咖啡渣與紫羅蘭

作者: 128fanny 發表于 2014-10-21 12:35:39
2493 4
我係公司有種紫羅蘭; 而公司又有咖啡機, 日日都有咖啡渣可用!
聽聞咖啡渣可以用作肥料,請問紫羅蘭o岩用嗎?!
如果可以用, 咁係咪直接將d咖啡渣潵落盆度就ok!? 潵幾多?!
有無d步驟要先處理嫁?
謝謝各位指教!
hiatus 發表於 2014-10-21 13:15:49 |顯示全部樓層

咖啡渣唔好直接用係泥面呀,最好唔要用係室內植物上。因為佢係未發酵肥,要在適宜條件下發酵成熟之後先可以用。 通常會撒落田地,比佢地同空氣水分作用一段時間再做肥用。用在室內都有可能會惹蚊蟲。

David 雞蛋殼可真接落泥, 但不要蛋衣^^
一定係有經驗人士~~因為蛋殼只係碳酸鈣成份嘛,唔會發酵變質,所以乾淨安全。用時搗碎效果更好^^

128fanny 係喎, 我都聽人講洗米水都可以淋花用, 又得唔得呢?!
如果種植環境通風應該冇事,純室內環境可能要試驗之後先知。

fafa18b 想請教金魚小姐,我有朋友媽咪會真接落洗米水或雞蛋殼落泥面種花,這樣對嗎?
以我經驗,係通風室外應該得架,但係室內,唔敢講呢。

雞蛋殼可真接落泥, 但不要蛋衣 ^^  發表於 2014-10-21 16:10
係喎, 我都聽人講洗米水都可以淋花用, 又得唔得呢?!  發表於 2014-10-21 14:03
想請教金魚小姐,我有朋友媽咪會真接落洗米水或雞蛋殼落泥面種花,這樣對嗎?  發表於 2014-10-21 13:49
回復

128fanny 發表於 2014-10-21 14:02:30 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-10-21 13:15
咖啡渣唔好直接用係泥面呀,最好唔要用係室內植物上。因為佢係未發酵肥,要在適宜條件下發酵成熟之後先可以 ...

謝謝金魚!
回復

powergun 發表於 2014-10-21 14:33:33 |顯示全部樓層

用有機肥淋花是有得著的, 既可廢物利用, 又唔使另外買花肥, 但要留意的是有機肥是有可能會招惹昆蟲的, 所以如果係室內的話, 除非是種植可食用的植物, 一般還是使用化肥較好的
回復

128fanny 發表於 2014-10-23 14:34:24 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2014-10-21 14:33
用有機肥淋花是有得著的, 既可廢物利用, 又唔使另外買花肥, 但要留意的是有機肥是有可能會招惹昆蟲的, 所以 ...

Thank you!
回復