蝴蝶蘭不停落葉,根部空心

作者: gustanflores 發表于 2014-7-27 03:48:19
2520 8
近呢一兩星期我盆蝴蝶蘭不停落葉,根部發黑,由五塊落剩一塊...... 開頭我以為淋水太多,所以我近幾日都冇再淋水。我頭先再睇睇啲根,竟然由淺綠色變哂啡白色,摸上手全部都係空心,呢盆花仲有冇得救? -.-
Eva47 發表於 2014-7-28 20:33:33 |顯示全部樓層
無得救了,爛晒了。
回復

greengreen 發表於 2014-7-31 10:22:43 來自手機 |顯示全部樓層
我都種死過!蝴蝶蘭用噴壺噴下D根就得,真是要很小水的!
回復

beebeebo 發表於 2014-7-31 10:35:10 |顯示全部樓層
這个沒救了~根巳枯哂~
回復

vaniza小馬 發表於 2014-7-31 23:49:38 |顯示全部樓層
有救的, 只要一日未落葉~!!! 不過植株好好好弱, 要起佢出來, 剪晒D枯根, 枯葉, 同枯頭, (接著葉果個頭唔駛剪~!),

再包返新水苔, 放響陰陰地又有光的地方等佢生新根~!

水苔不乾不澆~! 要澆就要澆到水從底流出為止~! 等佢有新根新芽出先畀肥料佢.

我都有棵在公司執返來的蘭頭跟你呢棵一樣, E家已經成功健康生長了~!!!

努力啊~!!
回復

hahacome 發表於 2014-8-4 12:49:07 |顯示全部樓層
由水多到缺水  已經位列仙班   救唔到喇 !  
回復

szeti 發表於 2014-8-13 17:35:04 |顯示全部樓層
其實係米所有蘭系都係偏乾種, 乾佢會停生長, 濕反而會爛死﹗.
回復

taxitang 發表於 2014-8-13 18:15:22 |顯示全部樓層
szeti 發表於 2014-8-13 17:35
其實係米所有蘭系都係偏乾種, 乾佢會停生長, 濕反而會爛死﹗.

唔會"所有"蘭系"都要偏乾種的,品種不同,栽培環境也有不同,蝴蝶與拖鞋因沒有假球莖儲水,所以唔好太乾才淋水,但絕大部分都有同一要點,通風。
回復

nightscrawler 發表於 2014-8-17 23:02:54 |顯示全部樓層
濕得黎唔通風, 啲根抖唔到氣就好易出事.
回復