(公佈名單)分享非洲紫羅蘭種子同無名種子

作者: hiatus 發表于 2014-8-21 10:22:42
4482 62

自問有能力照顧先申請,種子種起要耐心,都要愛心,我希望種子唔好被浪費。 成功發到芽,會將小苗繼續分享出去既花友優先。
非先到先得,由我做最終決定。

如圖,非洲紫羅蘭種子3份,一份一個果莢,另兩份為半個果莢,來源係Sunray Trail 自交,據有經驗花友講,花色很可能係單色,不過出咩色都係 surprise, 試下玩嘍。 Sunray Trail 自交種子我已發咗一批, 第10日時樣子如下,但有幾粒種子漏到邊緣,都唔知點救佢地。 心得:因種子極其細小,請選用泥比例高既植料,儘量唔好用5號珠石。我用發叔泥發咗Sinn. Tai Pink (多謝tindayun828  分享),係泥面發起來既種子效果會好很多。

無名種子很大可能為多肉種子,來源有d複雜,係一位台灣朋友參觀一個花場時,主人送比佢,但唔告知佢係咩種子,叫佢自己種出來再話比佢知。但係個朋友唔係好識種野,咩帶過來送比我。不過個個花場種咗成千盆多肉,我諗可能係多肉種子吧。 但種多肉我又唔經驗,只留小部份試下播種,好交待朋友。 種子數量極多,我分咗5份,有花友有興趣,我直接寄比你。

評分

查看全部評分

puresthell 發表於 2014-8-21 10:29:26 |顯示全部樓層
1) puresthell, 非洲紫羅蘭種子同無名種子各一份可以嗎

請pm地址比我~  發表於 2014-8-21 16:18
回復

puresthell 發表於 2014-8-21 10:31:22 |顯示全部樓層
另外我想問下紫羅蘭個果莢係點樣出現? 花開了枯萎左唔剪就會變果莢?
回復

fafa18b 發表於 2014-8-21 10:36:14 |顯示全部樓層

非洲紫羅蘭種子
2) fafa18b (多谢金魚 )

第二批今日寄出。  發表於 2014-10-10 10:06
回復

萬龍 發表於 2014-8-21 10:36:36 |顯示全部樓層
無名種子1份,Thx!

回復

花c9 發表於 2014-8-21 10:37:54 |顯示全部樓層
1) puresthell, 非洲紫羅蘭種子同無名種子各一份可以嗎

2) 花c9 (想各一份) thanks!
回復

芝士寶寶 發表於 2014-8-21 10:38:12 來自手機 |顯示全部樓層
3.芝士寶寶(各一份!謝謝!)

回復

芝士寶寶 發表於 2014-8-21 10:46:35 來自手機 |顯示全部樓層
種子各一份)   4.花C奶 (各一份)   4.芝士寶寶(各一份。謝謝)
回復

winccc 發表於 2014-8-21 10:53:52 |顯示全部樓層
想要紫蘿蘭種子 - thx

請pm地址比我~  發表於 2014-8-21 16:19
回復

小君 發表於 2014-8-21 11:23:58 |顯示全部樓層
請問可以要多肉種子嗎?謝謝。
回復

KarenYum 發表於 2014-8-21 11:32:42 |顯示全部樓層
無名種子一份,多謝

回復

wucarmen 發表於 2014-8-21 11:33:34 來自手機 |顯示全部樓層
想要紫蘿蘭種子 thx

請Pm留地址  發表於 2014-8-21 17:21
回復

KarenYum 發表於 2014-8-21 11:35:45 |顯示全部樓層
若可以,都想各要一份。若不能,就要無名種子
回復

pekklewin 發表於 2014-8-21 11:41:20 來自手機 |顯示全部樓層
pekklewin, 想各要一份,thanks

恭喜你升做三級花友了~! ^^  發表於 2014-8-21 12:14
回復

silicon 發表於 2014-8-21 12:10:21 |顯示全部樓層
我想要多肉種子,多謝先!

請pm地址比我~  發表於 2014-8-21 16:20
大師出擊~!!  發表於 2014-8-21 12:14
回復

sfish 發表於 2014-8-21 12:15:29 |顯示全部樓層
2) fafa18b 非洲紫羅蘭種子
3. 萬龍   無名種子1份,Thx!
4. 花c9 (想各一份) thanks!
5. winccc   想要紫蘿蘭種子 - thx
6. 小君   請問可以要多肉種子嗎?謝謝。
7.  KarenYum    無名種子1份 , 若可以,都想各要一份。若不能,就要無名種子
8. wuman  想要紫蘿蘭種子 thx
9. pekklewin, 想各要一份,thanks
10. silicon   我想要多肉種子,多謝先!
11. sfish, Sunray Trail 自交種子, thanks

請pm地址比我~  發表於 2014-8-21 16:20
多謝整理排隊~~  發表於 2014-8-21 16:02
回復

KarenYum 發表於 2014-8-21 12:55:59 |顯示全部樓層
sfish 發表於 2014-8-21 12:15
2) fafa18b 非洲紫羅蘭種子
3. 萬龍   無名種子1份 ...

多謝Sfish 花友代整理,不然很亂唷

其實大家都可以, 仔細一點, 分享者會清楚大家既需要...學習中  發表於 2014-8-21 12:57
回復

芝士寶寶 發表於 2014-8-21 15:58:24 |顯示全部樓層
1.   puresthell 非洲紫羅蘭種子
同無名種子各一份,可以嗎?
2.   Fsfa 18b 非洲紫羅蘭種子
3.   萬龍   無名種子1份,Thx!
4.   花c9 (想各一份) thanks!
5.   芝士寶寶 (各一份。謝謝!)
6.   winccc   想要紫蘿蘭種子 - thx
7.   小君   請問可以要多肉種子嗎?謝謝。
8.    KarenYum    無名種子1份 , 若可以,都想各要一份。若不能,就要無名種子
9.   wuman  想要紫蘿蘭種子 thx
10. pekklewin, 想各要一份,thanks
11. silicon   我想要多肉種子,多謝先!
12. sfish, Sunray Trail 自交種子, thanks

多謝整理排隊~~  發表於 2014-8-21 16:03
回復

hiatus 發表於 2014-8-21 16:01:52 |顯示全部樓層

為儘量滿足所有花友,無名種子已勻出多兩份,非洲紫羅蘭種子只有兩個果莢,分比4個花友,唔想再分多,係希望分享到既花友可以種到,如收到既花友覺得種唔哂,可以再繼續分享比其他花友。 如方便,請收到無名種子既花友在種出芽或長成株之後可以比一兩張相我睇下,因為我都想對朋友有交待。我無保證係多肉種子,種出來係咩即係咩,各位唔好失望。收到非洲紫羅蘭既花友,如能種到開花,都請貼一兩張相,我可以統計下都開咩色既花^^

以下各位請pm地址比我,我聽日寄出。請收到后儘快落泥,種子新鮮發芽率高。

1.   puresthell   無名種子, 紫蘿蘭種子
3.   萬龍   無名種子
4.   花c9   無名種子
5.   芝士寶寶 無名種子
6.   winccc    非洲紫蘿蘭種子  
7.   小君    多肉種子
8.    KarenYum    無名種子, 紫蘿蘭種子
9.  wucarmen  紫蘿蘭種子 thx
10. pekklewin,  非洲紫羅蘭種子
11. silicon   多肉種子
12. sfish, Sunray Trail 自交種子

thank you  發表於 2014-8-21 16:50
回復

hiatus 發表於 2014-8-21 17:02:28 |顯示全部樓層
sfish 相讓 非洲紫羅蘭種子,平均分比排隊既花友,做如下改動:
1.   puresthell   無名種子, 紫蘿蘭種子
3.   萬龍   無名種子
4.   花c9   無名種子
5.   芝士寶寶 無名種子
6.   winccc    非洲紫蘿蘭種子  
7.   小君    多肉種子
8.    KarenYum    無名種子, 紫蘿蘭種子
9.  wucarmen  紫蘿蘭種子 thx
10. pekklewin,  非洲紫羅蘭種子
11. silicon   多肉種子
回復