大家好,我係新手,有關於泥既問題想大家幫忙

作者: VincentHei 发表于 2014-11-3 23:38:15
3667 22
大家好,我叫Vincent,種花新手,我想買PH6.5 - 7既泥,我早兩日行晒成個花墟,但搵唔到,靚泥全部都fertilized ph 5 - 6.5 (荷蘭,德國,台灣etc),有冇朋友知道邊度可以買到呢?唔該!
silicon 發表於 2014-11-4 00:02:50 |顯示全部樓層
搵石灰調整酸鹼度仲方便

大師,我都想知如何用石炭調整!  發表於 2014-11-4 10:12
VincentHei 發表於 2014-11-4 01:56:24 |顯示全部樓層
調的話分量應該點計算?唔該!
Kel 發表於 2014-11-4 03:56:57 |顯示全部樓層

ph 6.5 - 7 其實就差不多中性
你種甚麼花 ? 其實稍偏酸或偏鹼一般植物都可適應
差少少不用太計較
偏酸性的可能是多黑泥 (泥炭土)
你可以加石灰調高 ph,可買個 ph 計量度
VincentHei 發表於 2014-11-4 06:06:18 |顯示全部樓層

未決定種邊隻,好幾種都想種,係youtube做research,某d花如果ph過低會lockdown左nitrogen,葉會變黃...

想問ph計邊度有得賣啊?花墟有嗎?我去度果間算大間專賣水耕果間(唔記咩名,太子有成三間分店,好似叫咩城市農夫之類),佢地得ph紙...係淘寶見到十幾蚊有個但運費四十幾....

我想問平時大家多用既,例如翠筠靚土,佢個pack後面寫5 - 6.5,但5同6.5相差好遠啊,其實大家有冇量過佢實數係幾多?

另想問香港食水ph值有冇人知啊?

thank you!
greenery 發表於 2014-11-4 10:50:00 |顯示全部樓層
VincentHei 發表於 2014-11-4 06:06
未決定種邊隻,好幾種都想種,係youtube做research,某d花如果ph過低會lockdown左nitrogen,葉會變黃...

想問p ...

pH 過低講緊真係好低...大部分植物PH5-8 都接受
VincentHei 發表於 2014-11-4 11:04:35 |顯示全部樓層

唔該晒,但我唔想冒險,我記得之前睇過一個youtube video有個表...有隻花ph一低過6.5就會lockout nitrogen,唔記得果隻係咩花,等我返youtube搵搵,anyway thanks!

我比較鍾意做好個base,好過到出問題先去補救.
silicon 發表於 2014-11-4 11:49:50 |顯示全部樓層
VincentHei 發表於 2014-11-4 06:06

想問p ...

ph計好易壞,用ph試紙/試劑已可
greenery 發表於 2014-11-4 12:01:52 |顯示全部樓層
VincentHei 發表於 2014-11-4 11:04
唔該晒,但我唔想冒險,我記得之前睇過一個youtube video有個表...有隻花ph一低過6.5就會lockout nitrogen,唔 ...

咩花?

錯誤係一個學習過程. 好好享受下
VincentHei 發表於 2014-11-4 20:05:25 |顯示全部樓層
to silicon: thanks!
to greenery: 可能個人問題,可以的話,雖然係新手,我只想種到最好最靚
caedmon.ng 發表於 2014-11-4 20:58:37 |顯示全部樓層

最好就講下想種咩
我屋企四五十盆植物 都係用街買嘅做植料 簡簡單單

又show下盆四季秋海棠先
2014-11-04 00.07.37 (Small).jpg
有啲葉邊焦左 距離人地個啲 重有好多差距
VincentHei 發表於 2014-11-4 21:39:50 |顯示全部樓層
哇好靚啊!
唔係唔講啊,我要放工返屋企搵返browing history先知,我睇英文網站,但個名好長我唔記叫乜名了,搵到再post.
Kel 發表於 2014-11-5 05:39:37 |顯示全部樓層
ph 計花墟都有,ph 紙可在水族店買
我想講其實唔使咁介意 ph 值,因為市面上的泥都適合大部分植物種植
大多數花友都係咁種,植物都一樣生長健康
初種花這個階段很多人都經歷過,但當你過咗這階段再回想
這樣太執著是不切實際,本身種植是一種興趣但反而帶比自己壓力
其實種花冇你諗咁死板,而你問嘅問題
施足基肥,依植物本身種類、需求去調配土質就可以解決
菲愛花 發表於 2014-11-6 10:24:26 |顯示全部樓層

後生仔,等我贈你幾個字: 好聽就墨守成規,難聽點食古不化, 哈哈我成日俾人講咖,同你分享吧!堅持嗎?
基本開始種野駛吾駛計得甘清楚?開心種吓花草樹木花種菜!否則好似我朋友入lab慢慢專研甘蔗成肥料發橫財夢

人地話溝沙,我又試下只係用荷蘭黑泥,貪佢保水懶人吾得閒幫草莓澆水
2014-11-06 10.35.45.jpg
VincentHei 發表於 2014-11-6 23:51:15 |顯示全部樓層
老人家,我唔知呢度原來唔可以接受唔同意見同想法既人,宜家知了,謝謝.
自問一直好有禮貌
想問你知唔知咩係Fabric Pots? Smart Pots?對植物有咩好處?
墨守成規?我係不段學習求進步
走啦,我要去入lab慢慢專研甘蔗成肥料發橫財夢,多謝指點.
greenery 發表於 2014-11-7 01:59:54 |顯示全部樓層
VincentHei 發表於 2014-11-6 23:51
老人家,我唔知呢度原來唔可以接受唔同意見同想法既人,宜家知了,謝謝.
自問一直好有禮貌
想問你知唔知咩係Fa ...

種植係一門藝術多過一門科學.
而且對植物黎講, 泥土唔係單一最重要元素. 更何況PH.

SOIL COMPOSITION, FERTILITY,  STRUCTURE, AIR CIRCULATION, WATER, AND SUNLIGHT.

新手你要知, 你追求的IDEAL CONDITION係好少有.

大家只係覺得你諗埋一邊.

識fabric pot 唔會對你的植物有太大幫助. 除左盤外, 仲有好多重要factor.
仲有, 呢到好多人種野唔用盤的. 我相信種落地, 識唔識magic pots 都無問題=)
silicon 發表於 2014-11-7 19:29:50 |顯示全部樓層
VincentHei 發表於 2014-11-6 23:51
自問一直好有禮貌
想問你知唔知咩係Fa ...

相信樓上花友沒什惡意,她只是分享佢一些經歷,想你不用太執著一些理論或方法啫!因為種植沒一條絕對單一方法,啱我的套用於你身上未必合適,相反亦然。
Audrey 發表於 2014-11-7 20:29:36 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-11-7 19:29
相信樓上花友沒什惡意,她只是分享佢一些經歷,想你不用太執著一些理論或方法啫!因為種植沒一條絕對單一 ...

Silicon,答嚟D帖,
不如入肉質版吹水好得多!
mike28 發表於 2014-11-7 20:35:09 |顯示全部樓層

呵呵
如要指定泥土係特定PH
要落BUFFER 先得囉
講就天下無敵
你買到特定PH既泥
唔代表你可以KEEP到特定PH

何必固執落去!
Luna 發表於 2014-11-11 19:57:04 |顯示全部樓層
請問ph 試劑在哪裡可以買到? @_@
自己混了一些泥, 不知會否太酸...
12下一頁