球根蘭...花謝咗之後有粒...

作者: 花c9 發表于 2014-8-7 19:34:08
1479 11
花謝之後出現, 想知係咪果實? 裡面係咪有種子? IMAG0398.jpg
B17 發表於 2014-8-7 19:48:35 |顯示全部樓層
恭喜,係結果
風雨蘭繁殖得快,如果已經有5,6個球,咁你就唔需要佢
不過種黎玩下都無妨既
回復

花c9 發表於 2014-8-7 19:57:29 |顯示全部樓層
B17 發表於 2014-8-7 19:48
恭喜,係結果
風雨蘭繁殖得快,如果已經有5,6個球,咁你就唔需要佢
不過種黎玩下都無妨既 ...

點先知道有幾多個球? (我第一次種唔知點處理 )

B17
你自己話分享到8個,夠晒數,出年呢個時候,應該變左廿幾個  發表於 2014-8-7 21:42
回復

hiatus 發表於 2014-8-7 19:59:31 |顯示全部樓層
花c9 發表於 2014-8-7 19:57
點先知道有幾多個球? (我第一次種唔知點處理 )

數數下葉就知道有幾多個球啦,一個球是一個生長點。
回復

梅谷花子 發表於 2014-8-8 16:03:40 |顯示全部樓層

這是果莢,裡面有種子(一般有20多粒), 等到它脹大 ---> 枯竭色,果莢會裂開 (看見裡面黑色的種子)時,就可以採收。 採收到的種子,如果是自己種的話,可以將種子即時放在泥面上,蓋一層薄薄的泥土便可以; 送人的話,可以放陰涼處用小器皿載著(不要加蓋焗住,會有水氣出來,散不掉水氣,種子易腐爛),日後再給別人。

通常,種植風雨蘭要種得滿滿一盆,花開起來才夠熱鬧好看,所以起頭種的兩三年,所有的種子都會自己種番。現在多起來了,就可以分享出去給別人喇! (這是我個人經驗)
回復

花c9 發表於 2014-8-8 16:19:51 |顯示全部樓層
梅谷花子 發表於 2014-8-8 16:03
這是果莢,裡面有種子(一般有20多粒), 等到它脹大 ---> 枯竭色,果莢會裂開 (看見裡面黑色的種子)時,就可 ...

非常清楚,依家明白晒!謝謝資料!
回復

梅谷花子 發表於 2014-8-9 09:12:00 |顯示全部樓層
花c9 發表於 2014-8-8 16:19
非常清楚,依家明白晒!謝謝資料!

給你一個實物看 (我家的), 初裂開就可以採收,等到它裂開到這程度,種子隨時會散落一地上 :
回復

花c9 發表於 2014-8-9 11:42:56 |顯示全部樓層
真係正! 對我這個咩都唔識嘅新手…有圖片睇實在太重要。
十分感謝你的分享
回復

花c9 發表於 2014-8-12 11:52:49 |顯示全部樓層
梅谷花子 發表於 2014-8-9 09:12
給你一個實物看 (我家的), 初裂開就可以採收,等到它裂開到這程度,種子隨時會散落一地上 :
...

昨晚把種子收集共有18粒, 好開心!
不過唔知點解,今早數少咗兩粒

11.8早上

11.8早上

11.8晚上

11.8晚上

共有18粒

共有18粒
回復

heiheimama 發表於 2014-8-12 14:05:23 |顯示全部樓層
Z. Citrina 是很易結籽的品種,幾乎每朵花都會結籽。好東西。
回復

花c9 發表於 2014-8-12 14:49:06 |顯示全部樓層
heiheimama 發表於 2014-8-12 14:05
Z. Citrina 是很易結籽的品種,幾乎每朵花都會結籽。好東西。

我第一次..., 收成!
回復

Eva47 發表於 2014-8-22 12:36:17 |顯示全部樓層
花c9 發表於 2014-8-12 14:49
我第一次..., 收成!

我也是第一次種風雨蘭,也剛開完花,看了這帖子,有相有解釋,真好,知道下一步怎麼做了,希望能種出個風雨蘭海來。(貪心)
回復