Sunray Trail (送種子)

作者: hiatus 发表于 2014-6-6 11:26:37
3603 41

Sunray Trail (6475) 02/03/1987 (C. Sotkiewicz) Single chimera fuchsia star/white stripe. Light green, spooned, pointed, quilted. Standard trailer

評分

查看全部評分

hiatus 發表於 2014-6-6 11:27:29 |顯示全部樓層

Melb 發表於 2014-7-19 06:29:58 |顯示全部樓層
睇張封面相覺得好靚呀

咁就引左入來

點知....入到來睇唔到
hiatus 發表於 2014-7-19 10:55:14 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2014-7-19 06:29
睇張封面相覺得好靚呀

之前仲Okay咼。可能園藝館相片連結又出問題。。。真係煩人~
Melb 發表於 2014-7-19 18:12:01 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-7-19 10:55
之前仲Okay咼。可能園藝館相片連結又出問題。。。真係煩人~

咁我得閒再入來睇啦
hiatus 發表於 2014-8-10 19:33:02 |顯示全部樓層

4月底授粉成功4朵,相1是5月13時影,相2和相3 是5月23時影。  相3是7月3時影。
7月初又成功授粉2朵。 相4和相5分別是7月1和7月3日影。
前兩天發現其中兩個果莢同埋莖都 咖咗,唯有剪下落了泥。但未知果實是否成熟。今天又發現其中兩個開始黃,點算好。。。請見相5和相6~  隱約可見種子已變黑,剪落來個兩個d種子唔算好黑,差唔多係 棕色。  因為之前問有經驗既花友,佢 話要6-10個月,我尼d種子只有3個月咋,有2個仲係1個月。。。係咪都早產咗

silicon 發表於 2014-8-10 22:32:02 來自手機 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-8-10 19:33
4月底授粉成功4朵,相1是5月13時影,相2和相3 是5月23時影。  相3是7月3時影。
7月初又成功授粉2朵。 相4 ...

不同品種果莢成熟時間相差很大,若單憑時間多寡說不準。比較確切是,果莢變啡色陰乾後破開果莢,種子顏色比較深啡,代表成熟度較足夠,若是白色,很大機會會不能發芽,淺啡色就一半半機會
妳這株是否種在冷氣地方?
溫度過高,或是肥份不足,都有機會令種莢夭折

評分

查看全部評分

小野貓 發表於 2014-8-10 23:19:46 |顯示全部樓層
有無咁快趣...你果度恆溫keep住咁涼快都咁早熟~~~禁果~~~
hiatus 發表於 2014-8-11 12:04:49 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-8-10 22:32
不同品種果莢成熟時間相差很大,若單憑時間多寡說不準。比較確切是,果莢變啡色陰乾後破開果莢,種子顏色 ...

silicon,依棵種在冷氣房,如小野貓所講,恒溫24小時。 不過肥料上有可能唔足夠,因為佢一直開花,我又唔舍得攪佢,d葉都黃哂,可能肥料跟唔上吧。
咁依家個花莖已經咖咗, 我應該繼續留佢係度,自然變干? 可惜我以為佢大勢已去,已經剪落來種咗  種時見到d種子一定唔係白色,但係淺咖色定深咖色就唔識分辨。
剩番幾個果莢,由得佢啦~
hiatus 發表於 2014-8-11 12:07:58 |顯示全部樓層
小野貓 發表於 2014-8-10 23:19
有無咁快趣...你果度恆溫keep住咁涼快都咁早熟~~~禁果~~~

哎,我都唔知要點樣對佢算好。 佢從你手中來時已經開花,一路開到依家,仲有兩菖花開緊,仲唔停冒新花苞
但係佢既葉都黃哂,明顯中氣不足,應該狠心掉哂d花,除去花苞先啱,但又唔捨得,我要點做先至對佢好呀,唔想佢開花開到犧牲咗
abbychan02 發表於 2014-8-11 14:09:16 |顯示全部樓層
金魚, 我都唔多曉, 不如順其自然, 我見有幾個都大了肚, 或許其中一個會成功~
hiatus 發表於 2014-8-11 14:12:49 |顯示全部樓層
abbychan02 發表於 2014-8-11 14:09
金魚, 我都唔多曉, 不如順其自然, 我見有幾個都大了肚, 或許其中一個會成功~ ...

都係哦,不過成唔成功我都會落泥種  希望會有一個自然乾枯,咁就好啦

祝成功開枝散葉^^  發表於 2014-8-11 14:13
silicon 發表於 2014-8-11 18:44:33 來自手機 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-8-11 12:04
silicon,依棵種在冷氣房,如小野貓所講,恒溫24小時。 不過肥料上有可能唔足夠,因為佢一直開花,我又唔 ...

果莢盡量留在母株上,多一天就一天,但不要留到完全乾掉,否則爆開了種子會跌出來。
將所有花/花苞剪去,摘走最底一層葉,稀釋肥料1:4000-5000倍,代替平時淋水,光照跟以往不變,看狀況會否有改善。果莢若減少部分會更好
hiatus 發表於 2014-8-11 19:04:06 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-8-11 18:44
果莢盡量留在母株上,多一天就一天,但不要留到完全乾掉,否則爆開了種子會跌出來。
將所有花/花苞剪去, ...

多謝指導,咁我唯有狠心摘掉d花同花苞吧。無心插柳柳成蔭,依家要好好照顧d種子啦
David 發表於 2014-8-11 19:21:19 |顯示全部樓層
Think I agree with Silicon.  Having 4 seed pods and flowering non-stop may prove too demanding for your plant.
Reducing the seed pods and disbudding the flowers might help?  Please be very careful when you do that, as the remaining seed pods has a tendency to "drop" off as you move the plant around...
hiatus 發表於 2014-8-11 19:49:09 |顯示全部樓層
David 發表於 2014-8-11 19:21
Think I agree with Silicon.  Having 4 seed pods and flowering non-stop may prove too demanding for y ...

Thanks for caring my plant , handling very carefully now^^
hiatus 發表於 2014-8-11 20:03:18 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-8-11 18:44
將所有花/花苞剪去, ...

已處理好~ 好似靚番少少
2014-08-11 19.55.50.jpg 2014-08-11 19.57.26.jpg 2014-08-11 19.55.18.jpg 2014-08-11 19.54.52.jpg
silicon 發表於 2014-8-11 23:28:15 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-8-11 20:03
已處理好~ 好似靚番少少

純粹好奇,這裡妳雜咗咩品種呀?
hiatus 發表於 2014-8-12 11:44:39 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-8-11 23:28
純粹好奇,這裡妳雜咗咩品種呀?

佢自己
都話純粹好玩,無心插柳
silicon 發表於 2014-8-12 11:49:14 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-8-12 11:44
佢自己
都話純粹好玩,無心插柳

自交??
如果咁,就唔使留咁多粒!
123下一頁