返回列表 發新帖

天價黑皮西瓜

作者: llaus 發表于 2008-8-3 15:49:52
3291 25
比得大帝 發表於 2008-8-4 15:57:46 |顯示全部樓層
呢d嘢價錢相差很遠啫,  三千幾又一個, 十幾萬又係一個
回復

KATY 發表於 2008-8-4 16:09:26 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-8-4 15:28 發表
日本仔呢種包裝啲虛偽文化, 一百年都唔會改

YEAH ~ 虛偽文化 , 非常認同你的睇法 .
回復

hcheung 發表於 2008-8-4 16:13:59 |顯示全部樓層
如果中國所有產品都是咁包裝,我估計好多人都吃不消。只好看不能吃。除了消遣品可以如此,食品便當利民眾。
回復

KATY 發表於 2008-8-4 16:18:33 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-4 15:19 發表

咁係日本美學教育做得好~ 日本產品外銷 暢銷好大部分都係因為包裝.
唔通好似大陸, 就算係靚野, 都求其用d超薄超低質素膠套 套住, 或者成堆 堆哂0係個紙皮箱度, 點正都唔知la~ 包裝有一定促銷作用, 我都寧願買靚包 ...

唉 ~ 大陸 d 野又係離普 d 既 .......

回復

比得大帝 發表於 2008-8-4 16:28:41 |顯示全部樓層
原帖由 KATY 於 2008-8-4 16:09 發表

YEAH ~ 虛偽文化 , 非常認同你的睇法 .

多謝你的認同

我雖然周不時去日本, 我都覺得日本人好虛偽, 你作為客人, 佢地對你好好禮貌, 去百貨公司坐lift, lift入面一個靚女渣lift, 地下門口一個靚女双手放在肚下四吋, 用最誠懇的眼光望住你, 講一輪日文, 然後bow到90度, 等lift關了門才企直.

但在街上從没有一個日本人會向你點一下頭, 上落車也是你推我, 我推你

咁即係話禮貌跟本就唔係佢地啲本性, 只係一個商業用的包裝

不過我都好接受呢種文化, 我唔需要你對我太真, 我只需要服務

美國人以為自己好真, 唔虛偽, 所以咁令人討厭, 試過很多次被問: Where is the tips?

英國人真得嚟較有禮貌, 路過也會打個招呼, 服務態度也不算太差, 最少冇美國佬咁乞人憎
回復

tongtony 發表於 2008-8-4 17:24:06 |顯示全部樓層
原帖由 KATY 於 2008-8-4 11:37 發表
日本產品大致品質都有保證 , 這當然是貴價首要條件 .
但不可或缺的包裝 , 宣傳手法 , 直接令價格推至天高 .
日本市場 ~ 一貫作風 .

非常同時閣下的意見,我認為日本的東西,只得一個字()
回復