請問花名 ?

作者: kim 发表于 2014-7-5 23:13:31
2702 10
請問花名 ? 謝謝 !
Eng 發表於 2014-7-14 22:30:04 |顯示全部樓層
有全株的照片嗎?
看起來很像小花美人蕉.
金剛 發表於 2014-7-15 09:39:08 |顯示全部樓層
可拍有葉的相片嗎?想確定鳶尾科或姜科
神農侍 發表於 2014-7-15 10:27:55 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-7-15 09:39
可拍有葉的相片嗎?想確定鳶尾科或姜科

淨係睇花都知 0吾係“鳶尾科”或“姜科”﹐而係“美人蕉科”啦!
kim 發表於 2014-7-15 10:45:10 |顯示全部樓層
神農侍 發表於 2014-7-15 10:27
淨係睇花都知 0吾係“鳶尾科”或“姜科”﹐而係“美人蕉科”啦!

姜科 ?
d6a .jpg
神農侍 發表於 2014-7-15 11:01:37 |顯示全部樓層

美人蕉
Lipid 發表於 2014-7-15 11:58:34 |顯示全部樓層
this one i know ar.... 美人蕉
金剛 發表於 2014-7-15 15:00:45 |顯示全部樓層
神農侍 發表於 2014-7-15 10:27

你馬後炮,eng師姐答咗美人蕉喇~
唐菖蒲d花都係咁,我看葉就更準確知道,唔学人馬後炮
Lipid 發表於 2014-7-15 15:26:50 |顯示全部樓層
我好認得美人蕉啲葉架,因為我種左3個月,都淨係出葉,唔出花!
金剛 發表於 2014-7-15 17:38:41 |顯示全部樓層

美人蕉科是單子葉植物薑目的一科,本科又稱為曇華科~

美人蕉係薑目我記錯薑科,真實好熟口面,美人蕉和唐莒蒲我都有種過,但依種美人蕉d花大d同散得好開,像唐菖蒲我無種,不過在公園見過,剛才拍了兩張

神農侍 發表於 2014-7-15 18:52:06 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-7-15 15:00
你馬後炮,eng師姐答咗美人蕉喇~
唐菖蒲d花都係咁,我看葉就更準確知道,唔学人馬後炮  ...

我 0係帖子 4#  提出 0既答案﹐係否定你所提出 0既鳶尾科或姜科﹐同時肯定 Eng 0既“美人蕉科”!

由於見樓主被你誤導而問:「姜科 ?」﹐我只好 0係帖子 6#重申正確答案“美人蕉”!

真係“小人之心”﹐竟然會覺得有人答 0左正確案之後﹐重申或肯定呢個答案 0既人都係“馬後炮”!不過﹐就算係你所講 0既“馬後炮”﹐起碼都比你叻﹐正確答案擺 0係眼前你都 0吾敢肯定!

仲有“唐菖蒲”同“美人蕉”0既花分別都幾大下!而 0吾係你所講 0既“都係咁”!

無時間理d無謂人~  發表於 2014-7-15 19:00