥面? 咁上下日子要轉盤?
因見樓主d相, 開頭好幾棵一盤,之後又 ...

liptim ,我嗰啲係頭第一頁先係我種的,一個大盆種六棵,留意文字及相片由第一天到四十天,後面的一盆一個頭,是其他花友及朋友的鬱金香,因為大家都係新手種鬱金香,所以比相片我睇,大家一齊研究點種鬱金香囉!
記住鬱金香生根後不可以轉盆,因為會傷到根部,所以落盆前你要想清楚,係一盆種一棵定好似我咁一個大盆種六棵啦!  
落盆是雪咗球根六星期後,除去啡色外衣後用百菌清消毒半個鐘,將球根落泥時露出大約1/3頂部便可以,之後充分淋水,因頭一星期是發根期,生根後先會發芽,加油
liptim 發表於 2014-12-27 00:29:29 |顯示全部樓層
多謝你先
其實我完全唔識.…重研究緊買咩泥
泥係咪要d 疏水嘅?
joeychan 發表於 2014-12-27 14:03:54 |顯示全部樓層
liptim 發表於 2014-12-27 00:29
多謝你先
其實我完全唔識.…重研究緊買咩泥
泥係咪要d 疏水嘅?

可以用培養土、蛭石、真珠石混合,如果想再疏水啲就在盆底舖一層蘭石,咁樣應該足夠疏水啦!

(1) 先將培養土、蛭石、真珠石混合,
(2) 在盆底舖一層蘭石 (可以唔用) /
(3) 在花盆內舖一層混合土,在盆土上加小小基肥 (例如魔肥,日本城有賣,我買大粒嗰種)
(4) 再將其他混合土移入花盆內,
(5) 將球根埋入已混合的培養土內,冒出頂端即可,
(6) 最後充分澆水,就大功告成。