蘋果鳳仙花苞多卻唔肯打開

作者: hiatus 发表于 2014-7-2 11:15:23
1613 25

從abangel買月季時,佢送我蘋果鳳仙小小苗,好彩被我種到大,仲出咗好多花苞,但係d花苞唔表打開,直至跌落都係花骨朵。
我露養,陽光同水分充足,會唔會肥料唔夠?要疏花?
我要點做先可以幫佢開到花呢?

2014-06-30 13.39.44.jpg 2014-07-01 09.55.08.jpg
2014-06-30 13.40.38.jpg
hiatus 發表於 2014-7-3 13:22:10 |顯示全部樓層
今日都係一樣,只得花苞。。。
2014-07-03 13.12.09.jpg
2014-07-03 13.11.08.jpg
金剛 發表於 2014-7-3 14:12:22 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-7-3 13:22
今日都係一樣,只得花苞。。。

我想問吓你依棵種了多久,回來有花苞嗎?d泥最近一次落肥是幾時?
hiatus 發表於 2014-7-3 14:24:34 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-7-3 14:12
我想問吓你依棵種了多久,回來有花苞嗎?d泥最近一次落肥是幾時?

5月15號,由小小苗開始,只有3對葉樣子。 回來時無花苞。之後移至花壇,露養。 從無落過肥,不過泥土之前有混過少少花生麩同骨粉。
hiatus 發表於 2014-7-3 19:21:43 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-7-3 14:12

金剛師姐,我今日想起來,會唔會因為水太多?因為只要下雨,佢就會被淋濕,近段時間d泥都係濕濕既。
金剛 發表於 2014-7-3 19:30:03 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-7-3 19:21
金剛師姐,我今日想起來,會唔會因為水太多?因為只要下雨,佢就會被淋濕,近段時間d泥都係濕濕既。
...

會咖~我d玫瑰都會被雨淋到跌落地,洋鳳仙不耐低溫及高溫,高過攝氏25度差d……
hiatus 發表於 2014-7-3 19:32:32 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-7-3 19:30
會咖~我d玫瑰都會被雨淋到跌落地,洋鳳仙不耐低溫及高溫,高過攝氏25度差d…… ...

咁我要幫佢遮陰啊~~ 等我移兩棵普通鳳仙幫佢做傘^^
金剛 發表於 2014-7-3 19:33:13 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-7-3 19:21
...

重瓣花可能易消苞d
金剛 發表於 2014-7-3 19:34:49 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-7-3 19:32
咁我要幫佢遮陰啊~~ 等我移兩棵普通鳳仙幫佢做傘^^

普通鳯仙可以做傘?莫非係中國鳯仙花
hiatus 發表於 2014-7-3 19:43:34 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-7-3 19:34
普通鳯仙可以做傘?莫非係中國鳯仙花

就係~ 高高個,種子會彈開,好好玩架^^
hiatus 發表於 2014-7-3 19:44:16 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-7-3 19:33
重瓣花可能易消苞d

好唔開心呀,其實用手掰開個花苞都見到好靚,但係佢唔肯打開
金剛 發表於 2014-7-3 19:53:56 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-7-3 19:43

係呀 d果筴熟咗好好玩,一弹吓佢就有好多“急性子”收~
以前爸爸成日叫我種,但我知道有毒又唔多想種咖~後來見到山上有人種咗好多,咪多手摸吓d果筴,好好玩~有咁多種子好滿足^_^
hiatus 發表於 2014-7-3 19:57:01 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-7-3 19:53
係呀 d果筴熟咗好好玩,一弹吓佢就有好多“急性子”收~
以前爸爸成日叫我種,但我知道有毒又唔多想種咖 ...

我係鄉下時有種,種一次就年年有得睇,種成片會花開唔斷。 我唔知佢有毒呢,不過通常都唔會食落肚,所以都冇事。依家花壇好多,有時不得不鋤掉幾棵,比其他植物多d陽光。
金剛 發表於 2014-7-3 19:58:22 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-7-3 19:44
好唔開心呀,其實用手掰開個花苞都見到好靚,但係佢唔肯打開

以前我用盆種的茶花咪一樣係咁~見到都係唔開心 睇住有咁多花苞,但又唔開,仲要逐個跌落地,真可惜!
hiatus 發表於 2014-7-3 20:00:25 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-7-3 19:58
以前我盆種茶花咪一樣咁唔開心 睇住有咁多花苞,但又唔開,仲要逐個跌落地,真可惜! ...

好似重瓣花好易咁樣,我聽日幫佢淋少少液肥,希望會有好轉
金剛 發表於 2014-7-3 20:05:44 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-7-3 19:43

在美國,鳳仙花有個十分風趣的英文名字,叫“Touchmenot”。意思是“不要碰我!”的確,成熟的鳳仙花果實像個微型的炸彈,如果輕輕一碰,果實馬上“炸”開,把種子彈出
hiatus 發表於 2014-7-3 20:08:04 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-7-3 20:05
在美國,鳳仙花有個十分風趣的英文名字,叫“Touchmenot”。意思是“不要碰我!”的確,成熟的鳳仙花果實 ...

係咪? 又幾形象哦,令我想起 Forget me not 勿忘我 依個花名,好有詩意
金剛 發表於 2014-7-3 20:09:05 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-7-3 20:00
好似重瓣花好易咁樣,我聽日幫佢淋少少液肥,希望會有好轉

鳳仙花含有促癌物質!促癌物質不直接揮發,但會滲入土壤,長期食用種植在該土壤里的蔬菜,很危險。
網路資料~

觀察吓消苞情況有無改善,夏天易有病蟲害~
金剛 發表於 2014-7-3 20:11:30 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-7-3 20:08
係咪? 又幾形象哦,令我想起 Forget me not 勿忘我 依個花名,好有詩意

勿忘我~以前播過,但無發到芽 也許種子存放久了~
hiatus 發表於 2014-7-3 20:11:38 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-7-3 20:09
鳳仙花含有促癌物質!促癌物質不直接揮發,但會滲入土壤,長期食用種植在該土壤里的蔬菜,很危險。
網路 ...

明白~ 如果係真,真係幾嚇人。。幸好我塊地只種花,唔種野食。
有無改善都會來報告大家

^_^  發表於 2014-7-4 00:53
12下一頁