點蟲蟲蟲蟲飛~~~

作者: 金剛 發表于 2014-11-18 18:46:55
1698 19

哈哈^^金剛升級養蝴蝶                                              

hiatus 發表於 2014-11-18 19:01:20 |顯示全部樓層
蟲蟲好可愛啊,點解同蝴蝶有關呀? 係蝴蝶幼蟲?
回復

金剛 發表於 2014-11-18 19:03:29 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-11-18 19:01

是"玉帶鳳蝶"幼蟲
回復

hiatus 發表於 2014-11-18 19:04:35 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-11-18 19:03
是"玉帶鳳蝶"幼蟲

咁你都認得   佢變蝴蝶我都唔一定認得品種
不過蝴蝶真的很神奇,不同階段形狀好唔同呀,簡直係唔同種生物
回復

金剛 發表於 2014-11-18 19:09:04 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-11-18 19:01

哈哈^^人會變月會圓,我上星期入了幾盆迷你AV,送給人的........
回復

金剛 發表於 2014-11-18 19:10:18 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-11-18 19:04
咁你都認得   佢變蝴蝶我都唔一定認得品種
不過蝴蝶真的很神奇,不同階段形狀好唔同呀,簡直係唔 ...

回復

hiatus 發表於 2014-11-18 19:15:07 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-11-18 19:09
哈哈^^人會變月會圓,我上星期入了幾盆迷你AV,送給人的........

哈,你都有興趣買AV啦,真係人會變呀^^
回復

金剛 發表於 2014-11-18 19:19:00 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-11-18 19:15
哈,你都有興趣買AV啦,真係人會變呀^^

哈哈....我真的變了.....像另一個人咁.....
回復

hiatus 發表於 2014-11-18 19:20:00 |顯示全部樓層

我細個時會去地裡幫忙父母捉蟲,但係,越長大,反而變得見到蟲都會驚到喊  
回復

金剛 發表於 2014-11-18 19:20:18 |顯示全部樓層

另一個品種......養了三日伏屍....死因是被寄生蜂把卵產在蝴蝶幼蟲體內,等它吃飽長大結繭了,那隻幼蟲就死翹翹了.....

寄生蜂把卵產在蝴蝶幼蟲體內, 咁D卵去左邊呀??? 好驚呀...><  發表於 2014-11-19 16:44
回復

hiatus 發表於 2014-11-18 19:20:34 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-11-18 19:19
哈哈....我真的變了.....像另一個人咁.....

影蝴蝶我地睇呀  香港好多品種蝴蝶 ^^

嗯  發表於 2014-11-18 19:32
回復

沙咀釣友 發表於 2014-11-19 16:06:35 |顯示全部樓層

放上手指玩...... 大師妳係得O既.....

你怕?...為何會怕牠?...牠們很有趣  發表於 2014-11-20 19:51
回復

金剛 發表於 2014-11-20 19:46:18 |顯示全部樓層

回覆點評:

sfish   寄生蜂把卵產在蝴蝶幼蟲體內, 咁D卵去左邊呀??? 好驚呀...><

白色一團是寄生蜂的繭

http://blog.xuite.net/a7626/jing ... 4%E7%94%9F%E8%9C%82

http://library.taiwanschoolnet.o ... es/butterfly4-4.htm
回復

金剛 發表於 2014-11-20 19:53:24 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-11-18 19:20
我細個時會去地裡幫忙父母捉蟲,但係,越長大,反而變得見到蟲都會驚到喊   ...

為何會驚到喊??.......世上所有生物....也許我只怕人類
回復

金剛 發表於 2014-11-21 18:28:44 |顯示全部樓層
沙咀釣友 發表於 2014-11-19 16:06
放上手指玩...... 大師妳係得O既.....

回復

花c9 發表於 2014-11-21 23:26:52 |顯示全部樓層

你比嘢蝴蝶蟲食
回復

ckkuen 發表於 2014-11-22 06:29:17 |顯示全部樓層
多謝上蟲蟲

^^  發表於 2014-11-26 19:18
回復

沙咀釣友 發表於 2014-11-24 16:54:47 |顯示全部樓層

係咪真係怕呢...... 不過聽到蟲仔吃葉果種聲...... 放上手指度...... 我估我係驚多囉, 雖則佢地係吃素

~~你釣魚不需用蟲???又看不出你會驚....  發表於 2014-11-26 19:21
回復

金剛 發表於 2014-11-26 19:16:50 |顯示全部樓層
花c9 發表於 2014-11-21 23:26
你比嘢蝴蝶蟲食?

我原本打算用瓶子養,後來都係放回原處在柚樹上,由牠們任吃,柚樹有超多葉,可吃之不盡,又有咁多棵柚樹,可惜,我近日不見到牠們,可能是被雀鳥吃了...
回復