北京奧運開幕

作者: alexand52028 發表于 2008-8-9 17:43:27
5801 75
擒擒青 發表於 2008-8-11 19:53:46 |顯示全部樓層
如果出DVD,我都會買返集收藏
回復

nuage 發表於 2008-8-11 20:23:28 |顯示全部樓層
所以我問朋友借嚟copy ﹗add6icon
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-11 21:26:39 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-8-11 11:52 發表
以李寧的年紀, 可以做到個空中動作甘耐都好勵害~
運動員真是運動員!

李寧(2331)股價今日逆市升3.5%~
回復

比得大帝 發表於 2008-8-12 16:39:07 |顯示全部樓層
原帖由 nuage 於 2008-8-11 20:23 發表

呢隻cd就應該買正版支持吓嘞
回復

jellyfishy 發表於 2008-8-12 17:05:48 |顯示全部樓層
這個奧運的確令中國人的思想開放了很多,至少沒有出現以往那種唯我獨尊固步自封的傳統中國人想法.
看大小不同的場館設計就知道中國領導者和主辦單位接納世界各地設計精英的意見和意念,外觀不僅好看,而且實用.真係一大進步.
水母跟樂團早幾年在廣州一個新建的據說是廣州最大的文化音樂廳表演,那個音樂廳外型不壞,但就十分不實用;觀眾可以從四面八方無障礙的走到台上,我地表演時佢地就行來行去,十分 disturbing;觀眾席太斜又無合高度的 railing,當日就睇住自己個隊友從座位滾下觀眾席,入左醫院.
又近年水母多了去大陸打羽毛球,上個月去左Shenzhen一個說是新建一年的國家級體育館;沒有冷氣都無乜所謂,但羽毛球館可以有大大的窗設計在天頂位,高空氣流影響羽毛球在空中的流向,日本和西方國家都已經唔會咁做好耐;在室內的羽毛球場之間居然還種了竹,唔通個設計者唔知咁樣會令到視覺太花影響打波表現?!那些羽毛球還很容易掉在竹樹上,製造垃圾,而且竹樹係一定要全日照的,放在室內種,唯有死路一條!
希望今個奧運得來的果實可以散播在中國的每一個角落,繼續開花結果,繼續進步啦~

回復

Yuffie 發表於 2008-8-12 18:18:09 |顯示全部樓層
原帖由 kwanyeehui 於 2008-8-9 19:08 發表

我認為搵個神箭手扮后羿用射箭方式燃點火炬仲好.
現在好似用一條長引燒鞭炮咁.

搵個神箭手以射箭方式燃點火炬已經有另一個國家(唔記得邊個)奧運開幕用過了....再用會俾人話抄襲呢 ...

俾你聯想到似鞭炮都好啦, 都算係外國人熟識的中國文化丫
回復

花草之家 發表於 2008-8-12 18:52:33 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-8-11 12:31 發表
唔係身為中國人自吹自捧, 相信一百年內都冇其他個家做到咁大型啲表演

動用幾萬人, 有些要長期排練, 那班太極就排了7年, 單係吔條工資就冇一個國家付得出, 只有中國可以招募到咁多義工

倫敦話睇完中國的開幕禮, 4年 ...

贊同你的講法,史提芬史畢保也自大了一點吧!看!我們中國的開幕禮是成本低,效果高的製作。
回復

alexand52028 發表於 2008-8-12 22:35:42 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-8-11 11:52 發表
以李寧的年紀, 可以做到個空中動作甘耐都好勵害~
運動員真是運動員!

佢好老la,都成40幾...
回復

alexand52028 發表於 2008-8-12 22:37:17 |顯示全部樓層
原帖由 擒擒青 於 2008-8-11 19:53 發表
如果出DVD,我都會買返集收藏

me2
回復

alexand52028 發表於 2008-8-12 22:38:05 |顯示全部樓層
原帖由 nuage 於 2008-8-11 20:23 發表

用盜版?!?
可以拉你wo
回復

alexand52028 發表於 2008-8-12 22:41:31 |顯示全部樓層
原帖由 Yuffie 於 2008-8-12 18:18 發表

搵個神箭手以射箭方式燃點火炬已經有另一個國家(唔記得邊個)奧運開幕用過了....再用會俾人話抄襲呢 ...

俾你聯想到似鞭炮都好啦, 都算係外國人熟識的中國文化丫 ...

上屆雅典
回復

南瓜妹 發表於 2008-8-13 21:24:56 |顯示全部樓層
想起花友说她在美国,和邻居们一起看开幕式,邻居老太太,看一个节目后就说一句话:英国人可怎么办啊?
回復

nuage 發表於 2008-8-14 12:11:49 |顯示全部樓層
原帖由 alexand52028 於 2008-8-12 22:38 發表

用盜版?!?
可以拉你wo

朋友錄嘅電視節目錄(奧運開幕)借比我copy都算盜版咩? 同埋係犯法? 我唔知喎﹗
回復

比得大帝 發表於 2008-8-14 16:21:40 |顯示全部樓層
原帖由 nuage 於 2008-8-14 12:11 發表

朋友錄嘅電視節目錄(奧運開幕)借比我copy都算盜版咩? 同埋係犯法? 我唔知喎﹗

因為大家講緊DVD, 而你說借朋友的來DUP, 所以Alexand以為你說借朋友的DVD來DUP, 誤會啫

不過:
Duplicate DVD不是違法, (如我買了隻DVD, 但怕弄壞, 可以 dup 一隻來看)
朋友之間借DVD也不違法 (我買了DVD, 可以借給朋友看)
如此推理, 借隻duplicated DVD給朋友看也不是違法
再引申落去, 在朋友同意的情況下, duplicate DVD 也不是違法

但不能有商業的考慮
回復

alexand52028 發表於 2008-8-14 19:36:53 |顯示全部樓層

回復 34# Peter 的帖子

吾,講得好,係牙係牙,千萬不能有商業的考慮,
如果5係你就死la...哈哈哈
回復

nuage 發表於 2008-8-15 00:21:06 |顯示全部樓層
原帖由 alexand52028 於 2008-8-14 19:36 發表
吾,講得好,係牙係牙,千萬不能有商業的考慮,
如果5係你就死la...哈哈哈

好彩我唔係做生意﹗
回復

nuage 發表於 2008-8-15 00:22:48 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-8-14 16:21 發表

因為大家講緊DVD, 而你說借朋友的來DUP, 所以Alexand以為你說借朋友的DVD來DUP, 誤會啫

不過:
Duplicate DVD不是違法, (如我買了隻DVD, 但怕弄壞, 可以 dup 一隻來看)
朋友之間借DVD也不違法 (我買了DVD, 可以借 ...

唔該哂﹗Peter﹗解釋得好清楚﹗明白啦﹗
回復

peeseela 發表於 2008-8-15 09:44:55 |顯示全部樓層
不過而家有醜聞爆出, 變得唔完美..........
回復

jellyfishy 發表於 2008-8-15 09:53:32 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-8-15 09:44 發表
不過而家有醜聞爆出, 變得唔完美..........

你講緊小妹妹陳妙可假唱事件?
其實我覺得個原唱者個外型都好得意, 四歲小妹妹, 一臉天真, 真算她正在換牙, 開口不好看(我個人覺得一樣可愛) 所以要找人上台領唱, 大會也不用逃避代唱之事.
回復

alexand52028 發表於 2008-8-15 14:09:21 |顯示全部樓層
原帖由 nuage 於 2008-8-15 00:22 發表

唔該哂﹗Peter﹗解釋得好清楚﹗明白啦﹗

我講吓笑姐._.
回復