返回列表 發新帖

辣椒葉上一粒粒

作者: Joyce 發表于 2008-8-10 12:53:40
6413 32
llaus 發表於 2008-8-31 06:22:49 |顯示全部樓層
在網上找個奇招:
奶粉(選廉價或過期)沖泡成奶水,噴灑於蚜蟲著生處,蚜蟲吸食奶水後,由於缺乏乳糖分解酵素(galactase),會腹脹死亡.
事到如今,不如試下啦
回復

chowie 發表於 2008-8-31 08:03:28 |顯示全部樓層
尼种是小昆虫,学名叫Aphid,专在植物顶上,严重的话,正棵植物都有,我通常是用一种农业油,叫white oil加水喷在植物上,非常有效,如没这种油,可用家用煮食油大约5ml,最好是橄榄油,加两三点清洁剂(dish washing detergent)和一公升水,然后喷在植物上,干后再喷他几次,记得不要在大热天喷,最好是傍晚。油本身杀不死这昆虫,是当水蒸发后油负在昆虫身使它呼吸不到而死。

二网址供参考:http://en.wikipedia.org/wiki/Aphid
                             http://www.ipm.ucdavis.edu/PMG/PESTNOTES/pn7404.html
回復

llaus 發表於 2008-8-31 15:20:28 |顯示全部樓層
洗衣粉溶液:
      取2克洗衣粉,加水500克攪拌成溶液,加清油一滴,對植株上的蟲體噴霧。可以殺死蚜蟲、蚧殼蟲、紅蜘蛛、綠刺蛾、粉蝶、白粉虱等。
來自http://www.hkplants.com/viewthre ... &extra=page%3D1
回復

Joyce 發表於 2008-8-31 21:04:25 |顯示全部樓層
搖一搖...就發現...

唔止一條...

最後...
回復

goldenwah 發表於 2008-8-31 22:49:31 |顯示全部樓層
估唔到最後都係
回復

小寶 發表於 2008-9-1 00:01:06 |顯示全部樓層
安息啦~
回復

蘑菇 發表於 2008-9-1 09:24:11 |顯示全部樓層
估唔到同我果paul一樣下場~ 唉~
回復

Joyce 發表於 2008-9-1 20:23:39 |顯示全部樓層

其實應該可以再醫一排
不過亞媽成日講唔好再要、要我掉0左去
我先掉咋

回復

農夫 發表於 2008-9-1 21:23:20 |顯示全部樓層
終於投降
辛苦晒add2icon
回復

giveupaguy 發表於 2011-5-18 17:44:17 |顯示全部樓層
我新種幾棵椒椒都有蚜虫...用左苦練油唔得...做左一次消毒火酒抺葉底及面...過左2天之後再用苦練油...而家暫未見有蚜虫. 如果唔得..下次要改用牛奶..
回復

matt 發表於 2011-5-18 20:50:27 |顯示全部樓層
預防:種thyme,rosemary/sage係佢隔離,殺我就唔知,不過用bio kill都得,你都唔會食佢d葉嫁la
回復

zoeyuhk 發表於 2011-5-18 14:31:22 |顯示全部樓層
我嗰棵都有呀...我噴左兩兩次薑水好似有改善, 睇睇少左好多
今日試下噴竹酢液...
回復

zoeyuhk 發表於 2011-5-18 18:53:32 |顯示全部樓層
我今日噴左竹酢液...希望成功啦....而家眼見就已經無乜
回復