help pls....

作者: feufeu 发表于 2007-9-2 17:25:22
3782 10
盤 rob's penny ante (385) 的花柄上有許多白色點點, 請問有無人知道是什麼? 她旁邊的 av 沒這樣, 看似發"毛", 但環境是比較乾爽的, 濕度常在 60%下. 先謝過.
RPA 20070902a resized.JPG
花花公子 發表於 2007-9-2 18:21:31 |顯示全部樓層
那是Powdery Mildrew!!!
請立即將她隔離!!!

評分

查看全部評分

feufeu 發表於 2007-9-2 18:35:46 |顯示全部樓層
原帖由 花花公子 於 2007-9-2 18:21 發表
那是Powdery Mildrew!!!
請立即將她隔離!!!

收到 & thanks, 花花公子.
在avsa web 找到 powdery mildrew 可用這些: Lysol spray; sulfur spray; benomyl or thiophanate 5 spray; Phyton 27 spray.
但我只有 physan 20, neem oil 和 日本的碧露 & 綠豐, 可用那一隻?
feufeu 發表於 2007-9-2 20:20:34 |顯示全部樓層
多謝花花公子指教, 已經用 neem oil 跟全體 av 沖涼了.
kong 發表於 2007-9-2 21:39:34 |顯示全部樓層
發霉,空氣唔夠流通都會有發生,我都試過,當時只用洗潔精沖.
tata 發表於 2007-9-3 00:09:15 |顯示全部樓層
得一棵有事呀? 其他有無呀? 換咗泥未呀? 好頭痕呀
feufeu 發表於 2007-9-3 00:35:31 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-9-3 00:09 發表
得一棵有事呀? 其他有無呀? 換咗泥未呀? 好頭痕呀

仔細睇過, 隔離的358都有少少. 跟仗義幫忙的花花公子商量過, 她們正在開花, 可遲一點才換泥, 因 powdery mildrew 不是嚴重的病, 只是難斷尾. 真係幾頭痕...
neem oil + 洗潔精會連續三個星期噴所有av + 泥.
feufeu 發表於 2007-9-3 00:43:22 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2007-9-2 21:39 發表

kong, 係呀, fungus = 發霉, 但我唔明點解濕度咁低, 加埋個死人頭冷氣不停咁出風, 都會有.
gloomyhk 發表於 2007-9-3 11:58:07 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2007-9-2 21:39 發表

乜空氣唔流通會發霉架?
咁我屋企果啲都應該要小心啲啦
kong 發表於 2007-9-3 12:06:01 |顯示全部樓層
原帖由 feufeu 於 2007-9-3 00:43 發表

kong, 係呀, fungus = 發霉, 但我唔明點解濕度咁低, 加埋個死人頭冷氣不停咁出風, 都會有.

真係估佢唔到,不過我會換個位置放,好在發霉唔會致命,放心!
noel 發表於 2007-9-4 11:08:01 |顯示全部樓層
feu 呀~   呢隻 "毛" 唔會傳染,不過點冲都唔會甩嫁...  
最治標嘅方法係摘花!