迷迭香

作者: kenlui817 發表于 2014-10-2 12:38:49
1745 20
想問下大家覺得呢盆迷迭香爭d咩? 肥料,陽光…? 唔知點解見佢一邊好健康,另外一邊好似就死咁…
silicon 發表於 2014-10-2 15:16:39 |顯示全部樓層
迷迭香喜陽但怕悶熱天氣,愛泥土疏鬆空氣流通,忌泥土積水不去
這是同一棵還是兩棵的?
回復

kenlui817 發表於 2014-10-2 17:44:09 來自手機 |顯示全部樓層
同一棵來的,已經種左4個月,位置不變都係放係窗邊,但呢幾日突然出現呢個情況
回復

silicon 發表於 2014-10-2 21:34:39 |顯示全部樓層
kenlui817 發表於 2014-10-2 17:44
同一棵來的,已經種左4個月,位置不變都係放係窗邊,但呢幾日突然出現呢個情況 ...

一般幾耐淋一次水?
回復

kenlui817 發表於 2014-10-2 23:18:57 來自手機 |顯示全部樓層
一日至兩日不等,總之見佢泥面乾就淋
回復

silicon 發表於 2014-10-3 10:23:28 |顯示全部樓層
kenlui817 發表於 2014-10-2 23:18
一日至兩日不等,總之見佢泥面乾就淋

泥土不用經常太濕,太濕反累事,不慎容易爛根,最好待泥土七八成乾才淋水較好

p.s. 你要在我覆你的帖裡按回覆,系統才會通知我,否則我不會知道
回復

kenlui817 發表於 2014-10-3 11:41:33 來自手機 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-10-3 10:23
泥土不用經常太濕,太濕反累事,不慎容易爛根,最好待泥土七八成乾才淋水較好

p.s. 你要在我覆你的帖裡 ...

我呢兩日都冇淋水了,但係我見到佢謝既情況有蔓延開佢既情況, 睇黎都係凶多吉少…
回復

silicon 發表於 2014-10-3 11:49:47 |顯示全部樓層
kenlui817 發表於 2014-10-3 11:41
我呢兩日都冇淋水了,但係我見到佢謝既情況有蔓延開佢既情況, 睇黎都係凶多吉少… ...

檢查吓啲根有否變啡/黑,有就代表根不健康
另試剪健康半木質化枝條,另行扦插
回復

kenlui817 發表於 2014-10-3 12:52:36 來自手機 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-10-3 11:49
檢查吓啲根有否變啡/黑,有就代表根不健康
另試剪健康半木質化枝條,另行扦插 ...

即係如果見到d根黑左,咁唯一機會就係將仲健康未木質化既枝條,剪出黎跟住插係水等佢再生根,係咪?
回復

silicon 發表於 2014-10-3 13:56:45 |顯示全部樓層
kenlui817 發表於 2014-10-3 12:52
即係如果見到d根黑左,咁唯一機會就係將仲健康未木質化既枝條,剪出黎跟住插係水等佢再生根,係咪? ...

另行扦插只係做個保險
有時迷迭香要死,就算你做幾多功夫救佢,可能會在很短時間突然枯死
回復

kenlui817 發表於 2014-10-3 15:21:30 來自手機 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-10-3 13:56
另行扦插只係做個保險
有時迷迭香要死,就算你做幾多功夫救佢,可能會在很短時間突然枯死 ...

好的,咁我都盡力一試希望可以救到佢啦
回復

kenlui817 發表於 2014-10-4 18:15:29 來自手機 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-10-3 13:56
另行扦插只係做個保險
有時迷迭香要死,就算你做幾多功夫救佢,可能會在很短時間突然枯死 ...

今日終於要將佢入土為安,但係奇怪係係d泥到我見到一點點白色既野係咩黎既呢?

另外條根我就睇唔到佢係咪黑色啦因為同d泥差唔多…
回復

silicon 發表於 2014-10-4 19:22:24 |顯示全部樓層
kenlui817 發表於 2014-10-4 18:15
今日終於要將佢入土為安,但係奇怪係係d泥到我見到一點點白色既野係咩黎既呢?

另外條根我就睇唔到佢係 ...

你指白色野,有冇張近啲同清楚啲嘅相呀?
現在你用咩泥重種?
啲根似乎都比較差。
回復

kenlui817 發表於 2014-10-4 20:50:11 來自手機 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-10-4 19:22
你指白色野,有冇張近啲同清楚啲嘅相呀?
現在你用咩泥重種?
啲根似乎都比較差。 ...

相我諗難d,因為upload上黎都壓縮左,至於d泥我都係係花墟個d花舖買個d,8蚊包個d科學泥
回復

silicon 發表於 2014-10-4 21:51:19 |顯示全部樓層
kenlui817 發表於 2014-10-4 20:50
相我諗難d,因為upload上黎都壓縮左,至於d泥我都係係花墟個d花舖買個d,8蚊包個d科學泥 ...

因為想確定會否是蟲子
不知你那培養土疏水度如何,但若種這類愛較疏水的土質,
我寧願混些疏水料入培養土中。疏水物料可加珍珠岩或沙,
大概比例是1:1
回復

kenlui817 發表於 2014-10-4 22:18:22 來自手機 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-10-4 21:51
因為想確定會否是蟲子
不知你那培養土疏水度如何,但若種這類愛較疏水的土質,
我寧願混些疏水料入培養土 ...

如果你話珍珠岩的話我見個包科學泥裡面都有,不過可能無1比1呢個比重,下次再種時我會留意

另外我都發現呢兩日佢就黎死所以我都無淋水,但係頭先摸落去d泥都好濕下,就好似你所講,疏水不足,攪到d根都爛埋…
回復

silicon 發表於 2014-10-5 00:06:30 |顯示全部樓層
kenlui817 發表於 2014-10-4 22:18
如果你話珍珠岩的話我見個包科學泥裡面都有,不過可能無1比1呢個比重,下次再種時我會留意

另外我都發現 ...

泥土疏水度不足或澆水頻率太高,都會做成爛根;另外,若感染根粉蟲這類土裡害蟲,嚴重時會令根部組織破壞,使根失去原有吸水功能,同樣都會像失水狀態
回復

kenlui817 發表於 2014-10-5 00:14:22 來自手機 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-10-5 00:06
泥土疏水度不足或澆水頻率太高,都會做成爛根;另外,若感染根粉蟲這類土裡害蟲,嚴重時會令根部組織破壞 ...

咁我下次再買迷迭香既時候應該要買包沙定係買句珍珠岩返黎同d泥mix好呢?
回復

silicon 發表於 2014-10-5 09:46:15 來自手機 |顯示全部樓層
kenlui817 發表於 2014-10-5 00:14
咁我下次再買迷迭香既時候應該要買包沙定係買句珍珠岩返黎同d泥mix好呢? ...

兩者也可以。如種植地方較大風,因珍珠岩較輕身,用沙會較好
回復

kenlui817 發表於 2014-10-5 10:25:52 來自手機 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-10-5 09:46
兩者也可以。如種植地方較大風,因珍珠岩較輕身,用沙會較好

收到,另外我查過關於根粉蟲既相關資料同圖片,對照返我個盆迷迭香既相,相信應該係根粉蟲為致命原因
回復

12下一頁