請教 淘花苗時 運送上嘅問題~~~

作者: 344a 发表于 2014-11-18 14:22:29
4175 25

我是第一次淘東西~~~

我在淘x上想買些花苗,店方話順豐到付,由浙江只要兩天到香港,費用一般30蚊。  我想問係咪真系咁快?    而在淘X網上面,有選擇"快遞" 和 "國際轉運",咁我用順豐到付的話,系咪就唔洗理e兩個選擇呢?  順豐到付嘅意思系咪貨到香港我去比銭提貨就咁簡單?

有冇乜我要注意呢?

Thanks.

crabcrab 發表於 2014-11-18 14:27:37 |顯示全部樓層
1. 你問清楚 順豐 係咪真係可以運活體植物俾你
2. 同 順豐 確認一下是否真的直運到付只是 30 蚊

絕對要搞清楚呢兩點先
344a 發表於 2014-11-18 14:31:32 來自手機 |顯示全部樓層
噢... 我見d花友都系淘花苗樹苗,我以為系可以添!!!
344a 發表於 2014-11-18 15:08:35 |顯示全部樓層
crabcrab 發表於 2014-11-18 14:27
1. 你問清楚 順豐 係咪真係可以運活體植物俾你
2. 同 順豐 確認一下是否真的直運到付只是 30 蚊

OK, 剛才打電話去順豐問過,現在所有種子都不做!  而植物方面,如果系有盆有泥,某情度上可以做,但都系要睇返驗證員做決定。
Kel 發表於 2014-11-19 08:11:18 |顯示全部樓層

不要用順豐,可以用其他快遞,聽說順豐嚴啲
到付即是貨到你屋企或公司才付運費給快遞員,也可以先付給賣家
通常都不只 30,有時送住宅區要另收附加費
jwhongkong 發表於 2014-11-19 09:41:07 |顯示全部樓層
長途運送棵根好o的, 連泥雖好, 但都有些問題, 就是在運送中易散晒而壓死花
344a 發表於 2014-11-19 10:14:14 |顯示全部樓層
Kel 發表於 2014-11-19 08:11
不要用順豐,可以用其他快遞,聽說順豐嚴啲
到付即是貨到你屋企或公司才付運費給快遞員,也可以先付給賣家
...

師兄系咪都有淘開呢?   甘師兄有冇建議用邊間快遞?
嗰店主話可以用圓通,咁圓通系咪都系可以送到香港某d地方,我自己去提貨?

我問如果過關時有問題被打回頭,咁點呢?  佢答話佢損失運費,但不會退錢比我。   咁支付寶不是貨到了  我ok後先付錢比賣方嗎?

Sorry,因為冇淘過嘢,所以d好簡單嘅嘢都唔知!
344a 發表於 2014-11-19 10:22:18 |顯示全部樓層
jwhongkong 發表於 2014-11-19 09:41
長途運送棵根好o的, 連泥雖好, 但都有些問題, 就是在運送中易散晒而壓死花
...

我見過師姐你舊貼,你淘樹苗之類,我諗樹苗裸根都仲可以頂一段時間。   但我想淘天竺葵花苗,如果裸根我驚頂唔到兩個鐘。

師姐你淘開邊間?  可唔可以比link我呢?  Thx you 晒。

~哈! 我是男的。淘苗首選近近地o的"珠三角"著數o的喎, 我淘開果樹多, 江蘇出假o野做到臭晒, 一定要問邊處發貨, 更不要選扮晒咩品種都有o的賣家。   發表於 2014-11-19 11:04
crabcrab 發表於 2014-11-19 10:24:53 |顯示全部樓層
344a 發表於 2014-11-19 10:14
嗰店主話可以用圓通,咁圓通系咪都系可以送到香港某 ...

我成日淘野, 都淘過, 但沒淘過植物
344a 發表於 2014-11-19 10:38:11 |顯示全部樓層
crabcrab 發表於 2014-11-19 10:24
我成日淘野, 雞屎肥都淘過, 但沒淘過植物

咁請教師兄,如果用支付宝比錢,係咪貨到ok咗,支付宝先過數比賣方?

我淘系因為香港冇乜天竺葵賣,肥就更加唔洗啦,我見有人用新鮮直接入泥...
Kel 發表於 2014-11-19 10:51:08 |顯示全部樓層
344a 發表於 2014-11-19 10:14
嗰店主話可以用圓通,咁圓通系咪都系可以送到香港某 ...

圓通、中通都得,冇所謂的
多數都係直接送到屋企或公司收貨,不用提取,也可以送到速遞公司自己取
過關時有問題被打回頭,暫時到而家都未試過
確實收到貨,冇問題,再按確認收貨,付款給賣家

Thank you 師兄.  發表於 2014-11-19 11:48
crabcrab 發表於 2014-11-19 11:25:05 |顯示全部樓層
344a 發表於 2014-11-19 10:38
咁請教師兄,如果用支付宝比錢,係咪貨到ok咗,支付宝先過數比賣方?

我淘系因為香港冇乜天竺葵賣,肥就 ...

係 ok 左, 冇問題再按確認, 對方先收到錢
但一般用快遞方式發貨的話, 十天不確認系統會自動確認, 如仍未收到或有問題
可按延長一次, 會延長三天, 再有問題就要賣家同意才可再延長, 或找淘寶介入申訴

如果你附近有自提點都會平幾多下, 冇就當然無謂專門搭車啦

Thank you 師兄.  發表於 2014-11-19 11:48
三一萬能俠 發表於 2014-11-24 11:51:21 |顯示全部樓層
除非連深圳花卉市場都搵唔到先博淘寶,又唔知間店信譽好唔好.要淘嘅話價錢唔太貴就預一種兩棵穩陣.畀對筷子都話包生..............................
344a 發表於 2014-11-24 18:21:11 來自手機 |顯示全部樓層
三一萬能俠 發表於 2014-11-24 11:51
除非連深圳花卉市場都搵唔到先博淘寶,又唔知間店信譽好唔好.要淘嘅話價錢唔太貴就預一種兩棵穩陣.畀對筷子 ...

賣家話順豐唔做,寄唔到黎香港。   可能賣家覺得買百零蚊嘢,唔想做。
.com 發表於 2014-11-24 20:51:53 |顯示全部樓層
344a 發表於 2014-11-18 15:08
OK, 剛才打電話去順豐問過,現在所有種子都不做!  而植物方面,如果系有盆有泥,某情度上可以做,但都系 ...

答你嗰個搞錯咗!
很多間暫時都不敢運樹苗住!
344a 發表於 2014-11-25 07:57:38 來自手機 |顯示全部樓層
.com 發表於 2014-11-24 20:51
答你嗰個搞錯咗!
很多間暫時都不敢運樹苗住!

賣家話,問過順豐,唔送苗去香港。
我諗住,三月去上海玩,睇吓可唔可以叫佢送去酒店。
芝士寶寶 發表於 2014-11-26 20:00:20 來自手機 |顯示全部樓層
植物唔可以坐飛機直接入境,坐車、船、火車先可以
344a 發表於 2014-11-26 21:16:42 來自手機 |顯示全部樓層
芝士寶寶 發表於 2014-11-26 20:00
植物唔可以坐飛機直接入境,坐車、船、火車先可以

如果冇記錯,除咗蘭花和d受保護植物外,係可以入境!   我剛剛系台灣和日本都帶咗d植物返黎。
芝士寶寶 發表於 2014-11-26 22:20:20 來自手機 |顯示全部樓層
搭飛機係唔得!打去入境處及機局問問,我朋友之問過係唔可以帶植物
344a 發表於 2014-11-26 22:40:39 來自手機 |顯示全部樓層
芝士寶寶 發表於 2014-11-26 22:20
搭飛機係唔得!打去入境處及機局問問,我朋友之問過係唔可以帶植物

如果系咁我就掙咗!    我仲叫個fd系日本買d植物返黎比我!
12下一頁