Green Farm 種水耕菜

作者: 菲愛花 發表于 2014-8-22 11:44:19
6822 20

係荃灣千x店百貨1樓見到喎,曾經係旺角信和路經見過,報紙有講過有無人知邊份吖?
http://www.japantrendshop.com/ui ... row-box-p-2463.html

Green Farm水耕菜

Green Farm水耕菜
csc 發表於 2014-8-22 13:10:32 |顯示全部樓層
這些只能當高級玩具.(成本高.收成少)
回復

B17 發表於 2014-8-22 23:41:17 |顯示全部樓層
二千六
回復

silicon 發表於 2014-8-23 07:24:11 |顯示全部樓層

用嚟買菜食都可以食好耐
回復

菲愛花 發表於 2014-8-23 09:27:55 |顯示全部樓層

大個部機可以抽出水箱,諗住用嚟温室培積水鳳梨or打救米斛BB,快要氣絕身亡啦吾可以過度炎夏乎?
有無人識整小型温室?可以慳吾駛甘拿脷,曾經睇過有帖介紹過DIY但揾吾到,有無大大見過?

米斛快要睡嗎?

米斛快要睡嗎?
回復

菲愛花 發表於 2014-8-23 20:41:20 |顯示全部樓層

逛金魚街問咗EET$1300,嘩甘貴咖

DIY又吾多點始終吾熟「電」,又無討論區acct. 好吾明help,但網址樓主整到好靚,已經2009年現在一定吾係$4xxx
http://m.uwants.com/index.php?ac ... p;extra=&page=4
回復

csc 發表於 2014-8-24 14:54:23 |顯示全部樓層
你想用係魚缸度?
回復

菲愛花 發表於 2014-8-24 21:10:32 |顯示全部樓層
csc 發表於 2014-8-24 14:54
你想用係魚缸度?

用係魚缸???買一個魚缸好貴喎。
訂造一個透明膠箱如#1似的温室又係好貴。DIY最好,但電我又不懂、造手工又不曉,如上面提過的link幫人整LED甘,係這園藝館有無這類人才,曉自家製温室育我快枯的米斛積水鳳梨呢?曾見過花園仔老師教整防蟲網室、廚餘桶咖,有人識整或見過有人posted
回復

csc 發表於 2014-8-24 21:19:17 |顯示全部樓層
菲愛花 發表於 2014-8-24 21:10
用係魚缸???買一個魚缸好貴喎。
訂造一個透明膠箱如#1似的温室又係好貴。DIY最好,但電我又不懂、造手 ...

如  你有材料.我可幫你整 LED灯
回復

csc 發表於 2014-8-24 21:25:56 |顯示全部樓層
仲有 你有冇唸過掀蓋型麺包箱嚟改裝
回復

zoooooo1 發表於 2014-8-25 17:37:21 |顯示全部樓層
幾好用wo~~~~~~~
回復

菲愛花 發表於 2014-8-26 08:39:41 |顯示全部樓層
csc 發表於 2014-8-24 21:19
如  你有材料.我可幫你整 LED灯

你對電有認識咖?麵包開蓋式係米指家品買還是甚麼?好細個,只可放3至5盆花貓bb,安庄風扇仔嗎?
買這些材料:
1. 放衣物的透明膠盒作小型温室,估計放3cm盆米斛bb有4盆及4cm積水鳳梨2盆....實惠$1xx
2. 風扇仔抽風保持温度,但得過諗吾識手工藝....高登$
3. LED燈你幫我整,謝謝。但我吾知係邊樹買材料!高登有無呢?金魚街好貴,耐用壽命長一組現成$1300拿脷

回復

csc 發表於 2014-8-27 18:54:21 |顯示全部樓層
菲愛花 發表於 2014-8-26 08:39
你對電有認識咖?麵包開蓋式係米指家品買還是甚麼?好細個,只可放3至5盆花貓bb,安庄風扇仔嗎?
買這些 ...

你比個箱尺寸出嚟.睇下用灯條得唔得.會平啲.

風扇仔同灯條 .火牛 可在鴨寮街買. 會平啲.
回復

睡懶人 發表於 2014-8-29 15:56:52 |顯示全部樓層
菲愛花 發表於 2014-8-23 09:27
大個部機可以抽出水箱,諗住用嚟温室培積水鳳梨or打救米斛BB,快要氣絕身亡啦吾可以過度炎夏乎?
有無人識 ...

去IKEA買個現成既, $299.9
回復

菲愛花 發表於 2014-8-29 21:12:13 |顯示全部樓層
csc 發表於 2014-8-27 18:54
你比個箱尺寸出嚟.睇下用灯條得唔得.會平啲.

風扇仔同灯條 .火牛 可在鴨寮街買. 會平啲. ...

謝謝回覆,等我明日有空去實惠拎尺寸話俾你知;去鴨寮街有要星期日先有時間睇,買咗話你知吖,先言謝
回復

菲愛花 發表於 2014-8-29 21:12:52 |顯示全部樓層
睡懶人 發表於 2014-8-29 15:56
去IKEA買個現成既, $299.9

現成是温室???
回復

睡懶人 發表於 2014-8-29 21:46:05 |顯示全部樓層
菲愛花 發表於 2014-8-29 21:12
現成是温室???

IKEA網頁有得睇
回復

faylo 發表於 2014-8-31 14:41:49 |顯示全部樓層
買果D水耕机只糸啅头野,俾幾千蚊做D無聊野,不如去耕田
回復

csc 發表於 2014-8-31 18:23:13 |顯示全部樓層
用這類型改.當然用全透明會好啲.
去淘X找找很平....
回復

菲愛花 發表於 2014-9-3 12:38:38 |顯示全部樓層
csc 發表於 2014-8-31 18:23
用這類型改.當然用全透明會好啲.

好似細咗dd,透明影相真係好靚但實物會有出入喎,點按庄小風扇吖?
,我覺吾夠位放米斛及積水吖。尺寸影咗日本城膠箱,LED今午才有空去深水埗逛
花墟的草披植物盆景好靚,繽繽圓角的金魚缸超靚吖

回復

12下一頁