搵一種木類植物好耐, (已有花友提供資料,但有無類似的植物?

作者: 031504 發表于 2014-7-29 23:12:02
3458 9

感謝Kel~咁都比佢搵到係邊種植物,勁!
但上網搵了資料似乎香港除左切花之外無一棵棵咁賣呢,,(切花一枝250$ -_-...食水太深
所以想轉移目標搵類似的植物,,

咁樣好靚呀  

========================================================
剛剛上星期六去了行花墟
去了後半段一間新開了一排的貴價花店  (有行開花墟的花友應該知我講邊間吧?
佢D野係幾靚幾有品味,但價錢實在貴得離譜,,,,
不過係果間野見到有一隻樹枝的東東好鬼靚~~走去問店員係咩,佢答我是"杜鵑葉"
細細一枝要250$,,而且不是多年生,,只可放一個月,,,我當然唔買,,打算花墟咁大無可能得你一間先有
但搵左幾間都真係無,,,然後上網check都無D樣野,,,

結果我GOOGLE搵到一隻叫細葉杜鵑係有D似

鋪入面的應該係從樹身上剪落來插水, 無花,但葉比花更美
不過店員話只可放一個星期,,
031504 發表於 2014-7-29 23:14:31 |顯示全部樓層
我搵到一D間鋪的相, 有埋果棵野
(圖上方的細葉幼枝
回復

睡懶人 發表於 2014-7-29 23:41:44 |顯示全部樓層
冇記錯的話運動場道果邊有間比較多盆景杜鵑
回復

031504 發表於 2014-7-29 23:44:48 |顯示全部樓層
睡懶人 發表於 2014-7-29 23:41
冇記錯的話運動場道果邊有間比較多盆景杜鵑

係喎,我次次都無行果到@_@

盆景杜鵑可以放在陽光少的地方嗎  
回復

Kel 發表於 2014-7-31 01:57:23 |顯示全部樓層

係咪依種 ? 上網見過,這種花材日本好像蠻流行,只知日名
灯台躑躅 / 満天星躑躅 (ドウダンツツジ) = 杜鵑科 吊鐘花屬
.... 搵到個學名 Enkianthus perulatus

係咪係種 ? (網路圖片)

回復

031504 發表於 2014-7-31 21:27:31 |顯示全部樓層
Kel 發表於 2014-7-31 01:57
灯台躑躅 / 満天星躑躅 (ドウダンツツジ) = 杜鵑 ...

頭兩張似,但第三張好似唔好係似

唔該哂你~~你好勁咁都搵到
D棵野好靚~好禪   唔知散光種唔種到呢

THAKNS!
回復

Kel 發表於 2014-8-1 00:59:17 |顯示全部樓層
其實四張都是同一種,只是角度不同
我未種過,不太清楚 : - ) 不過栽培介紹說全日照至半日陰皆可,但當然太陰也不行

> 依度都有其他圖 較清楚
http://hokuohkurashi.com/note/69871

thx!  發表於 2014-8-1 21:12
回復

031504 發表於 2014-8-1 21:12:32 |顯示全部樓層
Kel 發表於 2014-8-1 00:59
其實四張都是同一種,只是角度不同
我未種過,不太清楚 : - ) 不過栽培介紹說全日照至半日陰皆可,但當然太 ...

thx!
真係好靚呀
回復

travemind 發表於 2021-4-17 18:01:18 |顯示全部樓層
最近先見到,好靚呀
回復

freddywongdy 發表於 2021-4-17 18:03:39 |顯示全部樓層
Kel 發表於 2014-7-31 01:57
灯台躑躅 / 満天星躑躅 (ドウダンツツジ) = 杜鵑 ...

又真係靚喎!
不過要種咪要好大地方?
回復