蘿藦科 愛好交流會

作者: GOODluck20x 發表于 2014-10-10 16:30:24
9103 198
Audrey 發表於 2015-4-24 08:10:43 |顯示全部樓層
paulpaul 發表於 2015-4-24 07:59
都唔知係咪
因為次次開完花都落晒花
今次落淨2粒

咁有冇替佢兩交配?
回復

paulpaul 發表於 2015-4-24 08:35:01 |顯示全部樓層
Audrey 發表於 2015-4-24 08:10
咁有冇替佢兩交配?

記得當時得佢自己開花
仲有專家幫佢授粉
另一盤遲左少少開
唔知可唔可以自花?
烏蠅真係非常喜歡呢d 臭味

回復

Audrey 發表於 2015-4-24 08:42:42 |顯示全部樓層
paulpaul 發表於 2015-4-24 08:35
記得當時得佢自己開花
仲有專家幫佢授粉
另一盤遲左少少開

有蟲蟲,機會一定大好多。
回復

GOODluck20x 發表於 2015-4-28 10:09:57 |顯示全部樓層
微形 Pseudolithos cubiformis   ,  由種子起步 , 生長速度偏慢 , 几個月前糸 0.4cm 現在 0.6 cm , 加油呀!!

可能父母肥胖 , 孩子有父母遺傳基因開始向橫發展  

回復

Audrey 發表於 2015-4-28 12:09:56 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2015-4-28 10:09
微形 Pseudolithos cubiformis   ,  由種子起步 , 生長速度偏慢 , 几個月前糸 0.4cm 現在 0.6 cm , 加油呀! ...

嚟隻比買嘅更貴重!
luck-gor,好嘢。
回復

GOODluck20x 發表於 2015-4-28 12:14:15 |顯示全部樓層
Audrey 發表於 2015-4-28 12:09
嚟隻比買嘅更貴重!
luck-gor,好嘢。

大姐e句真!! 真糸好漫長道路!
沈日見花墟有1-2'' 由 $2xx-6xx 糸心思思
回復

Audrey 發表於 2015-4-28 12:21:00 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2015-4-28 12:14
大姐e句真!! 真糸好漫長道路!
沈日見花墟有1-2'' 由 $2xx-6xx 糸心思思   ...

二百還可以,六百就貴!
雖然再種番時,第一次入果兩隻非常貴!
一隻還在,比 李會長 果隻仙遊咗。
因為 李太 張佢移咗出去,淋倒雨!
回復

GOODluck20x 發表於 2015-4-28 14:46:03 |顯示全部樓層
Audrey 發表於 2015-4-28 12:21
二百還可以,六百就貴!
雖然再種番時,第一次入果兩隻非常貴!
一隻還在,比 李會長 果隻仙遊咗。

$2xx 只糸一吋 , 不過糸几骨子!! haha
種 Pseudolithos 冇損耗一糸高手 , 一糸環境好 fit  , 我2隻 Pseudolithos cubiformis 早前已排隊陣亡.

我現在或曾經種過嘅品種, 吾同品種有感覺
Pseudolithos cubiformis  控水非常重要 , 非常易變 jelly
Pseudolithos dodsoniana 易徒長
Pseudolithos caput-viperae 控水非常重要 , 非常易變 jelly  
Pseudolithos eylensis  難度中等 , 易徒長
Pseudolithos mccoyi   控水握掌得好非常好種 , 不易徒長
Pseudolithos migiurtinus  算比較好種
whitesloanea crassa  控水非常重要 , 易變 jelly

回復

Audrey 發表於 2015-4-28 15:18:20 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2015-4-28 14:46
種 Pseudolithos 冇損耗一糸高手 , 一糸環境好 fit  , 我2隻 Pse ...

多謝你寫世經驗。
回復

GOODluck20x 發表於 2015-6-9 10:37:35 |顯示全部樓層
Pseudolithos migiurtinus   2 cm , 種咗差不多一年 , 終于開花! 考慮緊好吾好摘花留粉好呢? 不過有d 吾捨得 .. !!~~

評分

查看全部評分

回復

RIO 發表於 2015-6-9 10:43:08 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2015-6-9 10:37
Pseudolithos migiurtinus   2 cm , 種咗差不多一年 , 終于開花! 考慮緊好吾好摘花留粉好呢? 不過有d 吾捨 ...

開花好搞笑, 好似plants vs zombies咁
回復

GOODluck20x 發表於 2015-6-9 10:47:23 |顯示全部樓層
RIO 發表於 2015-6-9 10:43
開花好搞笑, 好似plants vs zombies咁

Pseudolithos 糸第一次開花 , 糸几開心
回復

claudiatang 發表於 2015-6-9 10:52:13 |顯示全部樓層
回復

Henry麒麟 發表於 2015-6-9 12:49:09 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2015-6-9 10:37
Pseudolithos migiurtinus   2 cm , 種咗差不多一年 , 終于開花! 考慮緊好吾好摘花留粉好呢? 不過有d 吾捨 ...

大開眼界
回復

GOODluck20x 發表於 2015-6-9 14:36:42 |顯示全部樓層

哩個品種好普遍  
回復

orik 發表於 2015-6-9 15:02:28 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2015-4-28 14:46
種 Pseudolithos 冇損耗一糸高手 , 一糸環境好 fit  , 我2隻 Pse ...

鴨兄教路!馬上寫入筆記!!
順便斗擔一問…擬蹄玉點樣人工授粉?係唔係同d犀角差唔多——鉗出花粉塊,然後塞入另一朵花嘅中心點裡面?
回復

GOODluck20x 發表於 2015-6-9 15:28:44 |顯示全部樓層
orik 發表於 2015-6-9 15:02
鴨兄教路!馬上寫入筆記!!
順便斗擔一問…擬蹄玉點樣人工授粉?係唔係同d犀角差唔多——鉗出花粉塊,然 ...

其實我都糸第一次開花, 連花孢同花蕊都攪不清 . 現在情況只有將成朵花摘起凍藏 , 等另一盆擬蹄開花先進行人工授粉, 做法類似你所講差不多 .  另外一提擬蹄玉只可以異花受粉 ,

同植株的花粉是不可行 .  

冇斗擔 , 有空多交流 !
回復

GOODluck20x 發表於 2015-6-9 15:36:38 |顯示全部樓層
http://www.cactus-succulent.org/ ... um=2&topic=2970

參考 ashin 發表於: 2010/12/11 10:00pm   困蒼蠅式 授粉 圖片糸几有趣 !

回復

Audrey 發表於 2015-6-9 16:33:46 |顯示全部樓層

Thanks luck-gor for the photos up-date.
回復