第一次做液皂,請指教是否成功?

作者: Hayleyma 發表于 2014-10-20 20:45:31
1476 9

放了兩星期,出了些油,成份:
椰子油 100g
山茶花油 60g
蓖麻油 60g
氫氧化鉀 70g
純水 175g

Springonions 發表於 2014-11-6 16:18:57 |顯示全部樓層
滲油, 應該不成功. 有冇check過calculator 鉀夠不夠?
回復

kamshing 發表於 2014-11-6 23:33:09 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2014-11-6 16:18
滲油, 應該不成功. 有冇check過calculator 鉀夠不夠?

前幾天做液體皂時不小心打翻了,攪到個椰子皂陀不像平時的軟硬度,猛咁出水。做好左點check鉀夠唔夠?

另想問固體皂有再生皂,唔知液體皂有冇呢?
回復

sausau 發表於 2014-11-7 11:39:05 |顯示全部樓層
我幫你計過條數,鉀量應該是47.56g,四捨五入是48g,你多用了22g。
你見到的〔出油〕未必是油,可能是多出來的鉀。
測試鉀皂PH值,用酚酞指示劑較準確。
未試過再生鉀皂,但你可試再做同一油量,但鉀只用26g,攪成糊後把它加入第一次做的內,攪拌均勻,隔水加熱至70度左右,然後放入保溫箱,48小時取出室溫靜置兩週,檢測PH值,合格就可稀釋。

其實如果不是計算出錯,見到皂糊流出液體不要擔心(我的廢油鉀皂經常是),只要攪拌,然後讓它靜置,如果再出液體就再攪拌,直到皂糊轉透明(注意,透明並非玻璃般透明,而是顏色不死實實)

你用的會不會是液體氫氧化鉀?,這只有45-50%濃度,所以鉀量反而要比計出來的多。
回復

kamshing 發表於 2014-11-8 21:35:57 來自手機 |顯示全部樓層
sausau 發表於 2014-11-7 11:39
我幫你計過條數,鉀量應該是47.56g,四捨五入是48g,你多用了22g。
你見到的〔出油〕未必是油,可能是多出來 ...

秀秀,最閉我在製作過程中倒瀉了四分一,製成皂陀後才出現渗水(我唔知係水或油或鉀),所以好難補做,所以先想起再生皂液,因唔想晒左佢(有成1000g架)。

有秀秀在指導你,就定過抬油了。  發表於 2014-11-9 22:38
蝦碌嘢係打皂經驗一部份,唔緊要啦,你試吓在攪攪現在的皂糊,看看那些[液體]會不會再被吸收.照稀釋吧,用來洗手不會有大礙.  發表於 2014-11-9 16:06
回復

kamshing 發表於 2014-11-10 11:26:10 |顯示全部樓層

秀秀 : 蝦碌嘢係打皂經驗一部份,唔緊要啦,你試吓在攪攪現在的皂糊,看看那些[液體]會不會再被吸收.照稀釋吧,用來洗手不會有大礙.

秀秀早晨,早兩日我胆粗粗,將之前蝦碌的皂液混合埋一齊,再用120度水隔水蒸佢六個鐘,終於變番正常喇,不過仲未知成唔成功,待多兩星期再報告。

蝴蝶小姐 : 有秀秀指導和你的支持,當然個心都        定D喇 !

相當幸運加入園藝大家庭,在這裏不但學到園藝知識,還意外地學會打皂和紫雲膏…,雖然還是很初哥,已能幫助到我濕疹的女兒。
回復

sausau 發表於 2014-11-10 13:00:50 |顯示全部樓層
kamshing 發表於 2014-11-10 11:26
秀秀 : 蝦碌嘢係打皂經驗一部份,唔緊要啦,你試吓在攪攪現在的皂糊,看看那些[液體]會不會再被吸收.照稀釋吧, ...

個樣似OK呀

你蒸了六個鐘,柴火費好犀利

有無真空煲?煲滾放入去就得,慳能源.

其實幾天後可以看到皂糊漸轉透明,如果PH值OK就可以稀釋.

通常書本教1:1,即皂糊和水同量,但未必隻隻皂糊用這比例理想,有時不夠濃調會唧到周圍都係.建議先用一份皂糊和半份水稀釋,待它溶解後再逐少加水直到你要的濃度.

我做100%椰子油用1:1很稀,做100%橄欖油則1:1太杰,這要靠經驗.

祝你成功.

有真空煲吖,不過心急得滯,唔記得左用。 頭先想將佢入袋,發現底果D唔係好得,用左少量已皂化好的皂陀混合,再用真空煲保温,希望今次成功.喇   發表於 2014-11-10 13:21
回復

kamshing 發表於 2014-12-8 23:05:54 |顯示全部樓層
sausau 發表於 2014-11-10 13:00
個樣似OK呀

你蒸了六個鐘,柴火費好犀利

哈哈應該成功了,我的再生液體皂經過成個月時間已經完全皂化(其實2星期已可用) 不過我覺得液體皂與固體皂一樣,放置長一些時間,越覺好用。

用了3個小時許,差不多溶化晒

評分

查看全部評分

回復

kamshing 發表於 2014-12-10 08:51:10 |顯示全部樓層
謝謝Claudia賞分 : )
回復

claudiatang 發表於 2014-12-10 09:01:24 |顯示全部樓層
成功啦..................
回復